27-02-2012 - Surfen, Nieuws

Gewoon doen!

Laatst kwam een goede surfmaat met de mededeling dat hij helemaal klaar was met Nederland, hij wilde weg. Zijn eigen bedrijfje kwam maar moeizaam van de grond, zijn relatie was op de klippen gelopen, hij liet zich net iets te vaak meeslepen in het gebruik van genotsmiddelen en dan was er nog de surf die het vaak liet afweten. Zijn plan was om terug te gaan naar Zuid-Afrika, waar hij een paar jaar terug ook een tijdje had gewoond. Hoewel we misschien een van de betere Hollandse sessies in tijden beleefden, begreep ik hem maar al te goed. Ik kon maar één woord zeggen: “Doen!”

Terug peddelend van een lekkere rit dacht ik met weemoed aan de beslissing die ik zelf zo’n vijftien jaar geleden nam om Nederland te verlaten. Wat voor veel mensen een moeilijke beslissing leek, bleek relatief eenvoudig. Ik nam ontslag, zei de huur op, sloeg mijn spullen op, nam afscheid van vrienden en familie en weg was ik. Wat had ik te verliezen? Natuurlijk, je gaat mensen missen en je gaat even geen carrière of pensioen opbouwen, maar so what? Je bent maar een keer jong. En zeg nou zelf, wat heb je als fanatieke surfer nou in godsnaam hier te zoeken? Je kan hier het maximale uit de minimale omstandigheden halen, maar daar neem je in de bloei van je leven toch geen genoegen mee? Je wil betere en hogere golven, schoner water, warmere temperaturen, rustigere line-ups en je bovenal gelukkiger voelen dan hier. Als je te lang in Nederland bent, ga je de zeldzame goede dagen onbewust als norm beschouwen en sluit je je al snel aan bij de vele surfers die meer klagen dan surfen.

Surfen is een kwestie van durven dus neem de beslissing en ga er, voordat je vast komt te zitten in die baan, relatie en andere vaste lasten, een paar jaar echt voor. Ga golven en spots surfen waar je de rest van je leven met plezier op kan terugkijken. Natuurlijk, je krijgt te maken met de keerzijde van de medaille: blessures, tropische ziektes, geldgebrek en andere tegenslagen, maar daardoor zal je wel sterker uit de strijd komen. Wie niet waagt, wie niet wint. En winnen zal je! Er zijn weinig beslissingen in mijn leven geweest die me zo veel mooie ervaringen hebben gegeven als die beslissing om de boel de boel te laten. En er is geen beter land om terug te keren dan Nederland, met een brede lach op je gezicht, omdat je de mooiste tijd beleefd hebt die je je als surfer maar kunt wensen.

Gisterenavond las ik op Facebook hoe het leven hem weer toelacht in Zuid-Afrika en hoe fantastisch hij had gesurft op J-Bay. En gelijk kwam die glimlach van toen weer terug op mijn gezicht. Wat ben ik blij voor hem dat hij gegaan is en wat ben ik blij dat ik ook ooit gegaan ben. Mocht jij twijfelen deze winter dan zeg ik: “Doen!”

Tekst: Frank van de Ruit

 van