04-12-2019 - Nieuws, Wielrenblad, Tips & Tricks

Getest: SKS Tom 18

De minitool is een belangrijk onderdeel van je uitrusting en zal je vergezellen op elke rit die je maakt – als het goed is. Met een los of missend inbusboutje kan je soms nog wel thuis komen, maar met een gebroken ketting sta je onmiddellijk stil. Een kettingpons is dus een onmisbaar onderdeel van je minitool. Deze SKS TOM 18 heeft daarnaast nog een aantal handige tools en functies. Behalve 7 maten inbussleutels zit er bijvoorbeeld een (oranje) houdertje op waarin een breekstift pas, om je ketting weer aan elkaar te maken. Slim, want het een is waardeloos zonder het ander. Je breekt het uiteinde van de stift vervolgens af door hem in de holle 8 millimeter inbus te steken. Behalve plat- en kruiskop schroevendraaiers en een T25 torxsleutel zit er nog een remblok-opener op die dubbelt als flesopener.

Ook blijken er in de hevel van kettingpons twee maten spaakspanners en een bandenlichter verstopt te zitten. Er is ook nog een aparte bandenlichter met een smallere vorm en zo steek je met deze tool 18 functies in je zak. Let op, de kettingpons is niet geschikt voor 12 speed kettingen. 73 x 48 x 21 mm geeft een mooi compact formaat, echter door het hoge soortelijk gewicht voelt het tooltje voelt wat zwaar aan. Maar het is toch echt maar 180 gram. In de praktijk doet het tooltje alles wat je ervan verwacht. De afzonderlijke tools bewegen in het begin behoorlijk stroef, maar dat wordt al snel beter. Het voorkomt ook dat ze te los raken en uit zichzelf gaan bewegen, wat een minitooltje geheel onhandelbaar maakt.

De minitool wordt geleverd met een neopreen hoesje om zand en viezigheid uit de scharnieren te houden. Het is gemaakt van roestvast staal dus met de duurzaamheid zit het wel snor. De afwerking van de tool is netjes, net als de prijs.

Prijs: € 24,99

Meer informatie over SKS Tom 18? Klik dan hier. 

 van