31-10-2018 - Surfen, Leesvoer

Frankrijk: c’est magnifique

Vergeet de vette pains Americain, de ranzige toiletten, de bongo spelende hippies en de naakte Duitsers. Of je er nu het hele zomerseizoen doorbrengt, ouderwets op roadtrip gaat, of inzet op een chirurgische hit & run, Frankrijk blijft magnifique.

Het jaarlijkse herfsttripje naar Frankrijk stond weer voor de deur. Samen met Pascal van der Mast en Floris de Kort begonnen we aan de reis naar het zuiden voor drie weken surf, baguettes, Pro France en het NK in Mimizan.

Op maandagochtend 3 oktober kwamen we aan op de eerste uitvalbasis. Op de camping in het kleine dorpje Messanges hadden we een chalet gehuurd. Pas later op de dag konden we inchecken dus eerst werd het lokale bakkertje geplunderd en gingen we te water voor een surfsessie. Gelijk een goede meter clean met offshore wind en 25 graden, de perfecte sessie om weer even in te komen na een lange horecazomer..

Via Sportshop Domburg stonden we op de VIP-lijst van de Pro France. Dat betekende perfecte plekken om de pro’s hun heats te zien surfen en gratis hapjes & drankjes in de VIP area’s. Zo hebben we meerdere keren de pro’s zien rippen vanuit een relaxte sofa met een flesje Corona in de hand, toch net ff wat gaver dan de live webcast van thuis!

Frankrijk cest magnifique

Maar er moest natuurlijk ook gesurft worden in Frankrijk. Ondertussen had Martijn Caljouw zich bij ons gevoegd die een retourtje Biarritz had genomen. Met een nu vier koppen tellend team zochten we naar de perfecte zandbank die niet al te druk was. Dat laatste koste uiteraard redelijk wat moeite met het Pro France circus in de buurt. Zelfs in de vroege uurtjes, wanneer het nog net een paar graden boven nul was, lagen de goede pieken al gevuld met surfers. Reden voor ons om vaak eerst een kwartier of twintig minuten te wandelen op zoek naar een goed alternatief. Uiteindelijk belandden we op een spot die ‘Danny’s Left’ werd gedoopt. Die naam was vooral te danken aan het feit dat ik op mijn longboard de ene na de andere golf wist te scoren, terwijl de shortboarders door de stroming moeite hadden om in positie te blijven.

Toen was het tijd om richting Mimizan te gaan voor de laatste stop van de NK Surftour. Inmiddels hadden we Martijn weer op het vliegtuig naar huis gezet en werd zijn plek ingenomen door Danny, een jongen uit Hongarije die elke zomer in Domburg komt surfen en net klaar was met zijn studie en dus wat tijd over had. Surfbenelux had ervoor gezorgd dat we in prachtige huisjes zaten die nog maar net uit de grond waren gestampt, op een paar minuten van het strand en naast de hele vette Mimizan skatebaan. Helaas lagen de banken vrij slecht in Mimizan wat resulteerde in veel close-outs. Op sommige momenten zijn er perfecte golven gescoord, maar het bleef toch erg lastig. Gelukkig was er voor het NK een week de tijd dus werden de beste momenten uitgekozen en is er super gesurft door iedereen. Team Domburg sloot de trip in stijl af met een paar mooie podiumplekken. Nu al zin in de volgende!

Meer lezen?

Dit artikel is afkomstig uit 6lSurf #3 van 2016. Dit nummer kunt u hier bestellen. Wil je niks meer missen op het gebied van surfen, word dan abonnee! Voor de laatste updates volg je ons op Facebook en Instagram!

 van