15-02-2023 - Kitesurfen, Nieuws, Leesvoer

Flysurfer Stoke V3 – Kite Review

Flysurfer, één van de leading merken met hun foilkites, wil deze erkenning ook met tubekites. Ze zijn goed op weg met de 4e versie van de Boost als big-air-freeridekite en nu met de geheel vernieuwde 3e versie van de Flysurfer Stoke V3, hun freeride-wavekite.  

Flysurfer Stoke V3

Een van de grootste veranderingen in de Flysurfer Stoke V3 is het gebruik van het nieuwe Triple Ripstop SLC-Tex canopy doek, wat versterkt is met 3 x 3-draden en tevens lichter is. SLC-Tex staat voor Special Coated Longevity Textile. Dit maakt het doek niet alleen sterker en scheurbestendiger maar ook stijver. Uit tests van Flysurfer blijkt dit SLC-Tex-doek 60 procent minder lucht door te laten zelfs na vele sessies. Dit zorgt ervoor dat de kite vormvast is en de dacron leading edge en struts minder dik hoeven te zijn om het profiel te ondersteunen. Verder zijn er minder panelen gebruikt, heeft de kite een compleet andere strutconstructie en zijn alle verstevigingen en naden geoptimaliseerd. Dit maakt deze Flysurfer Stoke V3 maar liefst 17 procent lichter dan z’n voorganger. Met 2,82 kilo is de door ons geteste 9m2 inderdaad licht te noemen. In de korte bridle zitten vier Ronstan-katrollen. Deze zijn sterk en rollen uitstekend.  

De positie van het Free Flow-sup-ventiel is meer naar voren gezet op de leading edge zodat je je pomp makkelijker kunt aansluiten. Het geheel wordt netjes afgedicht door een kunststof dop. Verder heeft de kite geen bumpers en bestaat de trailing edge uit een dubbele laag SLC-Tex-doek zonder latjes om het gewicht zo laag mogelijk te houden. Er zitten wel verstevigingen op de naden van de gehele leading edge om de kite te beschermen tegen schuren. Op de wingtip van de Flysurfer Stoke V3 zitten twee bevestigingspunten voor de stuurlijnen om de bardruk in te stellen. De maten tot 7 vierkante meter zijn donkeroranje en daarboven groenblauw. De bijgeleverde kitetas is een van de mooiste tassen van de kitemarkt en zou niet misstaan in een tassenwinkel. Prachtig afgewerkt, geheel gevoerd, met tal van handige vakjes. 

Opvallend aan de Flysurfer Stoke V3 is verder dat de struts voor een groot deel los zitten van het doek: de middelste strut voor meer dan de helft en de zijstruts alleen bij de leading edge. Dit zorgt ervoor dat het profiel kan meebewegen met windvlagen en een constante bardruk geeft over het gehele wind-/depowerbereik. De Stoke vaart dan ook erg comfortabel en geeft snel een zeker gevoel. Ook het sturen voelt fijn. Met een lage bardruk reageert de kite snel maar niet té snel en is-ie uitstekend te controleren. Zelfs als de wind flink toeneemt en je moet depoweren blijft de Flysurfer Stoke V3 stabiel en makkelijk te houden. Opvallend in dit windbereik het goede contact dat je als rider behoudt met de kite. Springen gaat ook makkelijk: je komt eenvoudig lekker hoog. Kiteloops gaan soepel met een goed te controleren draaicirkel. Bij tricks blijft de kite rustig en doet geen onverwachte dingen, dit geeft vertrouwen. Zo kun je makkelijk nieuwe tricks uitproberen zonder snel afgestraft te worden. Op de golf komen zijn directe stuureigenschappen mooi van pas. Al moet je voor het echt snelle bochtenwerk de kite wat krachtiger sturen, echter luistert hij goed en nauwkeurig. Pomp de kite voor nóg directere stuureigenschappen iets harder op dan geadviseerd. Verder is het fijn dat als je de kite vaart met de Flysurfer Force-bar je ver kunt depoweren met de bar als je te veel druk hebt in je bottom- of topturn. Je hebt zelden dat de Flysurfer Stoke V3 je over je edge trekt. Vooral bij onshore wind neemt de kite snel een aerodynamische positie in door de katrollen in de bridle. Dat maakt dat de kite niet snel backstalled en goed bestuurbaar blijft en uitstekend drift. 

Verdeling 0 tot 5 

Bardruk: laag, hoog 2 

Trekkracht: laag, hoog 3 

Depower: weinig, veel 4 

Stuurgedrag: indirect, direct 4 

Vliegsnelheid: langzaam, snel 3 

Sheet and go: matig, uitstekend 4 

Lift: geleidelijk, explosief 3 

Spronghoogte: laag, hoog 4 

Airtime: kort, lang 3 

Low-end: matig, uitstekend 3 

High-end: matig, uitstekend 4 

Stabiliteit: matig, uitstekend 4 

Draaicirkel: klein, groot 3 

Trekkracht in loop: weinig, veel 3 

Positie in windvenster: voor achter 3 

Vaarsnelheid: laag, hoog 3 

Hoogtelopen: matig, uitstekend 3 

Herstarten: matig, uitstekend 4 

Driften: matig, uitstekend 4 

Sturen met slack lines: matig, uitstekend 4 

Pop: weinig, veel 4 

Maten windbereik gewicht prijs 

4 meter: 28 – 36 knopen, 1,72 kg, prijs: € 1.099,- 

5 meter: 25 – 33 knopen, 1,92 kg, prijs: € 1.179,- 

6 meter: 23 – 30 knopen, 2,14 kg, prijs: € 1.259,- 

7 meter: 22 – 28 knopen, 2,42 kg, prijs: € 1.339,- 

8 meter: 21 – 27 knopen, 2,58 kg, prijs: € 1.419,- 

9 meter: 18 – 25 knopen, 2,82 kg, prijs: € 1.499,- 

10 meter: 15 – 21 knopen, 2,95 kg, prijs: € 1.579,- 

12 meter: 12 – 18 knopen, 3,28 kg, prijs: € 1.679,- 

Kijk voor meer info over de Flysurfer Stoke V3  op: www.Flysurfer.com


Dit artikel “ Flysurfer Stoke V3  – Kite Review” komt uit Access #4 van 20222. Kijk voor meer boardreviews of voor meer kitesurf nieuws, Tips & Tricks, reviews, leesvoer en de andere magazines kop Ridersguide.nl. Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van Access en volg ons op Facebook en Instagram.

 van