17-06-2014 - Nieuws, Wielrenblad

Geen aanval op uurrecord door Cancellara

Fabian Cancellara gaat het werelduurrecord dit jaar niet aanvallen. De Zwitser heeft dit besloten naar aanleiding van de aangekondigde verandering van de regelementen. Overigens heeft Bradley Wiggins aangegeven dat hij een aanval van het werelduurrecord nu juist wel overweegt. 

Cancellara werkte met Trek aan een speciale racefiets waarop hij het record wilde aanvallen. Volgens Trek werd er door liefst 25 mensen aan het project gewerkt. Fietsenfabrikant Trek leverde 15 personen, biomechanici en ingenieurs incluis. Het resterende tiental komt uit de rangen van de wielerploeg.

Sinds 2000 mag het werelduurrecord alleen worden aangevallen op fietsen die aan dezelfde specificaties voldoen als de fiets die Eddie Merckx gebruikte tijdens zijn geslaagde recordpoging in de jaren 70. Dit betekent dat men een racefiets met een normaal racestuur dient te gebruiken.

Nu binnenkort de technologische weer toegestaan zullen worden, is de fiets die Cancellara wilde gebruiken, niet meer de meest geschikte fiets. ”De gedachte achter het werelduurrecord is voor mij de mogelijkheid om het op te nemen tegen grote renners uit het verleden”, zegt de Zwitser in een verklaring. ,,Ik ben niet tegen technologische vernieuwing, maar dit is jammer”.

Ondertussen lijkt Bradley Wiggins wel zin te krijgen in een aanval op het werelduurrecord. ”Ik vraag me af waarom ze de regels destijds veranderd hebben. We hebben nu ruim 10 jaar geschiedenis weggegooid. Cancellara had vijf jaar geleden al een poging moeten doen”. Wiggins zegt nooit eerder interresse in het record te hebben gehad vanwege de vernieuwde regels. ,,Nu zou ik graag een poging doen. De laatste renners die het record op een snelle fiets aanvielen waren  Tony Rominger en Miguel Indurain. Ik zou me graag eens met Indurain meten op een inspanning van een uur”.

 van