24-09-2020 - Mountainbiken, Nieuws

Giant onthult Trance X Advanced Pro 29 Trailbike

Giant introduceert de Trance X Advanced Pro 29. Dit is een carbon uitvoering van de recentelijk gelanceerde Trance X 29 met verbeterde Maestro-achtervering en verstelbare framegeometrie genaamd Flip Chip. Giants nieuwste trailbike bouwt voort op de Trance Advanced Pro 29. De snelheid en wendbaarheid daarvan zijn gebleven, maar de veerweg is nu langer voor gebruik op agressiever terrein.

Giant Trance X Advanced Pro 29

Het nieuwe Maestro-veersysteem biedt 135 millimeter veerweg aan de achterzijde. Dat is 20 millimeter meer dan bij de Trance Advanced Pro 29. Daarmee absorbeert hij grotere klappen nog beter, terwijl het actieve, soepele gevoel bij kleinere oneffenheden behouden blijft. De trunnion mount schokdemper heeft een lagere hefboomverhouding voor een betere trap- en remefficiëntie. Dit ontwerp resulteert tevens in een lager zwaartepunt en kortere liggende achtervorken die het klimvermogen en het algehele rijgedrag verbeteren. Andere updates bij de achtervering zijn de nieuwe dubbel afgedichte lagers en hardware ter verbetering van de duurzaamheid, zonder extra wrijving. Vooraan zit een vork met 150 millimeter veerweg voor een zelfverzekerd, uitgebalanceerd gevoel op de trail.

“Ons belangrijkste doel bij deze fiets was om de veelzijdigheid ervan te verbeteren”, zegt Jan Cees Schellenbach, Giant Global Category Manager Off-Road. “Met de Flip Chip heb je één fiets met twee verschillende gezichten. In de lage stand is het een ideale trailbike voor agressief rijgedrag en terrein. In de hoge stand ontpopt de fiets zich tot een geweldige klimmer die tevens de afdalingen plezierig maakt. ”

Giant Trance X Advanced Pro 29

De frameset bestaat uit een hoofdframe en achterbrug van lichtgewicht Advanced-grade carbon. Daardoor is hij 25% lichter dan de Trance X 29 van aluminium (2100 gram versus 2782 gram). Het carbon framemateriaal is ontworpen en gevormd voor meer compliance, zonder dat daarbij stijfheid verloren is gegaan. Stijfheid is immers cruciaal voor het bochtenwerk en efficiënt klimgedrag.

Ingenieurs van Giant en teammechaniekers hebben in de loop der jaren geëxperimenteerd met diverse Flip Chip setups op professionele fietsen. De technologie werd voor het eerst toegepast op het prototype van de Glory van het Giant Factory Off-Road Team. Om de ontwikkeling van de nieuwe Trance X Advanced Pro 29 te optimaliseren, werkte het productteam nauw samen met verschillende atleten en ambassadeurs. Onder hen XC olympiër en enduro-rijder Adam Craig en Giant Factory Off-Road Team-mechanieker Colin Bailey.

Giant Trance X Advanced Pro 29

“Dankzij de uitvoerige tests en feedback van de rijders konden we een significant verschil creëren tussen de hoge en lage stand”, zegt Schellenbach. “Daarnaast heeft zowel Adam als Colin een belangrijke rol gespeeld tijdens de tuningsessies met Fox en RockShox, onze partners in veringstechnologie. Adam en Colin hebben totaal verschillende rijstijlen en voorkeuren qua tuning en prestaties van de vering. Nu beiden tevreden zijn, weten we zeker dat we een geweldige afstelling hebben gerealiseerd.”

De Trance X Advanced Pro 29 beschikt naast de nieuwe setup van de vering en geometrie, over een aantal trailspecifieke kenmerken. Zo heeft de trailbike geïntegreerde achtervork- en onderbuisprotectie voor bescherming tegen stenen. Daarbij zit er een 3M-cover ter hoogte van de overgang tussen de balhoofd- en onderbuis. Deze beschermt het frame als de fiets in of op een wagen wordt vervoerd. 

Het frame is zodanig ontworpen dat er voldoende ruimte is voor bredere banden tot 2,5 inch. Giant heeft tevens werk gemaakt van integratie. Het frame heeft geïntegreerde ingangen voor interne kabelgeleiding en is geschikt gemaakt voor montage van de Fox Live Valve-vering. Alle Trance X Advanced Pro 29-modellen worden geleverd met de nieuwste Giant WheelSystems met tubeless banden.

Giant Trance X Advanced Pro 29

Voor meer informatie over deze gloednieuwe Trance X Advanced Pro 29 kan je terecht op de website van Giant.  


Voor meer mountainbike nieuws, Tips & Tricks, leesvoer en de laatste magazines kijk op Ridersguide.nl. Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van Up/Down.

 van