30-11-2005 - Kitesurfen, Nieuws

FRONT ROLL TO BLIND

Een frontroll kan je op vele manieren inzetten, draaien en afmaken. We maken de frontroll to blind niet als hoge langzaam draaiende zweefsprong, maar als een snel gedraaide move, waarbij je puur vanaf je board afzet. Aan het spoor op het water kan je zien dat je voor afzet even ruime wind moet gaan om snelheid te maken.

Vlak voor de afzet kant je het board hard tegen de wind in, waardoor je spanning op de lijnen en druk onder je board opbouwt. Hierbij zit je met je kont vlak boven het water.

Op het moment van de afzet geef je eigenlijk toe aan de trekkracht van de kite. Je zet stevig vanuit je benen af en laat je bovenlichaam recht naar de kite toe trekken. Dit zorgt voor een groot deel van de rotatie.

Om de rotatie te ondersteunen, kijk je constant in de draairichting over je achterste schouder. Voor de frontroll ben je al half rond. Als je nu niks doet, kan je een normale frontroll redelijk makkelijk landen. Als je net zoveel hoogte over hebt als Jost Backhaus kan je er maar beter iets speciaals van maken. Om jezelf de mogelijkheid te geven into blind te landen, zal je je achterste arm los moeten laten.

Laat je lichaam en je board gewoon doorroteren in dezelfde draairichting, terwijl je je voorste arm naarachteren naar je rug gaat drukken. Om je board ver genoeg door te draaien, druk je je achterste been en je achterste arm achterlangs naar elkaar toe. Je board draait nu weer in de vaarrichting, alleen is dat nu in z_

 van