31-10-2018 - Skiën, Tips & Tricks

Foto tips voor skiërs

Caroline van ’t Hoff is zes jaar skifotograaf en reist met haar powder addicts van Dutchies Do Ski de wereld over op zoek naar de beste poedervelden. Van Canada tot Japan en van de poolcirkel tot de Alpen. Haar foto’s stonden al vaker in de White, maar dit keer geeft ze foto tips voor jouw mooiste powdershots.

1. Investeer in goed materiaal

Het materiaal waarmee je werkt is ontzettend belangrijk. Natuurlijk is een iPhone leuk, je kunt er een prachtig uitzicht mee fotograferen en selfies mee maken, maar voor het echte werk met veel actie en om goed te kunnen vergroten is het goed om een spiegelreflex camera te gebruiken. Investeer ook in een goede lens en denk bij je keuze goed na over wat voor soort beelden je wilt gaan schieten. Meer lenzen is meer gewicht meenemen.

2. Leer van anderen

Ga op pad met een professional en maak ‘vlieguren’. De allereerste winter was ik echt een nitwit en had ik slechts een algemene cursus van tien lessen gevolgd waarin ik wat foto tips had gekregen. Daarna heb ik de beste skifotografen van de wereld gemaild of ze mij wilden helpen. Ik was verrast hoeveel positieve reacties ik kreeg en hoe behulpzaam iedereen was. Vraag, wees nieuwsgierig en leer van anderen.

3. Ontwikkel je eigen stijl

Je moet goed op je instellingen letten, zoals witbalans en sluitertijd. Deze moet je minimaal op een duizendste zetten, omdat anders de skiër er niet scherp op staat. Verder is het veel spelen met je instellingen, want elke dag zijn de omstandigheden anders. Oefening baart kunst en hierdoor ontwikkel je je eigen stijl.

4. Vind je match

Zorg dat je met leuke mensen op pad bent die goed kunnen skiën en waarmee je lol hebt. Dat zorgt voor een ontspannen sfeer en dat zie je terug in de foto’s. Het is fijn als je ongeveer evenveel ervaring hebt en goed afstemt met elkaar wat je wel én niet bereid bent om te doen. Niet dat de één dikke cliffs wil pakken en de ander dit helemaal niet aandurft. Of dat je ineens op een spot staat waar je je niet veilig voelt.

Foto tips voor skiërs1

5. Pak wat je pakken kan

Als je iets ziet wat uniek is, fotografeer het direct op dat moment! Denk niet: o, dat komen we later nog wel tegen, want dat gebeurt niet en dan heb je spijt. Dus pakken wat je pakken kan en zeker als je op reportage bent. Per winter heb je soms maar drie topdagen en dan moet je alles schieten wat je kunt. Je voelt gewoon wanneer het zo’n dag is. De condities zijn top, de skiër is in shape en het licht is super. Kijk ook altijd om je heen. Draai je om na een aantal shots en kijk wat je dan ziet.

6. Zorg voor contrast en communicatie

Voordat je een foto gaat maken is het belangrijk om de veiligheid te checken; is de spot geschikt voor jou als fotograaf en voor de skiër? Wanneer je een dikke spray wilt fotograferen, moet je zorgen voor veel contrast met de achtergrond. Ga goed laag op het sneeuwdek liggen en gebruik een strak blauwe lucht, donkere rotsen of groene bomen. Dalen of bomen zorgen bovendien voor veel diepte in je foto. Let op snelheid in je shot en laat de skiër meerdere bochten maken in plaats van een noodstop. Goede communicatie tussen jou en de skiër, met walkietalkies, is hierbij cruciaal. Je wilt je shot echt niet missen.

7. Zorg voor volle en warme batterijen

Een lege batterij betekent heel simpel: geen foto’s. Houd je batterijen altijd warm op je lichaam, zodat ze niet snel leeg getrokken worden door de kou. Zorg voor een goede tas waar je gemakkelijk je camera uit kunt pakken en stop er vochtvreters in.

8. Gebruik lightroom

Om foto’s na te bewerken is het programma Adobe Lightroom erg fijn. Het werkt snel en makkelijk. Achteraf kan je nog best veel fixen, nog meer als je ze in RAW geschoten hebt, maar je foto moet om te beginnen goed genoeg zijn.

Meer lezen?

Dit artikel over foto tips is afkomstig uit White #1 van 2017. Dit nummer kunt u hier bestellen. Wil je niks meer missen op het gebied van skiën, word dan abonnee! Voor de laatste updates volg je ons op Facebook en Instagram!

 van