16-11-2023 - Kitesurfen, Leesvoer

Flysurfer Hybrid: Een ultieme lichtweerkite – Kitereview

Flysurfer Hybrid is bekend als een van detoonaangevende merken als het gaat omfoilkites. Lichtweer is de niche an Flysurfer enze zijn niet bang om met nieuwe alternatievente komen. Zo komen ze nu met de Flysurfer Hybrid: een ultieme lichtweerkite die zich perfect leentvoor het foilen.

De Flysurfer Hybrid is een nieuw type foilkite van zestig procent single skin (één laag doek) en veertig procent double skin (twee lagen doekdiezichzelfvullen met lucht). Na het succes van de Peak single-skin foilkite op het gebied van cross-country snowkiten, blijkt dat je er ook heel goed mee kunt kitefoilen. Nadeel alleen is dat de kite vrijwel niet herstartbaar is vanaf het water. Daarom ontwikkelde Flysurfer een nieuwe kite in hun line-up,een zogenaamde water-herstartbare Peak, de Hybrid. Ontwikkelaar BenniBölli heeft de kite zo ontworpen dat deze als allround kite voor de gehele familie (waaronder kleine kids) inzetbaar is en daarnaast ook nog eens heel speels en makkelijk te controleren is voor op de kitefoil, met behoud van de super goede low-end.

De Flysurfer Hybrid is gemaakt van licht, sterk en uv-bestendig TX-Light doek met een luchtdichte en waterafstotende siliconen coating aan de binnenkant. De kite heeft één air intake in de leading edge en één velcro air-outtake in het midden van de kite. Hierdoor vult de kite zichzelf makkelijk en snel na het starten. En l het loopt ook weer snel leeg zodra je de outtake opent als je klaar bent. Onderin de mixer (bridle) is een performancetuner aanwezig waarmee bardruk, power & stuursnelheid in drie standen eenvoudig in testellen is. Er zitten vier katrollen in de mixer, twee per kant. De mixer is, in vergelijking met andere foilkites, heel ergsimpel en kort. Verder zitten er ‘rigid foils’ verwerkt in deleading edge en canopy van de kite, deze onbreekbare stokjes zorgen voor profielstijfheid en een beter vliegvermorgen bij weinig wind. Daarnaast beschermen ze de leading edgetegen schades. De Flysurfer Hybrid laat zich zeer klein inpakken zodat het weinig ruimte inneemt en weegt nagenoeg niks. Heel handig bij reizen. Je kunt de Flysurfer Hybrid varen met elke vierlijns-barmet single frontline-safetylijn.

Op het water komt het uniek kite concept tot z’n recht. De Flysurfer Hybrid is super licht van gewicht. De 7,5m2 weegt bijvoorbeeld slechts 920 gram. En dat is minder dan de helft in vergelijking met een tubekite. Daarnaast heeft de kite erg veel power per vierkante meter. Hierdoor vliegt de kite al vanaf vijf knopen en heeft uitstekende drift-eigenschappen. Ideaal voor kitefoilen. Samen met de primawendbaarheid maakt het de Hybrid tot een ideale freeride foilkite. Met de Hybrid ga je niet supersnel waardoor hij niet zo geschikt is voor pure racefoilers. Daarvoor heeft Flysurfer andere kites in het gamma. Combineer je deze wendbaarheid met de mega drift-eigenschappen, kan je met de Flysurfer Hybrid uitstekend golfrijden op je kitefoil. Zelfs wanneer er geen spanning op de lijnen staat blijft de kite in de lucht en vliegt netjes naar achter wachtend opeen stuurimpuls.

Ondanks zijn stabiele lichtweer-eigenschappen is de Flysurfer Hybrid ook enorm stabiel in harde vlagerige wind. Hierdoor is het windbereik heel erg groot. Af en toe klappert de trailing edge en dat voel je op de bar maar dat heeft geen gevolgen voor de vaareigenschappen en is bij licht aantrekken van de bar verdwenen. De Hybrid laat zich ook goed en direct depoweren zodat je een fijne controle hebt over de kracht in de kite. Herstarten gaat bijzonder makkelijk en snel. Je trekt na een crash aan een van de stuurlijnen en de kite gaat direct weer de lucht in.

Het is geen spring en hangtime monster, maar daarvoor heeft Flysurfer de Soul en de Sonic in de line-up. Maar transitions, frontrolls en backrolls gaan zonder problemen. De kite heeft namelijk net nog even wat meer lift als de Peak en draait net wat krapper om zijn as. Het zeer lage gewichten de unieke foilkite-constructie zorgt dat de kite eigenlijk altijd voorwaarts wil vliegen en zo druk genereert. Van backstalen l (het achterwaarts wegzakken van de kite bij weinig wind in het windvenster) heeft de kite nauwelijks last. Heel fijn voor beginnende kiteboarders die met deze kite lekker kunnen doorgroeien en de kite er later bij kunnen houden als freeride- en foilkite. Daarnaast is de Hybrid prima inzetbaar bovenwater, land en sneeuw wat het tot heel breed inzetbare kite maakt.

Neem een kijkje op onze site voor meer informatie over de Flysurfer. Of op de site van Flysurfer.


Dit artikel “Flysurfer Hybrid – Kitereview” komt uit Access #1 van 2023. Kijk voor meer boardreviews of voor meer kitesurf nieuws, Tips & Tricks, reviews, leesvoer en de andere magazines kop Ridersguide.nl. Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van Access en volg ons op Facebook en Instagram.

 van