22-06-2019 - Windsurfen, Nieuws

Waves Invitational Grand Prix afgesloten met open NK marathon windsurfen

WINST VOOR FRANSMAN GOYARD

De eerste editie van de ‘WAVES Invitational Grand Prix’ is gewonnen door de Fransman Thomas Goyard. Goyard was gemeten over 11 verschillende races, met afstand de beste foiling windsurfer. Ook de laatste marathon van bijna 100 km rond Texel schreef Goyard op zijn naam. Thuisfavoriet Van Rijsselberghe kwam als derde rond en eindigt overal op een vierde plaats. Kiran Badloe, beste Nederlander tot dat moment, viel uit met materiaal pech. 

Thomas Goyard vliegt over het water

Foto’s // Laurens Morel

WAVES Invitational Grand Prix Texel

Voor deze Grand Prix heeft Olympisch Kampioen Dorian van Rijsselberghe de beste foiling windsurfers van de wereld uitgenodigd voor zijn eigen Surf en Music Festival. Hiermee wil de Texelaar aan de wereld te laten zien dat foiling windsurfen een spectaculaire toekomst heeft en in die vorm ook thuishoort op de olympische spelen vanaf 2024.

Van Rijsselberghe bij de Vuurtoren

Een prachtig rondje

Van Rijsselberghe stond, vlak na de finish, tussen de duizenden mensen op het strand bij Paal 17 de festivalspeaker te woord. Vermoeid en met gele sunblock over z’n hele gezicht gesmeerd gaf de olympisch kampioen een korte toelichting op zijn race. “Thomas (Goyard red.) en Kiran (Badloe red.) hadden een perfect start. Ik was er een beetje achteraan aan het harken. Maar ik deed een beetje rustig aan en ging mijn eigen gang. Onderweg moest ik ook nog even stoppen om mijn zeil beter te trimmen. Ik ben helemaal lekker rondgekomen, niet veel gevallen. Kortom het was een prachtig rondje.”

De WAVES festivaldirecteur en deelnemer vervolgt: “Thomas was de terechte winnaar. De broers Thomas en Nicolas Goyard hebben beide wel een stukje snelheid voor op ons. Dus het is een beetje achter de feiten aanvaren.”

Kiran Badloe in leidende positie met de Fransman Thomas Goyard achter hem

De eerste Franse winnaar en Badloe viel uit

Thomas Goyard en zijn broer Nicolas waren de hele week al oppermachtig. Beste Nederlander was Kiran Badloe. Maar Badloe had pech in de afsluitende windsurfmarathon rond het eiland. Hij raakte de grond en moest de race verlaten met materiaalpech.

Goyard werd dus de winnaar van de Ronde om Texel als windsurfer en won ook het hele evenement. De Fransman zei: “Ik ben super blij met mijn overwinning. Het is mijn eerste keer op Texel. Dorian heeft me uitgenodigd. Hij vertelde me dat hij een foiling windsurfevenement organiseert op Texel. Het winnen van deze lange afstandswedstrijd is nieuw voor mij. Ik ben het niet gewend. Dit waren natuurlijk fantastische omstandigheden maar ook heel uitdagend. De wind was superlicht en draaide de hele tijd. En dan het ondiepe water. Pheww. Al met al, dit is geweldig. Met veel mensen, met catamarans die ook racen, met muziek en optredens. Zoals een festival hoort te zijn.”

“Ik foil al drie jaar en heb net de laatste wereldbeker gewonnen de PWA Costa Brava. Op dit moment leid ik in de ranglijst, maar we hebben nog veel races dit jaar. Ik combineer, net als Dorian en Kiran, ook de twee verschillende disciplines; RSX olympisch surfen en het foiling windsurfen. Ik ben het volledig met Dorian eens dat we met foilen betere competitie krijgen. Minder wachten in lichte omstandigheden, betere show. Hiermee kunnen we de sport fris houden.”

Van Rijsselberghe vliegt over het water

“Dorian: niet voor niets dubbel olympisch kampioen”

“Wij zitten in de wereld van topcompetitie. We zijn allemaal speciaal. We kwamen allemaal via de clubs, naar regionaal niveau, naar nationaal naar internationaal. Dorian is een van hen, ik ben een van hen, 1 op 100. Maar hij is een echte kampioen, hij is super bescheiden. Hij is een voorbeeld voor veel kinderen en zelfs volwassenen. Hij laat zien dat hij dingen leuk maakt. Je zou kunnen denken, dit is teveel … maar uiteindelijk heeft hij gelijk, weet je. We moeten blijven genieten van onze sport. Concurreren op het hoogste niveau is super intens. Anders ontploffen we. Hij is dubbel olympisch kampioen, niet voor niets.”

WAVES SPORT, MUSIC, MORE

WAVES is topsport op het water, zoals de Ronde om Texel en de WAVES Invitational Grand Prix Texel van de toekomstige Olympische ‘Foiling windsurf’ sport. Maar WAVES is ook livemuziek op het strand, verrijkt met lekker eten, clinics, beach yogalessen en kids-activiteiten.

Ook zaterdagavond staan vanaf 15.30 artiesten als Nielson, WULF en EUT op het podium in de grote festivaltent.

WAVES INVITATIONAL GRAND PRIX TEXEL

Aan de WAVES Invitational Grand Prix Texel doen windsurfers uit binnen- en buitenland mee. Alle zijn op uitnodiging van Van Rijsselberghe naar Texel gekomen om de degens te kruisen. Er wordt in de hopelijk toekomstige olympische foil discipline gevaren, waarin er met de plank over, in plaats van in, het water gevlogen. Het format bestaat uit een aantal onderdelen:

  • 5 x classic course racing: up- down baan.
  • 2 x point to point race
  • 1 x sprint race
  • 1 x time trial
  • 1 x landmark race.

Als landmark race wordt op zaterdag 22 juni de Ronde om Texel gevaren, tevens het Open Nederlands Kampioenschap Windsurfen. Voor de andere onderdelen geldt dat de wedstrijdleiding per dag bekijkt welk onderdeel gezien het weertype het best gevaren kan worden. De winnaar zal zaterdagavond tijdens het WAVES Festival in de grote tent gehuldigd worden

Resultaten Invitational Grand Prix Foil Ronde om Texel

1. Thomas Goyard – FRA
2. Nicolas Goyard – FRA
3. Dorian van Rijsselberghe – NED
4. Sil Hoekstra – NED
5. Aaron Mc Intosh – NZL
6. Casper Bouman – NED
7. Antonio Cozollino – NZL
8. Adri Keet – NED

EINDUITSLAG WAVES Invitational Grand Prix 2019

1.    Thomas Goyard – FRA – 16 punten
2.    Nicolas Goyard – FRA – 20.5 punten
3.    Antonio Cozzolino – NZL – 51 punten
4.    Dorian van Rijsselberghe – NED – 53 punten
5.    Kiran Badloe – NED – 57 punten
6.    Sil Hoekstra – NED – 57 punten
7.    Casper Bouman – NED – 69 punten
8.    Luuc van Opzeeland – NED – 73 punten
9.    Adri Keet – NED – 88 punten
10.  Aaron Mc Intosh – NZL – 97 punten
11. Ingmard Daldorf – NED – 102 punten
12. Adriaan van Rijsselberghe – NED – 118 punten
13. Bas Mulder – NED – 138 punten
14. Vincent Janssen – NED – 142 punten
15. Jacob Kooij – NED – 144 punten
16. Aart-Jan van Zadelhoff – NED – 158 punten
17. Dennis Littel – NED – 167 punten

 

Voor meer windsurf nieuws, Tips & Tricks, leesvoer en de laatste magazines  kijk op Ridersguide.nl. Altijd up to date en vier keer per jaar het mooiste Windsurf magazine op de mat en in je broekzak? Klik dan nu hier en wordt abonnee op Motion!

 van