14-10-2010 - Kitesurfen, Nieuws

Geen NK kitesurf dit weekend!

Het Dacia NK kitesurf dat na het uitstel op 25 en 26 september voor dit weekend gepland stond gaat helaas wederom niet door! De organisatie heeft vanwege de verwachte weeromstandigheden besloten de wedstrijd af te lasten. Een uitleg van de organisatie:

 

Komend weekeinde (16/17 oktober) geen Dacia NK Kitesurf.

”Het wordt ons niet makkelijk gemaakt. Goede windvoorspellingen voor zaterdag 16 oktober, slechte windvoorspellingen voor zondag 17 oktober. Wat doe je dan? We hebben besloten niet af te roepen omdat de verwachting is dat er volgend weekeinde twee dagen volop wind is.


Weertechnisch schetst onze weerdeskundige van surfabc.nl het volgende: boven het Scandinavisch grondgebied ontstaat deze vrijdag een klein laagje die dit weekend onze kant op komt. Schip ahoy! ‘want hierdoor kan het op de Noordzee weer eens goed waaien’. De kern van het laagje blijft lekker op het Europese vaste land en zo is er een prima wind aan het strand met zo’n 18 knopen uit het noord tot noordwesten. Het getij is wel een punt voor het surfen op zee. In de ochtend valt het hoogwater getij dus dan heb je de stroming mee. Niet letterlijk maar figuurlijk, want tijdens hoogwater stroomt het water niet mee, maar tegen de richting van zee. Later op de dag afgaand tij (vanaf 12:00) en dan heeft de zee de stroming mee en kun je zwemmen voor twee mocht je je vlieger kwijt raken… Dit wordt dan dus flink hoogte lopen in de heats, en dan bedoelen we niet op het water. Overigens staat er daarbij nog een behoorlijk zeegang, dit zijn golven ontstaan in hoofdzakelijk het windveld zelf, zie wikipedia. Zondag is er te weinig echt goede wind. Al met al komt het erop neer dat er zaterdag waarschijnlijk wel gevaren kan worden, maar met het getij en wind wordt het geen spetterend NK. Met geluk zouden we de singles van heren en dames kunnen afdraaien. Zondag zouden we dan vroeg kunnen gaan prijsuitreiken en afbouwen…


Dus dan kijkt onze deskundige naar volgende week: na zaterdag trekt het depressiegebied verder in zuidelijke richting en weet een stuk hoge druk vanuit de Azoren langs het kanaal onze kant op te komen. Mooie deining om te golfsurfen, te weinig om skyhigh te gaan… Volgende week trekt het hele systeem van hogedruk in het Azorengebied zich in meer zuidelijke regionen terug. Dit maakt de weg vrij voor een serie serieuze herfst depressies in de buurt van onze lage landen. De overheersende windrichting blijft meest tussen ZW en NW en van tijd tot tijd kan het hard gaan waaien. Laat maar komen dan! KNMI geeft ook voor volgende week meer wind (en regen, maar nat worden we toch wel).


Het bestuur van de NVWK en Exventure Sports & Events staan voor de belangen van de wedstrijdkitesurfers. We konden de veilige route kiezen en gaan voor komend weekend en een vrij tam NK, waarin iedereen maar 1 kans krijgt vanwege de enkele eliminatie. Maar dat is volgens ons niet waar het kitesurfen voor staat! Wij hebben besloten te gaan voor een maximaal goed Dacia NK Kitesurf volgende week.”

 

Kijk voor het laatste nieuws ook op: http://www.daciankkitesurf.nl

 

 

 

 


Access kiteboard magazine – Abonnee worden?


 van