14-01-2022 - Kitesurfen, Nieuws, Leesvoer

Fresh Access #4 2021

Airush Lithium V13

Fresh Access #4

Airush Lithium V13 In de loop der jaren is de functieomschrijving van de allround kite veranderd. Was het vroeger een freeride kite waarmee je ook kon freestylen, tegenwoordig moet er met een allround kite ook gewaved, gebigaired gekiteloopt en gefoiled kunnen worden. Dat vraagt om aanpassingen aan de allround kite. De nieuwe Airush Lithium is meegegroeid met deze trend. De dertiende versie is flink onder handen genomen. Op het oog lijkt het mee te vallen maar de complete panel-layout en shape is aangepast. Hierdoor is de kite vormvaster en aerodynamischer. De Delta-C-Shape maakt dat de kite een uitgebalanceerd bargevoel heeft. Daarnaast maakt het de kite voorspelbaar en stabiel in de lucht. De Lithium reageert snel op stuurimpulsen maar heeft een lichte bardruk. Dit komt door het nieuwe kortere V3 Bridle System. Dat zorgt er ook voor dat de kite bestuurbaar blijft ook wanneer die geheel gedepowered is. Verder vergroot het systeem de windrange waarmee je kunt varen. Het doek is weer terug bij Technoforce D2, en dat maakt, samen met een nieuws constructie, de kite licht en sterk. Verkrijgbare maten: 5, 6, 7, 8, 9, 10, 12, 14 3n 17m2. Prijzen van € 1.039,- tot € 1.629,-.

www.airush.com


North Charge

Fresh Access #4

North Charge De nieuwe North Charge ziet er op het eerste gezicht niet veel verschillend uit dan z’n voorganger maar heeft wel wat updates gekregen. Het board stuurt directer en heeft meer grip door de smallere outline en dunnere rails. Het breedste punt is iets naar voren geschoven met een iets rechtere rail waardoor de Carve beter z’n snelheid behoud. Nieuw is ook de diepe onderkant (van enkele naar licht dubbele concaaf) voor harde bottomturns en korte topturns. Deze concaaf begint nu ook verder voor de voorste voet. De weinige rocker geeft het board snelheid en acceleratie. Hierdoor vaart de Charge ook makkelijk en loopt het goed hoogte. De Futurelite Technology geeft het board z’n unieke flexpatroon en bijbehorende levendige vaargedrag. Het carbon Diamond Vectornet draagt hier ook aan bij en maakt het board ook nog extra duurzaam. Op de plaats waar je staat zitten onder het laminaat EVA-pads voor comfort en om deuken door de hielen tegen te gaan. Nieuw is ook het EVA-deckpad met micro-structuur voor maximale grip. De carbon stroken in de tail geven extra torsiestijfheid onder de achterste voet voor nog directere stuur-eigenschappen. De hoeken van de vinboxen zijn iets aangepast voor soepele, korte bochten. De Charge kan uitgerust worden met voetbanden. Verkrijgbare maten: 5’5” x 18 1/8” x 2 3/16” x 23 liter, 5’7” x 18 ¼” x 2 ¼” x 24 liter, 5’9” x 18 11/16” x 2 5/16” x 26 liter en 5’11” x 19 3/8” x 2 3/8” x 28 liter. Prijs € 1.149,-.

www.northkb.com


Boot Düsseldorf 22 – 30 januari 2022

Fresh Access #4

De vorige editie ging niet door vanwege de Corona-pandemie maar gelukkig staat-ie weer op het programma: Boot Düsseldorf. Van 22 tot en met 30 januari 2022. Met een eigen surfhal 8B waarin alle nieuwe producten ten toon staan gesteld. Je kunt ook de surfsporten zelf uitproberen in een groot golfslagbad. Op het podium zijn er interviews met surfsterren. Natuurlijk zijn ook genoeg koopjes te scoren.

Surf naar www.boot.com voor meer informatie en het programma.  


Cabrinha H-Series

Fresh Access #4

Cabrinha komt naast de X-Series-foils met de H-Series. Deze high aspect ratio foils zijn ontwikkeld in samenwerking met pro-rijder Keahi De Aboitiz. De hogere aspect ratio zorgt ervoor dat je moeiteloos kunt pompen en supermakkelijk door blijft glijden. Door de uitgekiende shape blijft de H-Serie-foil makkelijk te sturen. De topsnelheid is een stuk hoger dan van de X-Series. De mast zit diep in de fuselage voor een rotsvaste verbinding en hoge torsiestijfheid. De foil is in te zetten bij het wing-, surf- en kite-foilen. De H-Series-foils zijn uitwisselbaar met de Cab Fusion-onderdelen. Verkrijgbare maten 650, 850, 1000 en 1200 cm2. Prijzen van de foilwings van € 739,- tot € 889,-.

www.cabrinha.com


Core XLite 2

Fresh Access #4

De Core XLite is een specialistische foil-kite. In z’n tweede editie heeft de kite nieuw CoreTex 2.0 Triple Ripstop-doek gekregen waardoor de scheurbestendigheid en levensduur is toegenomen. Doordat dit doek al zo stevig is hoeft er minder zwaar doek worden te gebruikt bij de verstevigingen. De strut en leading edge is gemaakt van ExoTex Light. Hierdoor is de XLite 2 lichter geworden. Zelfs zo’n dertig procent lichter dan de al lichte allround kite de Nexus. Verder zijn de bridle, panelen en shape verder ge-update. En zijn er een 2.0 en 3.0 m2 toegevoegd voor high wind foiling. En een 13.5 m2 voor extreem light wind foiling. De XLite vaart het best met de carbon Sensor 3 Pro Foil-bar. Deze is extra smal (41.5 tot 24 centimeter), heeft extra dunne lijnen voor minimale luchtweerstand en kan de kite makkelijk achteruit starten. Verkrijgbare maten van 2.0 tot 13.5 m2. Prijzen van € 1.149,- tot € 1.889,-. Sensor 3 Pro Foil-bar € 749,-.

www.corekites.com


Duotone DLab surfboards

Fresh Access #4

Bij Duotone staat DLab voor het meest high-tech producten binnen de Duotone line-up. Van de surfboards zijn ook DLab-versies gemaakt. Het meest opvallend is de Reflex Memory Foam Shock Absorber op het dek. Deze schuimlaag absorbeert vibraties maximaal waardoor je een comfortabele en controleerbare rit krijgt over het water. En dit zonder in te boeten aan directheid bij het sturen. Na een dag varen staan er wel deuken in het board, maar wees niet bevreesd: die gaan er na een dagje weer uit. Doordat het board zo vloeiend vaart kun je je geheel focussen op het varen en golfrijden. Qua levensduur zit het ook snor omdat het Duotone Pro Team er uitvoering mee heeft getest. De modellen Whip 5’”1 en 5’3”, Wam 5’7” en 5’9” en Fish 5’1” en 5’3” zijn er in de DLab-uitvoering. Prijs € 1.299,-.

www.duotonesports.com


Duotone Neo / Neo SLS

Fresh Access #4

De 2022 Duotone Neo wave-kite heeft een nieuwe outline en profiel gekregen waardoor de kite efficiënter door de lucht vliegt. De nieuwe rondere arc maakt dat de Neo kortere bochten kan maken. De wingtips wijzen iets meer naar achter waardoor de kite beter drift en sneller reageert op stuurimpulsen. Een nieuw profiel van de wingtips maakt dat de kite meer opent in bochten waardoor de controle tijdens het sturen is verbeterd. Dit nieuwe profiel bij de wingtips gaat ook het luffen en trillen van het doek tegen. De 2022 Neo SLS heeft wat subtiele aanpassingen gehad zodat de overall performance is verbeterd. Zo is er onder andere het profiel iets aangepast om flapperen van de trailing edge tegen te gaan. De SLS heeft een leading edge en middelste strut van Penta TX. Dit doek is 15 procent lichter dan dacron en geeft een stijver meer rigide frame. Hierdoor reageert de Neo SLS super direct op stuurbewegingen en geeft het een levendig-vaargevoel. De Flex-struts zorgen ervoor dat de kite niet te rigide is zodat het nog makkelijk bochten maakt. Beide modellen hebben het sterke en duurzame Trinity TX-doek met 3×2-verstevigingsdraden. Dit doek is stijf maar geeft ook de nodige twist zodat de druk in de kite goed gecontroleerd kan worden. Verkrijgbare maten 3 tot 12 m2 en de SLS in 5 tot 12 m2. Prijzen € 1.079,- tot € 1.749,- en in SLS van € 1.449,- tot € 2.009,-.

www.duotonesports.com


AK foils

Fresh Access #4

De foilsets van AK zijn helemaal modulair: alle vleugels, masten, fuselages en baseplates zijn uitwisselbaar. Handig en kostenbesparend. Op deze manier zijn de AK foilsets inzetbaar om te wind, wing, surf, sup en kite-foilen. Met aluminium masten van 50 tot 95 centimeter en in carbon van 70 tot 105 centimeter. Twee fuselages, een van 61 centimeter voor optimale manoeuvreerbaarheid en efficiënt pompen en een van 71 voor meer stabiliteit. Bij de stabilizers is er de Moustache met de tips omhoog wijzend. Deze stab geeft meer stabiliteit. Verkrijgbaar in de maten 260, 300 en 340. Deze stab kun je instellen in verschillende hoeken. En je hebt de Arc Down stabilizer. Deze is geschikt voor hogere snelheden, efficiënt pompen en het maken van bochten. Verkrijgbaar in 260 of 300. De voorvleugels zijn er in de high aspect Plasma (pompen, glijden en hogere snelheden), de medium aspect Tracer (gebruiksvriendelijk, manoeuvreerbaarheid en allround) en de lage aspect Trek (gebruiksvriendelijk, soepele lift en stabiliteit). De maten: Plasma 1000, 1300 en 1600, de Tracer 850, 1000, 1300, 1600 en 1900 en de Trek 1000, 1300, 1600 en 2000. Prijzen van complete sets vanaf Plasma € 1.299,-, Tracer € 1.229,- en Trek € 1.049,-.

www.akdurablesupplyco.com


Duotone Pace

Fresh Access #4

De Pace is het allround freeride foilboard van Duotone. Vergevingsgezind en makkelijk in gebruik. Het board heeft wat extra volume zodat je snel op gang komt en beter blijft drijven bij minimale wind. De kortere maten zijn super wendbaar en de langere meer gericht op relaxed cruisen. De hoge rocker in de neus geeft soepele landingen op het water. De hoogoplopende rails maken dat je in extreme hoeken kunt varen bij het hoogtelopen. De Pace heeft meerdere stance-opties voor voetbanden. De 2022 Pace heeft een nieuwe constructie wat het board licht maar vrijwel onbreekbaar maakt. Verkrijgbare maten: 3’11” x 18” x 2” x 17,2 liter, 4’2” x 18 ½” x 2 1/8” x 20,1 liter, 4’6” x 18 5/16” x 2 1/3” x 23,6 liter en 4’10” x 18 5/8” x 2 ½” x 27,7 liter. De 3’11”, 4’2” en 4’6” zijn er ook in een SLS-uitvoering. Die is gemaakt van super licht en stijf prepregg-carbon. Hierdoor vaart het lekker levendig. Prijs € 699,- SLS € 1.149,-.

www.duotonesports.com  


F-One Mitu Pro Bamboo

Fresh Access #4

De F-One Mitu Pro Bamboo heeft net als de eerste surfboards van F-One een doorschijnende laag waardoor je de bamboo-toplaag prachtig kunt zien. Maar dit board heeft niet alleen een mooie natuurlook, ook de vaareigenschappen zijn fraai. De Mitu-surfboards van F-One staan al jaren bekend om de allround en makkelijke vaareigenschappen. Zo ook deze Bamboo-editie. De swallow-tail maakt dat het inzetten van bochten en carves makkelijk gaat. De bodemshape van het 2022 model is aangepast en heeft nu een vlak gedeelte tussen de voorste en achterste voet voor meer stabiliteit. De rockerlijn is aangepast voor meer controle over de rail. Verder is het volume meer uitgebalanceerd zodat het board rustiger door de chop vaart. De twee lagen bamboe op het dek en één op de onderkant maakt het board licht, sterk en duurzaam. Standaard worden er drie Futures-vinnen bijgeleverd en een tailpad zodat je zelf kunt bepalen of een frontpad wilt of wax. Het board heeft inserts voor voetbanden. Verkrijgbare maten: 5’2” x 17.7” x 2.1” x 20,5 liter, 5’4” x 18.1” x 2.2” x 22 liter, 5’6” x 18.3” x 2.2” x 23 liter, 5’8” x 18.5” x 2.2” x 24 liter en 5’10” x 19.1” x 2.2” x 26 liter. Prijs van € 889,- tot € 939,-.

www.f-one.world


Mystic Marshall

Fresh Access #4

De Mystic Marshall-serie bestaat uit drie wetsuits met verschillende dikte neopreen. Zo is er een 3/2, 4/3 en een 5/3. De 5/3 is er ook in een backzipp-model. De frontzip heeft een Aquabarrier silicone print waardoor die goed afsluit tegen het water. Aan de binnenkant zit er Fox-fleece bij de borst, rug, bovenbenen en de billen. Fox-fleece geeft extra isolatie doordat de lussen in de stof groter zijn waar de lichaamswarmte beter in blijft hangen. Daarnaast droogt het sneller en is het lekker rekbaar. Bij de schouders, armen en uiteinden van de benen zit zacht en zeer flexibel Xtr-voering. De naden aan binnenkant zijn op belangrijke punten getaped voor hogere duurzaamheid. Het M-Flex-neopreen houd je comfortabel warm. Bij de schenen zit een extra EVA-schuimlaag ter bescherming. Op het uiteinde van de benen zitten gaatjes zodat het water makkelijk kan weglopen. De Marshall-serie is verkrijgbaar in zwart/grijs, zwart/oranje en zwart/groen. Prijzen 3/2 € 269,99, 4/3 € 279,99 en 5/3 € 289,99.

www.mysticboarding.com


Naish Global

Fresh Access #4

De Global is al jaren een vaste kracht in het surfboardgamma van Naish. Deze allrounder doet het goed op alle golven maar wil vooral hard en snel gereden worden. Voor S26 met een smallere, dunnere en rondere squashtail voor nog kortere bochten met nog meer grip op hoge snelheden. De vorm van de rail is wat aangepast zodat het inzetten van bochten makkelijker gaat. De diepe enkelvoudige concaaf geeft maximale snelheid. Met twee lagen bamboe op het dek en een onderop is het board sterk en duurzaam. Bovendien heb je minder kans op hieldeuken in het dek. Straps zijn ook een optie. Nieuw is de carbon-tape-strip op de onderkant van het board. Deze zorgt voor een direct en levendig vaargevoel. Dit word bij de Global Carbon-versie versterkt door een Carbon Vector-net over het dek en bodem. Verkrijgbare maten: 5’2” x 17 ¼” x 2 ¼” x 20 liter, 5’7” x 18 ¼” x 2 ¼” x 24,6 liter en 5’9” x 18 ¼” x 5 5/16” x 26,1 liter. Prijs € 999,- Carbon € 1.299,-.

www.naishkites.com


North Carve

Fresh Access #4

De North Carve-wavekite heeft een nieuwe bridle-setup gekregen. Hierdoor stuurt de kite een stuk directer dan z’n voorganger en voelt-ie speels aan in de lucht. De bardruk, stuureigenschappen en trekkracht aan de trapeze zijn in harmonie. Door de nieuwe bridle is de windrange ook toegenomen. Er zitten geen katrollen of ringen in de bridle. Verder is er wat bijgeschaafd aan de constructie en verstevigingen waardoor het gewicht is afgenomen zonder afbreuk te doen aan de levensduur en sterkte. De maten vanaf 9m2 hebben ook lichtere bladders gekregen. Een lichtere kite drift beter, vooral bij weinig wind. Gebleven zijn de Aerodynamic Profile Transition Panels die zorgen voor een gestroomlijnde overgang tussen leading edge en het doek daarachter zodat er zo min mogelijk turbulentie is. Doordat de Carve zo krachtig is kun je makkelijk een maatje kleiner varen. Deze kracht is makkelijk te controleren en zelfs vrijwel helemaal uit te zetten als je totaal depowered. En dat is fijn bij het golfrijden zodat je niet snel over je rail wordt getrokken. De nieuwe tas is gemaakt van 33 gerecyclede plastic flessen. Verkrijgbare maten: 3 t/m 13m2. Prijzen van € 1.019,- tot € 1.769,-.

www.northkb.com


Airush Livewire

Fresh Access #4

De Airush Livewire is een freestyle/wakestyle board. Deze kan gevaren worden met bindingen of boots. Met een hoge rockerlijn en een flinke stijfheid tussen de voeten kun je maximaal poppen voor een sprong terwijl landingen soepel gaan. De nieuwe diepe channels met concaaf onder op het board geven maximale grip. Hierdoor kun je de Livewire ook varen met kleine of zelfs geen vinnen. De profiedikte van het board is aangepast voor meer comfort. De HD Grindrite sintered onderkant maken dat het tegen een stootje kan tijdens het sliden over obstakels en het strand. De fiberglass-vezels liggen kruislinks over elkaar; dat geeft stijfheid in de lengte en de breedte. Daarnaast maakt dit het board sterk en duurzaam. De Team-editie heeft een andere outline met bredere meer vierkante tips en de toevoeging van Carbon Triax Technology maken het board lichter en geven het een nog explosievere pop. Verkrijgbare maten: 138×41*, 140×42*, 142×43* en 147×43 *ook in Team-editie. Prijs € 689,-, Team € 999,-.

www.airush.com


Duotone Spirit 3.0 / SLS

Fresh Access #4

De Spirit foil-lijn van Duotone is vernieuwd. De lijn is te verdelen in de GT (freerace), Carve (high performace freeride), Surf en de Freeride. In vergelijking met de vorige modellen is er 5 procent minder weerstand door het water verkregen. Hierdoor is de topsnelheid van alle modellen hoger geworden. De mast met vastgelijmde top-plate heeft een nieuwe geometrie waardoor die 5 procent stijver is geworden in de lengte en 15 procent in torsiestijfheid. Hierdoor stuurt de foil directer. Verder is de hele set tot maar liefst 400 gram lichter geworden. De stabilizer is in twee opties te stellen waardoor je de snelheid van de lift kunt bepalen. Verkrijgbare vleugels: GT 565 en 700, Carve 700 en 950, Surf 1250 en 1500 en Freeride 700. Van elk model, behalve de Freeride, is er ook een DLab-versie. Die hebben een carbon mast en fuselage waardoor de set stijver en lichter is. Zelfs 30 procent (tot zo’n 500 gram) lichter dan z’n voorganger. De carbon-mast is 13 procent stijver geworden. Verder is de mast-connectie verbeterd waardoor je meer controle hebt op hogere snelheden. Er kan gekozen worden uit verschillende mastlengten. Prijzen alu-mast en fuselage € 599,-, carbon-mast en fuselage € 1.119,-, Freeride-vleugel + stab € 329,-, Carve-vleugel + stab € 649,-, GT-vleugel + stab € 629,- en Surf-vleugel + stab € 699,-.

www.duotonesports.com


Dit artikel “Fresh Access #4 2021” komt uit Access #4 van 2021. Voor meer kitesurf nieuws, Tips & Tricks, leesvoer en de andere magazines kijk op Ridersguide.nl. Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van Access en volg ons op Facebook en Instagram.

 van