30-03-2021 - Snowboarden, Nieuws, Skiën, Nieuws

FWT21 Grand Finale Xtreme Verbier

De beste freeriders ter wereld boeiden het publiek voor een 25e editie van de Xtreme Verbier die nog lang zal worden herinnerd.

Onder een van de sterkste roosters in de geschiedenis van Xtreme Verbier werden vandaag de 2021 koningen en koninginnen van freeride gekroond. Vanwege sneeuwcondities begonnen atleten in alle categorieën op 3.020 meter (in plaats van 3.300 meter), maar dat weerhield hen er zeker niet van om de rechters van de Bec des Rosses op te lichten – waardoor juryleden en kijkers met ontzag achterbleven en meer wilden. Met 15.000 punten voor het grijpen voor de eerste plaats (in plaats van 10.000 bij de andere stops), stonden atleten nog meer onder druk om te presteren ter ere van het opheffen van de FWT-trofee.

Check hier de gaafste GOPRO moments van Xtreme Verbier!

Dit is wat er gebeurde in de 25e editie van de Xtreme Verbier:

Snowboard vrouwen

FWT21 Wereldkampioen: Marion Haerty (FRA)

Marion Haerty (FRA – 1e plaats) voltooide een verbluffend perfect seizoen in FWT21 – de eerste atleet die dat ooit deed – en won bij elk evenement. Ze zette een vloeiende run neer met drie vaste luchten, genomen met haar kenmerkende zelfvertrouwen. Katie Anderson (VS – 2e plaats) produceerde voor haar eerste keer een expreslijn op de Bec, met een paar drops en een method grap om de tweede plaats te vergrendelen. Erika Vikander (VS – 3e plaats) toonde wat technisch rijden in de steile hellingen en reed een vloeiende run van top-to-bottom.

“I don’t think about the record or the awards. I just think about how I like to snowboard. I want to push myself and the level further, and maybe that’s why I won today. I’m not in a competition against the other girls, only against myself.”

Marion Haerty, FWT21 Xtreme Verbier Winner

FWT21 overall rankings in snowboard women:

 1. Marion Haerty — 35 000 pts
 2. Katie Anderson — 26 400 pts
 3. Erika Vikander — 24 000 pts
 4. Manuela Mandl — 20 800 pts

Ski vrouwen

FWT21 Wereldkampioen: Elisabeth Gerritzen (SUI)

Hometown hero, Elisabeth Gerritzen (SUI – 1e plaats), verdiende haar tweede Xtreme Verbier Crown en de FWT-titel met een enorme prestatie op de Bec. Elisabeth plaatste zichzelf rechtstreeks in een precaire zone en maakte er het beste van met twee big airs bovenaan. Ze stormde toen de rest van haar lijn op en eindigde met een massive air. Regerend FWT-kampioen, Arianna Tricomi (ITA – 2e plaats), scheurde een vloeiende lijn met meerdere functies. Ze begon met een soepele val in de steile hellingen en gevolgd door een double in een technische zone met een verplichte air om te verlaten, en vervolgens een 360 voor de finishlijn om de kers op haar run te zetten. Hedvig Wessel (NOR – 3e plaats) ging rechtstreeks het lef van de gnar in en koos voor een supertechnische lijn met meerdere airs in de steepest zone of the face.

“I was semi-happy about my run, but it didn’t feel as good as my line in 2019. It was nervous moments waiting for the overall rankings to show up. I knew it would be tight, and I didn’t think it was in my reach to take the overall win, so it was really unexpected and an amazing surprise… Knowing that no women skier has ever won twice on the Bec, it became my goal, so I’m stoked to make it happen and to feel comfortable in the steep terrain.”

Elisabeth Gerritzen, FWT21 Xtreme Verbier Winner

Snowboard men

FWT21 Wereldkampioen: Victor De Le Rue (FRA)

Victor De Le Rue (FRA – 1e plaats) maakte korte metten met de Bec en stuurde vol gas zonder aarzelen om de Verbier Crown en de FWT-titel te pakken. Victor wees eerst een enorme double drop en verbond deze met een zwevende 360 recht in een andere klif met warp speed. Cody Bramwell (GBR – 2e plaats) zette opnieuw een dominante prestatie neer met een solide lijn. Hij begon met twee airs in de steile hellingen boven en koppelde vervolgens een riskante 360 boven een aantal ernstige gevolgen zonder aarzelen in een grote lucht. Alsof dit nog niet genoeg was, verzekerde een opgemaakte achterwaartse salto van de onderste windlip de tweede positie. Blake Moller (VS – 3e plaats) vond een innovatieve lijn en stuurde een wilde 360 de belichting in, waarna hij de rest van het slagvlak volledig onder controle hield en eindigde met een floaty air om het podium te veroveren.

“It was a weird beginning to my winter with a broken shoulder and all the resorts closed in France, meaning I didn’t ride much. I had two bad runs in Andorra, then went to Austria wanting to do a run I was stoked about, which put me in the first place. That boosted me up, and in Verbier I tried to stay in the same state of mind, forget about the competition and just do the run. And it went perfect!”

Victor De Le Rue, FWT21 Xtreme Verbier Winner

FWT21 overall rankings in snowboard men:

 1. Victor De Le Rue — 31 400 pts
 2. Blake Moller — 27 600 pts
 3. Cody Bramwell — 27 120 pts
 4. Camille Armand — 18 240 pts
 5. Nils Mindnich — 17 715 pts

Ski men

FWT21 Wereldkampioen: Kristofer Turdell (SWE)

Kristofer Turdell (SWE – 1e plaats) voltooide zijn seizoensdoel en droomde ervan om de Xtreme Verbier te winnen met een episch vertoon van zijn kracht en dominantie van de grote bergen. Kristofer laadde een knapperige strakke lijn op, met meerdere uitzendingen bovenaan, een beeldschone klif in het midden en een backflip om te eindigen. Voormalig Xtreme Verbier-kampioen, Wadeck Gorak (FRA – 2e plaats) onthulde een lijn vol airs en enorme trucs. Wadeck begon met een grote double in de steile hellingen, koppelde dit met een 360 en eindigde met twee typische backflips om het podium te claimen. Aymar Navarro (SPA – 3e plaats) bewees dat hij een van de krachtigste freeriders is, ‘sniffing out the biggest double on the face and sending it to the moon.’

“I don’t know how to describe it. The excitement and nervousness you build up before the competition makes it hard to sleep and eat in the morning. Then, suddenly, it’s over. I over- planned my line but did a second face inspection this morning and altered it. I am really happy to link this line together.”

Kristofer Turdell, FWT21 Xtreme Verbier Winner

FWT21 overall rankings in ski men:

 1. Kristofer Turdell — 31 720 pts
 2. Ross Tester — 30 800 pts
 3. Carl Regnér Eriksson — 24 320 pts
 4. Wadeck Gorak — 24 320 pts
 5. Reine Barkered — 23 860 pts
 6. Andrew Pollard — 23 400 pts
 7. Aymar Navarro — 23 000 pts
 8. Maël Ollivier — 21 700 pts
 9. Blake Marshall — 20 360 pts
 10. Isaac Freeland — 18 000 pts

Na vier boeiende evenementen op drie bestemmingen heeft de FWT21 zijn hoogtepunt bereikt met een Xtreme Verbier die niet teleurstelde. Omdat COVID de evenementen bedreigde, voerde de FWT gedurende het seizoen meer dan 1.500 PCR-tests uit om de veiligheid van alle atleten en personeel te garanderen – waarvan ze geen positieve resultaten hadden.


Word abonnee van Soul Magazine zodat je het nieuwste magazine als eerste ontvangt en geen artikel hoeft te missen. De nieuwe uitgave van Soul is ook los te bestellen via de Soul Webshop of in de betere boekhandels. Volg Soul Magazine op Facebook en Instagram!

 van