25-11-2015 - Surfen, Nieuws

GARRETT MCNAMARA – Een totale wipe out? Let it beat you up, and then come up smiling

Het heeft even geduurd, maar de herfst laat nu dan toch echt steeds vaker zien wat hij in huis heeft. Hardere windvlagen, stormachtig weer… de favoriete tijd voor de gemiddelde big wave surfer. Een goed moment om eens te praten met een van ’s werelds bekendste big wave surfers, tevens Thule Crew member, Garrett McNamara.

Garrett McNamara werd honderden kilometers van de kust vandaan geboren, maar is al sinds zijn 11e verknocht aan de open oceaan. En hoewel hij zich momenteel mede door het vaderschap wat minder in het water lijkt te begeven dan voorgaande jaren, doet de naam van zijn jongste zoon “Barrel” vermoeden dat hij voorlopig nog niet van plan is te stoppen met het jagen op ’s werelds hefstigste golven.

Hoe ben je met surfen begonnen? Toen ik elf was verhuisden we van Pittsfield in Massachusetts naar Wailua, Hawaii. We hadden niet zo veel geld en mijn moeder zat in de bijstand. Een vriend van ons nam mij en mijn broer mee voor onze eerste keer surfen. Sinds die dag was het onze passie. Een manier om de tijd van ons leven te hebben, zonder zorgen.

Wanneer besloot je voor de big waves te gaan? Ik had gezworen nooit een big wave te surfen, sterker nog, ik was als de dood voor deze monsterlijk hoge golven. Maar toen ik 16 was heb ik me uit laten dagen door een vriend en daar is mijn liefde voor de big wave begonnen. De eerste keer was op Sunset Beach, Hawaii. Ik was doodsbenauwd, maar ik wist me door de line-up te manoeuvreren, de juiste spot te vinden en de golven te pakken. Na die sessie was ik hooked.

Thule Garrett Red Chargers_Soul

Waardoor ben je blijven doen wat je nu doet? Dit is wat me gelukkig maakt. Ik leef voor mijn passie. In die zin doe ik het ook om anderen te inspireren. Ik ben onderdeel van een groep surfers die werken met autistische kinderen. Om die kinderen te zien lachen, om hun ouders te zien lachen. Werkelijk fantastisch. We bezoeken daarnaast scholen om met kinderen te praten over het vinden van hun passie, het volgen van hun dromen en die op te schrijven. Zonder een roadmap van je dromen ben je verloren. Dan mis je de focus.

Heb je zelf ook zo’n roadmap? Uiteraard. Maar ik ben pas op mijn 35e begonnen deze dromen te realiseren. Daarvoor leefde ik mijn leven, maar had niet echt een duidelijk toekomstbeeld voor ogen. Ik opende een sportwinkel met surf gear, maar bleek daar niet gelukkig van te worden. Ik reed langs de mooiste golven op weg naar werk en dat voelde nogal beroerd. Toen besloot ik mijn roadmap te gaan schrijven. Ik vroeg mijzelf af, ‘Hoe kan ik blijven surfen?’ Mijn antwoord op die vraag was: twee evenementen winnen en zorgen dat ik sponsors krijg. ‘En hoe kan ik die evenementen winnen?’ Heel hard trainen, goed eten en focussen. Ik had een gedetailleerde roadmap. Ik wou dat ik ‘m nog had. Hoe dan ook, het heeft gewerkt!

Wat vindt je vrouw Nicole van de risico’s? Zo lang ik naar haar luister, gaat ze akkoord met mijn keuzes. Een goede voorbereiding is hierbij wel essentieel. We werken samen als een team. We evalueren de spots, de swell, het weer en of het me waard is erop uit te gaan of niet. We zoeken alles goed uit, maken een plan en dan ga ik ervoor.

Hoe reageer je tijdens een totale wipe out? Ik heb tot dusver van iedere wipe out kunnen genieten. Je bent gewoon onder water, gaat alle kanten op, relaxing. Je gaat op in het moment. Let it beat you up, and then come up smiling. De tofste wipe out had ik niet zo heel lang geleden in Nazaré. Ik was na een sessie van zes uur towing moe, maar niet oververmoeid ofzo. Ik besloot te gaan paddelen. Ik ging voor een golf, maar de daaropvolgende golf was dubbel zo groot en nam me mee, over the falls. Het was de grootste golf die me ooit mee naar boven nam. Hij beukte me ontzettend hard en lang door elkaar, maar ik vloog uiteindelijk het water uit met de grootste glimlach ever…Thule Garrett_Soul2

Wat zorgt ervoor dat je door blijft gaan na al die jaren? Nou, eigenlijk zorgen de barrels hiervoor. In de barrel ben je totaal in je eigen wereld. Het overspoelt je, letterlijk en figuurlijk. Soms is hij zo krachtig dat het achter je lijkt te exploderen, je ziet niets meer. Je zoekt je weg naar buiten puur op je gevoel. Dan word je teruggezogen en voel je de wind met een orkaankracht van achteren aankomen, je oppakken en je uit de golf gooien. Je opent je ogen, en tot je eigen verbazing heb je je weg naar buiten gevonden…

Wat was de grootste highlight in je carrière? Het grootste keerpunt in mijn carrière was toch wel mijn overwinning bij Jaws in 2002 (een paddle-in, bag-wave surfwestrijd in Pe’ahi). Toen ik dat evenement won kon ik mijn droom om pro surfer te worden realiseren. Het gaf me een enorm gevoel van voldoening. Hier had ik al die tijd zo hard voor gewerkt.

En het surfen van de gletsjers in Alaska? Ja, wow… Het is grappig wat vrienden je allemaal aan kunnen praten. Een vriend van me benaderde me met het idee en ik ben blij dat ik erop in ben gegaan. Het was de eerste keer dat iemand er in is geslaagd een gletsjer te surfen. Soms wachtten we wel acht uur tot de gletsjer kalfde. Ik wachtte ongeveer 4 uur in het water, op mijn board, met het water tot mijn nek. Maar wanneer je daar zit, onder dat…monster, ben je je volledig bewust van wat er gaande is. Je bent als een kat in het water. Totaal in het moment, present, bewust van alles om je heen.

En die 100 footer bij Nazaré? Die golf… Het was fantastisch om ‘m te rijden. Ik ging zo snel en probeerde de juiste positie te vinden. Ik had verwacht dat hij anders zou breken dan hij deed. Ik was van plan ‘m anders te rijden dan ik deed. Toen ik naar buiten kwam, was ik ontzettend dankbaar dat ik het gered had – dat ik het er levend vanaf had gebracht. Maar in mijn hoofd was het een totaal andere rit. Het leek wel alsof ik deze rit in mijn hoofd al duizend keer eerder af had gelegd.

Op dit moment is Garrett weer in Nazaré, waar hij de gastheer is van het Red Chargers event, een surfevent waarbij big wave surfers van over de hele wereld worden uitgedaagd de allerhoogste golven te rijden…

Het is voor het eerst dat er live beelden vanuit het water en vanaf het land uitgezonden zullen worden tijdens de grootste swell van het seizoen in Nazaré. Meer informatie over het evenement is hier te vinden. Meer informatie over Garrett en andere Thule Crew leden kun je hier vinden.

Geïnspireerd geraakt door het verhaal van Garrett McNamara? Wij mogen een (door Garrett) gesigneerde Thule Chasm duffelbag t.w.v. € 99.99 (40 liter) weggeven. Deel jouw epic wave ervaring met ons door te reageren onder dit bericht en win die gesigneerde tas!

 

 van