28-09-2023 - Nieuws, Wielrenblad

FULCRUM WIND 42 & 57 – THE WIND OF CHANGE

De nieuwe Wind 42 en 57 wielen markeren de voortdurende evolutie van Fulcrum, waarbij vorm en functie twee begrippen zijn die onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Form, Function, Fulcrum

Ontworpen met als doel prestaties en comfort in balans te brengen, garanderen de Wind 42 en 57 vloeiende handling en veelzijdigheid. Sterker nog, de nieuwe wielen zijn niet alleen geschikt voor op de weg, ze kunnen ook licht off-road rijden aan (ASTM categorie 2). Dit project omarmt de verschillende manieren waarop racefietsen tegenwoordig gebruikt worden.

De Wind 42 en 57 erven veel van de gepatenteerde technologieën van Fulcrum uit de toonaangevende Speed-familie, wat resulteert in een superieure rijervaring in vergelijking met de vorige generatie.

De handling is verbeterd met 22% en de reactie met +10%* op deze veelzijdige en comfortabele wielen, waardoor ze perfect zijn voor moderne fietsers.

Enkele opvallende wijzigingen zijn te zien aan de velgen, die nu respectievelijk 42 en 57 millimeter hoog zijn, met een binnenste velgkanaal van 23 millimeter. De grafische elementen zijn ook helemaal vernieuwd en passen bij de nieuwe uitstraling van het Form Function Fulcrum merk, met een eenvoudig maar stijlvol ontwerp, inclusief nieuwe pictogrammen die alle technische details van het product weergeven.

TECHNISCHE SPECIFICATIES

DE VELG

De Wind-velgen zijn hoger en breder dan de vorige generatie. Tegelijkertijd is het totale gewicht verminderd, dankzij de nieuwe mix van carbon en hun lay-out binnen de mal

De vorige versies van 40 en 55 mm zijn vervangen door de versies van 42 en 57 mm, met een binnenste velgbreedte van 23 mm. Dit biedt betere ondersteuning voor de bredere banden die ook op de weg steeds gebruikelijker zijn geworden.

Het ontwerp van de velg is identiek aan de Speed 42 en 57 – de mix van carbon is aangepast. De Wind-serie maakt gebruik van de FF80-mix, wat heeft geleid tot een gewichtsbesparing van gemiddeld 100 gram per paar, vergeleken met de vorige generatie Wind-wielen. De Wind 42 mm weegt nu 1.510 gram en de Wind 57 mm 1.585 gram.

De ronding van de velg is ook verbreed tot een straal van 9,5 mm, wat de aerodynamische prestaties en de algehele handling heeft verbeterd.

Het gepatenteerde DRSC™ (Directional Rim-Spoke Coupling) systeem wordt gebruikt in de constructie van de velg. Een specifieke plastic ondersteuning is ingebed in het carbon, dicht bij de nippels, om meer stijfheid en duurzaamheid van het systeem te bieden, de stress van de nippel over een groter gebied te verdelen en mogelijke situaties van galvanische corrosie te vermijden.

Het binnenste velgkanaal heeft geen gaten dankzij onze MOMAG-assemblagetechnologie, waardoor een 2-WAY FIT™ tubeless velg mogelijk is, zonder de noodzaak van tubeless velgband en met behoud van de traditionele haak. Dit zorgt voor maximale compatibiliteit met alle tubeless en tube-type banden op de markt en maximale veiligheid voor fietsers.

De binnenkant van het kanaal wordt behandeld met C-LUX™ technologie, die glad gepolijst is om het makkelijker te maken de band te monteren en op de juiste plek te krijgen. Deze technologie zorgt voor zeer nauwkeurige afmetingen in het kanaal, wat helpt bij het monteren van de band. De buitenkant van de velg is mat afgewerkt. De grafische elementen worden deels met een laser aangebracht om een moderne uitstraling te geven, en daarnaast zijn reflecterende stickers toegevoegd om de zichtbaarheid bij slecht licht te verbeteren.

Natuurlijk kiest elke fietser zijn eigen banden en velgcombinatie op basis van hun voorkeuren en het soort terrein waarop ze rijden. Met de nieuwe Wind-familie heb je een brede keuze, variërend van 25 mm tot 45 mm breedte voor banden. Voor puur weggebruik adviseren we banden tussen 28 en 30 mm breed, terwijl voor gemengd terrein 32 tot 35 mm een goede keuze is

Spaken en naven

De constante langetermijnprestaties van de wielen zijn gegarandeerd door het gebruik van roestvrijstalen butted spaken, Ø 2,0, 1,8 en 2,0, met zelfborgende aluminium nippels.

Dit systeem verdubbelt het aantal spaken op de plekken waar de belasting het grootst is, waardoor energieverlies wordt voorkomen en torsiekrachten worden verminderd. De spaken kruisen aan beide zijden, maar raken elkaar niet, wat wrijving en vervorming voorkomt en ervoor zorgt dat de mechanische eigenschappen van de wielen in de loop der tijd stabiel blijven.

De naaf zorgt voor een grotere mechanische weerstand tegen verschillende krachten. De afgedichte lagers werken op een integrale as die kan worden aangepast met de ringmoer om slijtage te minimaliseren en uitzonderlijke soepelheid te garanderen.

Het ratchet-systeem is versterkt en vergroot, zodat het nu 36 tanden bevat. Het wiel is verkrijgbaar met Campagnolo N3W, Shimano HG en Sram XDR body.

De Wind-familie, met de nieuwste versies van 42 en 57 mm, is Fulcrum’s antwoord op de moderne fietser die op zoek is naar een veelzijdig en hoogwaardig wiel dat een unieke rijervaring kan garanderen.

Fulcrum heeft een specifiek onderzoeksproject uitgevoerd om een formule te definiëren die rekening houdt met de energie die door het wiel wordt afgegeven tijdens veranderingen van richting en de buiging op basis van rol en helling. De gemeten gegevens bevestigen dat de handling en reactie van de nieuwe Wind 42 en 57 in het algemeen zijn verbeterd in vergelijking met de vorige generatie Wind 40 en 55.

  • HANDLING +21% Wind 42, +22% Wind 57
  • REACTIVITY +5% Wind 42, +10% Wind 57
  • Full carbon aero profiel: 42/57 m
  • 2-Way Fit™ Tubeless – niet-geboorde velg
  • 23 mm binnenste velgbreedte
  • Ontworpen in Italië – Gemaakt in EU
  • Wind 42: 1,510 gr
  • Wind 57: 1,585 gr
  • Consumentenadviesprijs: €1.499,-

Fulcrum Wind 42

Fulcrum Wind 42

 van