04-12-2019 - Nieuws, Wielrenblad, Tips & Tricks

Getest: De Rudy Project Defender Graphene

Dit topmodel van de Defender-serie, de Defender Graphene, is ingetogen van kleur. Daaraan liggen geen esthetische keuzes ten grondslag, maar puur functionele. Het frame is namelijk gemaakt van grafeen, een revolutionair materiaal dat nog nauwelijks in consumentenproducten wordt toegepast. Het is lichter dan carbon en 200 maal sterker dan staal, zo wordt beweerd. Het frame is niet gekleurd of gelakt, je ziet daardoor de structuur die ontstaat tijdens het productieproces. De lens is een fotochromatische: hij kleurt mee met het aanwezige licht. Je hoeft dus nooit lenzen te wisselen en er wordt dan ook geen extra lens meegeleverd.

Aan de onderkant van de lens zitten aparte ‘bumpers’ van zacht rubber, die voor extra comfort zorgen als de bril je wang raakt en bescherming geven als je valt. Al die mooie materialen zorgen dat de bril uiterst high-end aanvoelt, wat natuurlijk ook wel mag voor zo’n prijs. Prettig vinden we de knik aan het einde van de pootjes. Het zorgt dat de uiteinden van de potjes niet tegen je helm aan kunnen komen en de bril haakt achter je oren zonder dat er binnenwaartse druk op hoeft te staan. Als gewenst kun je de pootjes verbuigen voor optimale pasvorm.

In de praktijk werkt de lens erg prettig. Het verkleuren kost wat tijd maar de lens wordt op een haar na 100 procent transparant, wat betekent dat je de bril gewoon op kunt houden in het donker. Bij veel zonlicht kleurt de lens donker genoeg om comfortabel te zijn, hoewel de lens niet zo donker wordt als sommige niet-fotochromatische brillen. De Defender zit prettig en is vanzelfsprekend erg licht. Schoonmaken is wel een klusje door de randen rondom, maar als je dat een probleem vindt kun je de bumpers weglaten. In de praktijk is het vooral erg prettig om nooit te hoven nadenken over welke bril of lens je zult pakken. En aangezien je hem op al je ritten kunt gebruiken en waarschijnlijk lang meegaat, is de prijs acceptabel.

prijs: € 239

Meer info over de Defender Graphene? klik dan hier.


Voor meer wielren nieuws, Tips & Tricks, leesvoer en de laatste magazines kijk op Ridersguide.nl. Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van Wielrenblad en volg ons op Facebook en Instagram!

 van