18-01-2021 - Kitesurfen, Nieuws, Leesvoer

F-One Stig – Review

De foilkiteboardlijn van F-One bestaat uit de korte en wendbare Pocket, de wedstrijdgerichte Race Pro en de allround freerider, de Stig. Deze is nieuw in de lijn en de opvolger van de Foilboard Bamboo. De F-One Stig is mysterieus, wat voor foilboard is het? 

Bamboe-sandwich-constructie

F-One heeft als uitgangspunt de vorm van de Race Pro genomen en deze getweakt naar een freeride-versie. Zo hebben ze wel grofweg dezelfde outline en volumeverdeling maar de F-One Stig is een stuk breder. Daarnaast heeft de Race Pro een carbon-sandwich-constructie en heeft de Stig een bamboe-sandwich-constructie. Carbon is weliswaar wat lichter en iets stijver, maar ook duurder en kwetsbaarder. De F-One Stig heeft een bamboe-laag tussen de glasfiberlagen op zowel de boven- als aan de onderkant. Zo is-ie sterk en kan-ie tegen een stootje.

F-One Stig - Review

Voordelen van meer volume en meer breedte

Het board heeft schuin naar binnen toe lopende rails zodat het niet snel in het water hapt. Samen met de V-concaaf zorgt dit ervoor dat je niet snel van je board valt als-ie op het water stuitert. Dat is voor beginners lekker maar ook voor gevorderden die nieuwe tricks willen leren. De V-concaaf zorgt er ook voor dat het board snel uit het water komt en niet blijft plakken. De volumeverdeling is geoptimaliseerd om de nodige stabiliteit te bieden een soepele take-off. Door wat meer volume kom je makkelijker op het board. Helemaal bij weinig wind is dat fijn. Een ander voordeel van meer volume en meer breedte is dat het bij transitions minder erg is als het board het water raakt. Je houdt dan makkelijker je balans en je kunt snel je weg weer vervolgen. 

F-One Stig - Review

Twin Tracks

De F-One Stig is uitgerust met Twin Tracks zodat elke foil met dit systeem erop past. Dit railsysteem van negen centimeter breed is de industriestandaard zodat je er ook foils op kunt varen van een ander merk. Fijn dat je de positie van de foil nog kunt instellen door de foil te verschuiven in de rail. Naar achteren geeft snellere lift en naar voren een langzamere. Je kan daar mee experimenteren: ontdek wat je fijn vindt en wat bij de gebruikte foil past.  

Met én zonder voetvanden te varen

Er kunnen alleen drie voetbanden op in een Y-setup. Verder heb je de keuze uit drie gaten voor de schroeven waarmee je iets naar voren of achter op het board kan komen te staan. Jammer is wel dat de voorste voetbanden in het midden over elkaar heen gemonteerd moeten worden. Maar de F-One Stig valt ook prima te varen zonder voetbanden door het grote geribbelde dekpad. Dat voelt fijn en geeft prima grip. Het dek is helemaal vlak waardoor het board makkelijk te controleren is en snel reageert op voetsturing.

F-One Stig - Review

Het board is met een lengte van 144 en 148 wat langer dan de pocket-foilboards maar ook weer niet zo lang als de oude foil-boards. Hierdoor is het board nog lekker wendbaar maar geeft het nog wel een goede stabiliteit. De F-One Stig is een modern foilboard waar je niet snel zal uitgroeien. Hij is er ook prima bij te houden als lichtweer of oefenboard naast een korter of meer race model.  

Maten, gewicht & prijs F-One Stig:

F-One Stig - Review

Voor meer informatie over dit board kun je naar de website van F-One gaan. Wil je meer kite reviews lezen, of producten zoeken en vergelijken? klik dan hier en ga naar onze product pagina.


Deze review van de ‘F-One Stig‘ komt uit Access #5 van 2020. Voor meer kitesurf nieuws, Tips & Tricks, leesvoer en de laatste magazines kijk op Ridersguide.nl. Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van Access en volg ons op Facebook en Instagram!

 van