29-10-2020 - Kitesurfen, Nieuws, Leesvoer

Flysurfer Sonic 3 – Review

Flysurfer heeft inmiddels de derde versie van de Sonic gemaakt. Deze kite is de closed-cell high performance freeride-, lichtweer en hydrofoil-kite. De Flysurfer Sonic 3 is een mix van van freeride-kite de Soul en race-kite de VMG.

In vergelijking met de Soul (zie review in Access nummer 1 2019) is de Flysurfer Sonic 3 een stuk langer en smaller. Daarnaast heeft de kite een dunner profiel. Dit geeft een hogere aspect ratio, bijvoorbeeld bij de 15m2 Soul is dat 5.6 en bij de Sonic 7.1. De Flysurfer Sonic 3 gaat dan ook sneller door de lucht en staat verder aan de rand van het windvenster. De boven- en onderkant van de Sonic 3 is gemaakt van X-Light-doek (32 gram per m2). En de leading edge is gemaakt van DLX+-doek (44 gram per m2) om duurzaamheid te creëren waar dit het meest nodig is. Het totaal geeft een superlichte (de 11m2 die wij hadden weegt 2,26 kilo en dat met 55 cellen!) en vormvaste kite die bestand is tegen een stootje.

Constante druk

De ribben verdelen de krachten gelijkmatig over de kite zodat er een constante druk is. Intern zijn er in de schotten en in de leading edge speciale latjes verwerkt om de efficiëntie nog verder te verhogen. De bridle-lijnen zijn erg dun voor een goede aerodynamica en gewichtsbesparing. Flysurfer gebruikt LCL op de toompunten. Mocht er dus eens een hoop spanning op een toomlijn komen, dan breekt de toomlijn zelf niet, maar het breekpunt (LCL) tussen de bridle lijn en het toompunt.

Flysurfer Sonic 3 - Review

Handig is ook dat de bridle lijnen in vergelijking met z’n voorganger nu gekleurd zijn zodat je goed kunt zien wat links en rechts is. Handig is ook de LMT (Long Mixer test) waarbij je de lengte van de lijnen makkelijk kunt controleren en eventueel kunt aanpassen. Zo kun je ervoor zorgen dat de trim gedurende lange tijd optimaal blijft. Tube- en foilkites raken na jaren gebruik hun optimale shape kwijt. Met deze unieke check kun je het profiel van de kite weer goed krijgen door de lengte van de bridle- lijnen te corrigeren. Zo haal je altijd het optimale uit de kite.

Experts kunnen de vlieg-eigenschappen nog verder aanpassen met de PMA (Profile Momentum Adjuster). De afwerking van de Sonic is topnotch. De vele naden zijn zeer netjes gestikt. Je ziet dat er veel handarbeid is verricht. Dit is ook waarom foilkites iets duurder zijn dan tube-kites, ze hebben tenslotte een boven- en onderdoek.

De Flysurfer Sonic 3 vult zich supersnel met lucht

Bij het oplaten van de Flysurfer Sonic 3 valt meteen op dat de kite zich supersnel vult met lucht door de zeven luchtinlaten aan de voorzijde van de kite. Je hoeft bijna niet voor te vullen. Flysurfer zelf raad overigens aan dit wel te doen. Deze luchtinlaten worden opengehouden door plastic staafjes aan de zijkant (rigid foils). Die staafjes houden ook de vorm van de leading edge en de cellen. De tips vullen het langzaamst, maar in vergelijking met de Sonic 2 vullen deze een stuk sneller. Het kan verder weinig kwaad dat het wat langer duurt en dat de tips wat flapperen. De lucht verspreidt zich snel in de binnenzijde van de kite. Het advies hier is de kite een beetje laten backstallen (dan vult-ie sneller) en daarna de bar heel langzaam weer depoweren.

Flysurfer Sonic 3 - Review

Qua maatvoering kun je de Flysurfer Sonic 3 ongeveer 3 meter kleiner varen dan een tubekite. Dit komt omdat een foilkite veel efficiënter is en een grotere projected area heeft. Op het water heeft de Flysurfer Sonic 3 een zeer constante trekkracht met een gemiddelde bardruk. De kite reageert snel op stuurimpulsen – sneller dan de Soul. In vergelijking met de Soul heb je wel iets meer ervaring nodig met deze meer race- achtige foilkite. Door zijn hoge efficiëntie houdt de Flysurfer Sonic 3 namelijk van vliegsnelheid, je vliegt hem dus actief op de voorlijnen (gelijkmatig sturen) en daardoor kun je veel schijnbare wind genereren. Heb je dat eenmaal door, dan krijg je er een snelle, zeer stabiele kite voor terug.

Hoort bij de toppers in het big air segment

De Flysurfer Sonic 3 is een top kite om mee te springen. Qua spronghoogte en airtime zit hij bij de absolute toppers in het big air segment. In de lucht kun je goed voelen waar de kite zich bevindt en dat is fijn bij tricks. Voor tricks heb je ook echt alle tijd. Kiteloops gaan prima, maar hou wel rekening dat de draaicirkel wat wijder is. Hou druk op de lijnen, zo voorkom je een inrollend tipje (wat overigens geen kwaad kan, want het middenprofiel van de kite is enorm stabiel). Er zit wel iets vertraging in het sturen. Dat komt door de vorm van de kite: een tubekite draait om z’n wingtip, een foilkite om z’n as (het midden). Dit voelt ook anders aan.

De kite zit vooraan in het windvenster waardoor hoogtelopen totaal geen probleem is. Opvallend is verder z’n herstartbaarheid. Zelfs als de kite in elkaar gepropt op het water ligt, herstart-ie nog uitstekend. Wat spanning op de lijnen is genoeg. Het water dat in de kite komt, gaat er door de ADS (Automatic Drainage System) zo weer uit. Mede door het lichte gewicht en efficiënte profiel (dun en lang) presteert de Sonic uitstekend bij weinig wind. Zelfs als er weinig spanning op de lijnen staat, blijft de kite netjes in de lucht hangen. Door de constante trekkracht is het ook een uitstekende hydrofoil-kite. Met name met een snelle hydrofoilset. De Flysurfer Sonic 3 kun je trouwens varen met een ‘normale’ 4-lijns bar met flag-out safety; er is geen speciale foilbar nodig.

Eigenschappen van de Flysurfer Sonic 3:

Flysurfer Sonic 3 - Review

Maten, bereik en prijzen van de Flysurfer Sonic 3:

Flysurfer Sonic 3 - Review

Voor meer informatie over deze kite kun je naar de website van Flysurfer gaan. Wil je meer kite reviews lezen, of producten zoeken en vergelijken? klik dan hier en ga naar onze product pagina.

Deze review van de ‘Flysurfer Sonic 3‘ komt uit Access #3 van 2020. Voor meer kitesurf nieuws, Tips & Tricks, leesvoer en de laatste magazines kijk op Ridersguide.nl. Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van Access en volg ons op Facebook en Instagram!

 van