12-01-2016 - Skiën, Nieuws, Leesvoer

Freestylen in de tuin van de premier

Op vrijdag 18 september 2015 was het startsein voor drie dagen actie in de Haagse binnenstad. Atleten van over de hele wereld zetten tijdens The Hague Pro Freestyle de Hofstad op zijn kop. Het nieuwe evenement, dat in het teken stond van verschillende freestylesporten, waaronder freestyleskiën, snowboarden, wakeboarden, mountainbiken en bmx rijden, was een waar spektakel voor de toeschouwers. De wakeboardwedstrijd vond zelfs plaats in De Hofvijver. Een verslag van de freestyleskiwedstrijd.

Vrijdags stond alleen de skiwedstrijd op het programma. Een speciale set-up op de trappen van het Spuiplein lag ‘s ochtends in de zon te wachten op de eerste skiërs. Wie de afgelopen jaren wel eens bij het evenement Rock & Rail op de Grote Markt in Den Haag is geweest kan het zich misschien inbeelden: de set-up bestond uit een drop into the wallride, een close-out rail, een double kinked rail en een downrail.

Een uitdagende set-up, die niet misstaat in een goed park in de bergen en dit maakte dan ook dat er een hoop creativiteit te zien was. Grote internationale namen, zoals Antti Ollila, Lupe Hagerty en Mike Rowland, stonden naast Nederlandse parkfanaten Mees van Lierop, Vincent Renooy en de Nederlands/Amerikaanse Joey van der Meer.

Rond vijf uur ‘s middags begon de actie met het inrijden. Een mooi tijdstip voor iedereen die het weekend wilde inluiden met eens iets anders dan een biertje in de bedrijfsbar en er was dan ook volop publiek aanwezig. Het wedstrijd-format was als volgt: drie heats van elk dertig minuten, bestaande uit tien deelnemers waarvan er per heat vier doorgingen naar de finale.

De eerste heat ging rustig van start. Het was voor de juryleden goed te merken dat de rijders elkaar eerst rustig testten en niet gelijk hun beste tricks lieten zien. Gelukkig duurde dit niet al te lang. Joey van der Meer liet het spektakel losbarsten met een hele vette transfer (overbrugging tussen verschillende elementen) van de close-out rail.

Om door te gaan naar de volgende ronde was het niet alleen belangrijk om een hoge technische vaardigheid te laten zien, maar ook stijl, controle en het combineren van de verschillende onderdelen op de set-up werden door de jury beoordeeld.

Het leek wel of de skiërs bij de tweede heat pas echt wakker werden: het niveau ging zichtbaar omhoog, meer tricks werden geland dan in de eerste heat en het enthousiasme van het publiek werd ook steeds sterker. Al helemaal nadat de eerste flip to wall (over de kop gaan en met de voeten landen tegen de muur in plaats van op de grond) werd gemaakt.

De luide aanmoedigingen werden helaas bij de start van de derde heat gesmoord door de regen. De regen maakte dat de sneeuw minder goed gleed en het werd voor de skiërs steeds lastiger om voldoende snelheid te halen om een trick goed te kunnen uitvoeren. Maar ze lieten zich niet kennen: Mees van Lierop zette een lip 270 to switch up op de double kinked rail in en was hiermee de eerste die dat deze avond aandurfde!

Na het afronden van de laatste heat waren de finalisten bekend. Helaas was het harder gaan regenen en werd er in overleg met de rijders besloten om de finale te verplaatsen naar de volgende dag. Jammer, omdat iedereen nu wel opgewarmd was, maar beter voor het uiteindelijke spektakel en de veiligheid.

Het impliceerde allerminst een treurig einde van de avond. Aan de overkant van de straat vond namelijk in het Theater aan het Spui de première plaats van de nieuwe film van Postland Theorie. Met aansluitend een feest voor de atleten.

Pro Freestyle4

Zaterdag 20 september

Ondanks het dansen tot in de vroege uurtjes, zag iedereen er bij aanvang van de finale ’s middags verbazingwekkend fris uit. Maar de avond had toch ook slachtoffers geëist: een finalist zag het allemaal niet meer zo recht en had in de bar een schouderblessure opgelopen. Het gevaar van sport en gezelligheid…

Het was duidelijk dat iedereen er weer zin in had en de strijd ging dan ook meteen goed van start: Mees van Lierop startte met een underflip into the wall, maar hij werd al snel gevolgd door technische tricks van Antti Ollila, waaronder een hele vette 450 out op de close-out rail.

We zullen je niet vervelen met alle technische railtrickbenamingen, maar het ging los. Voor de jury was het moeilijk te bepalen wie er uiteindelijk met de titel ‘Next Ski Gladiator’ naar huis mocht.

Het bepalen van een winnaar is nooit een makkelijke opgave voor een sport waarbij het niet alleen simpelweg om cijfertjes gaat, maar ook om stijl en creativiteit. In combinatie met wie de meeste tricks wist te landen, kwam de jury uiteindelijk tot de volgende top drie: Joey van der Meer kaapte de derde plek nipt weg voor Mike Rowland, dankzij een grotere diversiteit aan getoonde tricks. Antti Ollila ging met de tweede plek naar huis dankzij een hele gave stijl en nette uitvoering in combinatie met technisch moeilijke tricks. Maar uiteindelijk ging de eerste plaats naar Nederlander Mees van Lierop. Hij wist praktisch alle tricks te landen die hij gedurende de twee dagen heeft laten zien. En dat waren er nogal wat!

Was je er dit jaar niet bij? Geen zorgen, in de wandelgangen gaan de geruchten al voor een volgende editie, misschien wel in meerdere steden… Vergeet niet om op internet de video re-cap te bekijken!

Dit is een artikel uit White Magazine #1 2015. Wil je alle artikelen lezen of mocht je dit nummer gemist hebben dan kun je deze uiteraard nog bestellen in onze webshop. Je kunt voor het gemak ook abonnee worden zodat alle uitgaven voortaan op je deurmat belanden.

 van