19-03-2013 - Surfen, Nieuws

Freakwave beach clean up zondag 24 maart

Stop de invasie, de zee is vol! Onder dat motto organiseert Surfrider Foundation voor de 18e keer de wereldwijde strandschoonmaakactie ‘Ocean Initiatives’. Van 21 tot en met 24 maart worden er op ruim 840 plekken, waarvan ten minste 14 in Nederland, beach clean ups georganiseerd om aandacht te vragen voor de toenemende hoeveelheid plastic in zeeën en oceanen.
 

Voor de vijfde keer wordt er dit jaar een Freakwave Beach Clean Up gehouden. De Bakkumse surfvereniging Freakwave, houdt jaarlijks als start van het surf-seizoen, op het strand van Castricum deze schoonmaak actie. Zij doen dit in samenwerking met Surfriders Foundation, gezamenlijk gaan zij de strijd aan tegen ‘the plastic invasion‘.

Surfrider Foundation is opgericht door surfers en zet zich in voor schone zeeën en stranden. Surfers worden dagelijks geconfronteerd met de hoeveelheid plastic die terecht komt op stranden en verdwijnt in zee. Met deze schoonmaakactie wordt het probleem zichtbaar gemaakt: tijdens de editie van 2012 werd door 55.000 vrijwilligers verspreid over 1230 acties in 44 landen meer dan 28 busladingen aan afval van stranden verwijderd.

 

 

 

 

 

 

Gigantische hoeveelheden niet afbreekbaar plastic belanden jaarlijks in het milieu. De Verenigde Naties hebben ingeschat dat er elke seconde ongeveer 206 kg plastic in de zeeën en oceanen van de wereld terecht komt. Dit plastic heeft grote effecten op vogels, zeezoogdieren en vissen: dieren raken verstrikt of zien plastic aan voor voedsel waardoor de dieren verhongeren. Omdat plastic nooit helemaal wordt afgebroken maar opbreekt in steeds kleinere delen hoopt het zich op in de voedselketen. De effecten hiervan zijn nog nauwelijks onderzocht. De omvang van het probleem wordt de laatste jaren wel steeds zichtbaarder door nieuws over onder andere de plastic soep – de opeenhoping van plastic afval in stromingsluwe delen van de oceanen – plasticdeeltjes in mosselen en de hoeveelheid aan plastic die door de Maas vervoerd wordt.

De Freakwave Beach Clean Up is op zondag 24 maart aanstaande, de start is om 13h00 bij strand paviljoen Zoomers. Na een kopje koffie, thee of chocolademelk, gaan de vrijwilligers om 13h30 zoveel mogelijk strand ontdoen van plastic. Aansluitend verzamelt de groep zich rond 16h00 bij paviljoen Club Zand om de middag gezellig af te sluiten met een drankje.

In de afgelopen jaren is de opkomst van vrijwilligers sterk gegroeid en hierdoor de plastic soep steeds meer onder de aandacht gekomen. Dat was heel hard nodig want ook het zwerfvuil en plastic op het strand en omgeving van Castricum draagt bij aan deze groeiende vervuiling. Van achtergelaten patatbakjes tot sigaretten peuken, van plastic flesjes tot visnetten, van frisdrank blikjes tot wattenstaafjes… Je kan t zo gek niet bedenken, of je vindt het op het Castricumse strand. Je moet er alleen wél oog voor hebben, en dat is precies waar deze clean up zich op richt. Aandacht voor het zwerfvuil en bewustwording van de plastic vervuiling in het water. 

Steek je handen uit de mouwen en doe zondag 24 maart ook mee, we verzamelen bij strandpaviljoen Zoomers om 13h00. Kom niet alleen, stuur deze mail door en nodig ook je vrienden, familie en collega’s uit. Iedereen is welkom.

Laat op de facebook pagina weten of je komt.
Of stuur een mailtje naar mmacmootry@me.com.
Aanvullende informatie over de Ocean Initiatives, inclusief alle deelnemende locaties: www.oceaninitiatives.org

 

 van