26-10-2018 - Skiën, Tips & Tricks

Goggle kiezen: Fit, Focus & Frame

Je goggle kiezen is één van de belangrijkste punten tijdens het samenstellen van je gear, want scherp zicht is alles op de piste. Of je nu nieuwe tricks in het park stickt of door de poeder knalt, je wilt goed kunnen inschatten waar je heen gaat en in elk weertype het meeste contrast zien. Daarnaast beschermt een goede bril jouw ogen tegen kou, wind, sneeuw en de uv-straling van de zon. Niemand zit te wachten op een oogbeschadiging. Even snel een brilletje scoren is dus een slecht plan. Het kiezen van de juiste pasvorm en lenzen kost tijd en research, maar niets is zo frustrerend als een slecht zittende goggle. Ga dus naar een goede shop, waar ze verschillende merken en modellen hebben en laat je adviseren over de beste bril voor jou. Hier geven wij je alvast wat tips bij het zoeken naar een goede skibril.

Pasvorm

Wanneer je op zoek bent naar een goggle, is het vinden van de juiste pasvorm essentieel. Zorg ervoor dat het montuur goed aansluit op zowel je gezicht als op je neus en dat hij niet klemt. Alleen als de goggle perfect op je gezicht past, en dus niet te breed of te smal is, heb je er het meeste plezier van en komen alle eigenschappen van de bril het beste tot hun recht. Zorg dat je goggle goed op je helm aansluit. Houd er tijdens het passen rekening met hoe je de bril wilt dragen, onder je helm of er omheen. Zorg dat er geen ruimte ontstaat bij je voorhoofd en dat de ventilatiekanalen niet geblokkeerd worden. Neem dus voor de zekerheid je helm mee naar de shop.

Goggle kiezen - Giro Blok

Salomon introduceert dit seizoen met de XT One een nieuwe technologie op het gebied van pasvorm, de Custom ID-Fit. Op basis van een analyse van de vorm, de beweging en de weke delen van het gezicht heeft Salomon een goggle ontwikkeld met een geknikt frame en een variërende schuimdichtheid voor de verschillende delen van het gezicht. De XT One vormt zich dus helemaal naar jouw snoet, zodat er een zachte, comfortabele fit ontstaat. Dit komt jouw prestaties in de sneeuw zeker ten goede en de technologie is bekroond met een ISPO Gold-award.

Lenzen

Je goggle kiezen, wat voor lens neem je dan? Er zijn veel verschillende lenzen, maar het is slim om te kiezen voor een flexibele lens. De topmerken hebben deze in bijna al hun brillen verwerkt, de goedkopere merken vaak nog niet. Een harde lens kan bij een crash snel breken en kan dus gevaarlijk zijn. Daarnaast krast een flexibele lens minder snel. Let op dat een goggle naast een flexlens tevens beschikt over een dubbele lens. Dit betekent dat er twee lenzen in zitten met een tussenruimte, zodat je bril niet beslaat of bevriest. Een beslagen bril is één van de meest irritante dingen als je bovenop de berg klaar staat voor een mooie run. Check sowieso het aantal ventilatiekanalen van je goggle, die zijn hierbij van belang. Sommige lenzen beschikken ook over een anti-fog coating, waardoor je lens minder snel beslaat. A-Bom heeft dit seizoen de eerste goggle ontwikkeld die is uitgerust met de actieve anti-fog technologie KLAIR. Met een kleine batterij wordt een geleidende laag, die tussen de tweedelige lens zit, opgewarmd. Als je deze functie aanzet is je bril binnen een minuutje weer helemaal helder. Na tien minuten slaat de verwarming automatisch af om de batterij te sparen. De batterij gaat ongeveer zes uur lang mee voordat je hem op moet laden. Ook zonder dat je gebruik maakt van dit opwarmertje, beslaat deze bril nauwelijks. Komt er tijdens een poederrun toch vocht of sneeuw in je skibril, ga er dan niet met je handschoen over wrijven, want dat kan krassen opleveren. Schud of blaas desnoods de sneeuw of druppels eraf en stop hem in de gogglepocket van je jas, dan kan hij door je lichaamswarmte opdrogen. Leg hem altijd met de glazen omhoog en nooit bij de verwarming, in het directe zonlicht of op je dashboard.

Sneeuwblindheid

De uv-straling van de zon is in de bergen tien keer zo sterk als in Nederland en de weerkaatsing van de sneeuw verhoogt dit nog eens. Het is dus zeer belangrijk om je ogen goed te beschermen en zo sneeuwblindheid of een blijvende beschadiging te voorkomen. Bij sneeuwblindheid zijn je ogen rood, je oogleden opgezwollen en is je hoornvlies ontstoken. Dit is pijnlijk, maar verdwijnt na een paar dagen en veroorzaakt geen blijvende schade aan je ogen. Onderschat de kracht van de zon niet, want als je ogen er te lang aan worden blootgesteld heb je kans op maculadegeneratie. Het Oogfonds meldt dat het aantal mensen met deze ingrijpende oogziekte toeneemt. Het gezichtsvermogen gaat dan steeds verder achteruit en je blijft een wazige of donkere vlek midden in je gezichtsveld zien. Dat wil natuurlijk niemand, dus zorg ervoor dat je altijd een goggle draagt of – op het terras – een gewone zonnebril. Ook op een bewolkte dag dringt de helft van de straling nog door het wolkendek heen. Zet kinderen en baby’s altijd een goede donkere zonnebril op met een elastisch bandje die honderd procent uv-straling tegenhoudt. Zij zijn veel kwetsbaarder voor licht en uv-straling doordat hun pupillen groter zijn en hun ooglens minder beschermend pigment bevat. Realiseer je dus goed dat die kinderogen, die nog in ontwikkeling zijn, altijd meer nodig hebben dan een oranje sneeuwbrilletje, dit om schade te voorkomen. Tenzij het echt een sneeuwdag is.

Kleuren

Eigenlijk is er een simpele regel als het gaat om het kiezen van de kleur van je lens. Hoe zonniger het weer, hoe donkerder de lens. Zorg dat deze, ongeacht de kleur van de bril, een uv-filter heeft van honderd procent. De CE-markering, gevolgd door een cijfer van 0 tot 4, geeft de kleurintensiteit en bescherming tegen verblinding aan. Kies voor minimaal CE 3 met 75 procent of 4 met 92-97 procent lichtabsorptie. Een lichtere kleur lens zorgt op bewolkte dagen voor het beste contrast en de neutrale lens is ideaal bij het boarden onder kunstlicht of indoor. Ook al ben je niet blootgesteld aan de elementen buiten, je ogen kunnen door je snelheid gaan tranen en dit vermindert je zicht.

De verschillen tussen de kleur lenzen wordt gemeten met VLT-waarden (Visible Light Transmission), dat de lichtdoorlatendheid van de lens aangeeft. Van hoge VLT-waarden naar minder hoge VLT-waarden betekent dat gele en roze lenzen zorgen voor een hoog contrast en deze lenzen zijn dus heel geschikt tijdens bewolkt weer en sneeuwbuien. Oranje is de allround lens voor wisselvallig weer, maar is nooit helemaal perfect. De donkere lenzen, zoals bruin, zijn voor de zonnige dagen. Een spiegellens ziet er niet alleen flitsend uit, maar zorgt ook voor net wat extra reflectie van de zon.

Naast de kleur van de lens is de vorm ervan ook van invloed op het zicht dat je hebt tijdens het boarden. Je hebt vlakke cilindrische lenzen en sferische bolle lenzen. Vlakke lenzen zijn wat goedkoper, worden plat geproduceerd en worden daarna vervormd om in het frame te passen. Een sferische lens zorgt voor het meest brede en rustige zichtveld met de minste vervorming. De bolle lens staat wat verder van je gezicht en geeft minder kans op condensvorming. Daarnaast weerkaatst de zon ook sterker op een bol oppervlak. Check of de lenzen zijn gepolariseerd, dat verhoogt de weerkaatsing en helpt vermoeide ogen voorkomen.

Goggle kiezen Adidas

Switchen

Misschien lijkt het moeilijk om een goggle in Nederland te kiezen, maar net zo goed als dat je het weer in Nederland soms niet kan voorspellen, weet je ook niet altijd welk weer je krijgt tijdens je skitrip. Wil je op alles voorbereid zijn, kies dan voor een bril met lenzen die je gemakkelijk kunt verwisselen of een goggle waar je een extra lens op kunt zetten.

De nieuwe goggle-lijn van Adidas biedt je bijvoorbeeld de mogelijkheid om met het zelfde frame te switchen tussen een platte of bolle lens. Het handige kliksysteem maakt ook nog eens dat dit in enkele seconden is gebeurd. Vergeet niet om bij je goggle altijd een goed zakje of een hardcase te kopen om hem in te beschermen. Je zal niet de eerste zijn die zijn tas uitpakt en een gebroken goggle aantreft.

Technologie

Wil je dit seizoen een goggle die niet alleen je ogen beschermt, maar die ook al je data registreert, dan zit je goed met de Recon Snow2’s technologie. De ingebouwde gps en uitgebreide sensoren detecteren elke run, jump en draai die je maakt met een hoge precisie. De data wordt gedeeld met de innovatieve prisma-display, die je meteen onderaan je rechteroog kunt zien. Snelheid, hoogteverschil, afstand, navigatie met kompas, je vrienden tracken, bellen en berichten versturen, alles kan met dit systeem dat geïntegreerd is in de goggles van de beste merken. Je telefoon kan je dus gewoon in je zak laten zitten.
Wil je een goede goggle scoren, let dan op de juiste fit, de juiste lens en het juiste frame. Met prijzen tussen de 80 en 150 euro moet dat lukken. Go check it out!

Goggle kiezen3

Meer lezen?

Dit artikel is afkomstig uit White #1 van 2016. Dit nummer kunt u hier bestellen. Wil je niks meer missen op het gebied van skiën, word dan abonnee! Voor de laatste updates volg je ons op Facebook en Instagram!

 

 van