17-11-2021 - Kitesurfen, Nieuws, Leesvoer

Flysurfer Boost 4 2021 – 9 m² review

Flysurfer komt alleen met een nieuwe versie als er daadwerkelijk iets verbeterd is. De Flysurfer Boost is aan z’n vierde editie toe (Flysurfer Boost 4). Met z’n langwerpige smalle ontwerp heeft deze kite een hoge aspect ratio wat de Flysurfer Boost 4 bij uitstek geschikt maakt voor big air en freeracen.

Flysurfer Boost 4

Wat opvalt aan de Flysurfer Boost 4 is de nette en robuuste afwerking op plaatsen waar dit nodig is. Er is dacron gebruikt op plaatsen die meer te voortduren (LE & TE) krijgen, zodoende blijft de Flysurfer Boost 4 licht maar is wel duurzaam versterkt. In de lucht merk je dat niet. Bij het wegvaren voel je dat de kite naar voren wil. Hij zit dan ook graag in het voorste deel van het windvenster door z’n hoge aspect ratio, dunne leading edge en sterk naar achter staande smalle wingtips. Dat maakt dat de Flysurfer Boost 4 een hoge vaarsnelheid heeft en goed hoogte kan lopen. Een echt freeracer dus. De low-end grunt in de kite is in dit model duidelijk verbeterd, hierdoor vaar je sneller en makkelijker weg, maar trekt ie daardoor wel meer aan je trapeze. Deze Flysurfer Boost wil gewoon op snelheid gevaren worden. De bardruk is wat hoger zodat je goed voelt waar de kite zich bevindt. Deze bardruk is nog wel in te stellen met drie verschillende trim opties aan de wingtip.

Flysurfer Boost 4

Over die aanknooppunten heen zit overigens heel netjes een flapje zodat het geheel mooi is afgewerkt en niet in de weg zit als je de kite wilt relaunchen, hier heeft Flysurfer duidelijk extra aandacht aan besteed. De Flysurfer Boost 4 reageert best snel op stuur-impulsen en draait dan met een medium tot grote draaicirkel. Dit alles is fijn bij het springen. Snelheid, niet te snel draaien van de kite zodat je goed druk kunt opbouwen op de rail, bar aantrekken voor maximale lift, een goede barfeedback in de lucht en een lange airtime maken de Boost een zeer fijne airtime kite. Ook voor beginnende jumpers. Je gaat lekker hoog, landingen zijn zacht. Perfect voor old school tricks. Kiteloops gaan goed, de draaicirkel hiervan kun je regelen met de mate van bar aantrekken, dus ruim (bar van je af) of medium (bar dicht bij je) er is niet heel veel horizontale trekkracht tijdens kiteloops. Golfrijden hoort niet echt thuis in het palet van de Flysurfer Boost 4. Daar doet de Flysurfer Stoke het een stuk beter. Jammer vinden we het dat een negen vierkante meter de kleinste maat is, een zeven of acht had een prima aanvulling geweest. Ook daarvoor heeft Flysurfer de Stoke verkrijgbaar in de maten 5, 6, 7 en 8m2.

Flysurfer Boost 4

In windvlagen zoekt de Flysurfer Boost 4 door de pulleys in de bridle snel de meest aerodynamische positie inneemt waardoor de vlaag goed wordt geabsorbeerd met een voorspelbare en constante bardruk, de barfeedback is bij deze nieuwe Flysurfer Boost 4 fijn over het gehele windbereik, iets wat vertrouwen geeft en je als kiter makkelijker je grenzen laat opzoeken met nieuwe tricks. De Flysurfer Boost 4 heeft een High Load Force Frame gemaakt van stijf en sterke draad van DuPont waardoor de kite vormvast is. De trailing edge is afgewerkt met mix van dacron en een dubbele laag double ripstopdoek wat de duurzaamheid bevordert.

Flysurfer Boost 4

Verder is de Flysurfer Boost 4 afgewerkt met rescue handles en non snag pads in de wingtips zodat de lijnen niet achter de wingtip blijven hangen. Oppompen en laten leeglopen gaat via een sup-ventiel. Hierbij zet je de adapter van de pomp in het ventiel vast. Let er wel op dat het drukknopje binnenin het ventiel omhoog staat, anders loopt de kite weer leeg direct na het oppompen.

Flysurfer Boost 4

Het geheel ligt mooi vlak op de leading edge en op een handige plek waardoor je de pomp makkelijk aansluit.
De tas is ook het vermelden waard. Deze is geheel gevoerd waardoor alles binnenin goed beschermd is. Er zijn tal van handige vakjes en hij draagt comfortabel op de rug. De kunststof ritsen en meerdere ventilatieopeningen maken de tas bestand tegen water. Met een ingebouwde compressie-strap maak je de Flysurfer Boost 4 lekker klein. Handig is verder dat je bij de Flysurfer Boost 4 een zandzakje krijgt meegeleverd om de kite zelf te kunnen starten. De tas is net als de kite keurig afgewerkt.

Flysurfer Boost 4

Maten, windbereik en prijs

Flysurfer Boost 4

website: www.flysurfer.com


Dit artikel ‘’ Flysurfer Boost 4” komt uit Access #3 van 2021. Voor meer kitesurf nieuws, Tips & Tricks, leesvoer en de andere magazines kijk op Ridersguide.nl. Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van Access en volg ons op Facebook en Instagram!

 van