24-09-2014 - Kitesurfen, Nieuws

Gear Check: Ruud Overwater

Gear Check

 • Links boven: Airush Razor 7m, favoriete maat voor in de golven. Moderne c-kites geven je een stabiele, constante power, genoeg depower en ze zijn heel snel. Hierdoor kan ik de kite snel in elke hoek van het windvenster zetten, zodat deze niet trekt op de momenten dat ik aan het golfrijden ben.
 • Rechts boven: Airush Razor 9m, lekkerste maat voor freestyle en voor de mooie dagen met cleane golven als het niet zo hard waait. Ik vaar ook nog regelmatig SLE’s die je met aflandige wind meer depower geven op grote golven.
 •  1e van links: Keahana surfboard, mijn custom surfboard van Nederlandse bodem, ‘s Gravenzande. Maat 5’10” Thruster (drie vinnen), allround pin-round tail. Voor alle omstandigheden, voor een traditionele thruster surfstyle. Dit board is een pure surfboardshape.
 • 2e van links: Airush Converse 5’11”, zoals mijn custom een thruster en afgeleid van een echt surfboard. Voor alle golven en erg goed in de serieuze golven. Board is snel en radicaal in carvende turns.
 • 3e van links: Airush Compact 5’6”, 6 inch korter board, ietsje breder, ietsje dikker en een beetje vlakkere rockerlijn. Maar nog steeds het gevoel van een classic model in de maat van 6’0”. Dit is geen skateachtige fish, maar een snelle radicaal carvende thruster die het behalve in kleine golven ook in grote golven goed doet.

  Zou eigenlijk maar één surfboard nodig hebben. Alle drie zijn het allround boards met kleine verschillen. Omdat ik test voor zowel Airush als mijn surfshop heb ik meerdere boards, en dit zijn mijn favorieten. Waartussen ik moeilijk kan kiezen wat mijn favoriete board is.

 • 4e van links: Flywave 145 x 39 cm, mijn eigen ontwerp mutanttwintip, die in productie is bij Flyboard. Een concept waar ik sinds 2000 aan sleutel. Met Eddy Lansink het board kiteloopproof gekregen. Een board voor springen, freestylen en freeriden in de golven. Meer grip in de bochten voor golfrijden en hij duikt minder snel dan een twintip.
 • ION Revolt-harness. Voor wave altijd een waisttrapeze. Geeft je de meeste vrijheid en de beste balans. Revolt is een compact licht model voor veel bewegingsvrijheid.
 • ION wetsuits, flexibele warme pakken voor als het water te koud is.
 • Bar, kan de lijnenlengte zelf bepalen (17, 20, 23 of 26m). 23m is een mooi compromis tussen snel, direct en power. Breedte kan je instellen op 45 of 55cm. Alles onder de 13m vaar ik op 45cm.
 • Onzichtbaar, mijn Proplug-oordopjes tegen surfersear. Heb veel last van mijn oren gehad toen ik begon met kitesurfen. Oordopjes hebben mijn problemen flink terug gebracht en erger doen voorkomen. Deze zitten in je oorschelp en niet in je oor. Daardoor heb ik niet het gevoel dat ik afgesloten ben van de buitenwereld.

Fotografie: Stefan van der Kamp

De hele uitgave van dit magazine bemachtigen? Ga dan naar onze webshop.

 van