07-07-2015 - Nieuws, Wielrenblad

Garmin Varia – innovatieve fietsradar en slimme fietsverlichting

Garmin International introduceert VariaTM, een slimme fietsgerelateerde productlijn met een unieke fietsradar en innovatieve fietsverlichting. Het is niet alleen belangrijk om het fietsen veiliger te maken, maar ook om het aantal ongelukken waarbij fietsers worden aangereden te verminderen. In ons eigen land met veel fietsliefhebber zijn er veel fietsers onder de verkeersslachtoffers. In 2014 overleden 185 mensen als gevolg van een fietsongeluk1.

Tot vandaag maakten fietsers met name gebruik van spiegels om achteropkomend verkeer in de gaten te houden. En wat doe je als fietser wanneer je geen spiegel op je fiets hebt bevestigd? Je kijkt dan wellicht iets vaker dan je zelf wilt over je schouder. Dit is niet alleen storend tijdens een training of een ontspannende fietstocht, maar het verhoogt ook het risico om uit balans te raken.

De Varia fietsradar waarschuwt niet alleen andere weggebruikers voor de fietser, maar geeft ook de fietser een signaal in het geval van achteropkomend verkeer (tot 140 meter afstand). De innovatieve fietsverlichting past zich automatisch aan de veranderende omstandigheden en de snelheid van de fietser aan. Zowel de fietsradar als de verlichting werken zelfstandig, maar kunnen ook naadloos worden geïntegreerd. Daarnaast zijn de Varia producten compatibel met de Garmin Edge2 fietscomputers.

“Naast het creëren van innovatieve fietstechnologieën en producten, zijn we blij dat we nu met Varia het bewustzijn van de fietser en andere weggebruikers aanspreken. We zien Varia als de volgende stap om het fietsen niet alleen veiliger, maar ook completer te maken”, zegt Dennis Herremans, Product Manager van Garmin Nederland. “Met de Varia fietsradar en Smart fietsverlichting worden niet alleen de fietsers zelf op de hoogte gebracht van andere achteropkomende voertuigen. De andere weggebruikers worden ook alert gemaakt op de aanwezigheid van de fietsers. Met Garmin fietsencomputer kun je nu dus niet alleen tijdens de rit je essentiële statistieken volgen, maar ook met een gerust hart veilig de weg opgaan.”

Varia Fietsradar

Als eerste binnen dit type radarsystemen voor fietsen waarschuwt de Varia fietsradar niet alleen de fietser, maar ook naderende voertuigen. Hiermee proberen we om de wegen in Nederland veiliger te maken voor alle weggebruikers.

Het Varia systeem bevat een achterlicht radar-systeem en een radar display. Het achterlicht-radar systeem detecteert naderende voertuigen van maximaal 140 meter achter de fiets. Het radar-systeem zal feller gaan branden naarmate de voertuigen dichterbij komen. Het radar display en de compatibele Garmin Edge fietscomputers geven tot wel acht achteropkomende voertuigen weer. Dit wordt weergegeven door een verandering in kleur op de LED-display of op een overlappend scherm op de Edge fietscomputer.

Varia Smart Fietsverlichting

Deze innovatieve slimme fietsverlichting werkt in combinatie met de GPS-gegevens van een compatibele Garmin Edge. Afhankelijk van de snelheid zal de Varia Smart fietsverlichting de lichtbundel aanpassen.

Wanneer er met een hogere snelheid wordt gefietst, zal de lichtbundel verder vooruit schijnen dan wanneer op een lager tempo wordt gefietst. De lichtbundel is vooruit gericht (100 lux op 10 meter) in plaats van rondom, zodat je als fietser een duidelijk zicht op de weg hebt. Daarnaast is de Smart fietsverlichting niet verblindend voor tegemoetkomende voertuigen.

Het Varia achterlicht verhoogt de lichtintensiteit wanneer je als fietser je snelheid vermindert om achteropkomend verkeer te waarschuwen. Met de Varia afstandsbediening of de Garmin Edge fietscomputer kun je het patroon, de intensiteit en de aan/uit functie van de verlichting controleren.

In combinatie met een Garmin Edge 1000, kun je de intensiteit van de Varia Smart fietsverlichting aanpassen aan het omgevingslicht. In combinatie met andere Garmin Edge fietscomputers kun je de verlichting automatisch aan- en uitzetten om zo onnodig verlies van de batterijcapaciteit te voorkomen.

Verkrijgbaarheid en prijzen

De Garmin Varia Radar is verkrijgbaar voor een adviesverkoopprijs €199,-. In combinatie met de radar display (bundel) is de adviesverkoopprijs €299,-.

De Varia Smart fietsverlichting is verkrijgbaar in een bundel met de Varia afstandsbediening voor een adviesverkoopprijs van €299,-.

Garmin Varia is vanaf augustus 2015 verkrijgbaar. Meer informatie is terug te vinden op de website van Garmin.

 van