Foilmontage

Als je voor het eerst gaat wingfoilen kan het geen kwaad je foil thuis al een keer in elkaar te zetten. Het laatste wat je wil is op je spot staan en toch net dat ene schroefje of boutje missen, of simpel weg niet snappen welk onderdeel waar precies aan vastgeschroefd moet worden. Bij het in elkaar zetten van de foil kan het handig zijn je mast alvast op het board te schroeven.

Op die manier kun je de fuselage en wings zonder al te veel wiebelen monteren. Als je auto of bus genoeg ruimte biedt om je foil gemonteerd mee te nemen is dat een echte aanrader; zo hoef je niet te klooien met je inbussleutels terwijl de rest zich al op het water aan het uitleven is. Zorg er in dit geval wel voor dat je je foil voorziet van goede beschermhoezen zodat hij de rit zonder kleerscheuren overleeft. Ga je voor het eerst met je setje het water op dan is het een goed idee om je mast middenin de foilboxen te monteren en even te gaan testvaren. Voel je dat je te weinig lift hebt of net te veel, ga dan terug naar de kant om je foil wat naar leggen, met de strut tussen je benen geklemd. Als je wingleash hierbij in de weg zit kun je hem vastmaken rond je middel of om je enkel.

Voor meer lift schuif je de foil wat verder naar voren onder het board. Kost het juist te veel moeite om de foil in het water te houden, dan schuif je hem wat verder naar achteren in de foilboxen. Een foil bevat heel wat schroefjes en het is verleidelijk om niet elke sessie alles uit elkaar te schroeven. Als je de luxe hebt je foil gemonteerd te kunnen vervoeren, maak er dan een gewoonte van vóór elke sessie even alle schroefjes een halve slag los en vervolgens weer bvast te draaien, zodat je zeker weet dat alles stevig in elkaar zit. Een likje vet of een beetje teflonspray zorgt ervoor dat je de foil ook na een paar sessies nog gemakkelijk uit elkaar kan halen. Zeker als je op zout water wingt is het verstandig na je sessie je foil grondig af te spoelen. Zo voorkom je dat er op den duur een schroef muurvast gaat zitten, of juist lostrilt terwijl je net de move van je leven maakt.

Voor meer Wingfoil nieuws, wingsurfen, Tips & Tricks, leesvoer en de laatste magazines kijk op Ridersguide.nl. Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van Wingfoil magazine #1 en volg ons op Facebook en Instagram!

 van