29-08-2013 - Surfen, Nieuws

Golfsurfers nemen symbolisch afscheid van surfspots van Noord-Holland

Golfsurfers hebben afgelopen zaterdag symbolisch afscheid genomen van een aantal van de beste surfspots van Nederland.

Afgelopen zaterdag hebben Surfrider Foundation Holland en de Holland Surfing Association een afscheidsceremonie gehouden onder het motto ‘ Rest in Peace surfspots Noord Holland’. Tijdens de afscheidsceremonie waar ongeveer 150 surfers bij aanwezig waren werd een kist symbolisch naar haar zeemansgraf gedragen. Een groep van 60 surfers heeft daarna naar tradiitioneel Hawaiiaans gebruik in zee een ‘ circle of love’ gevormd.

Door kustversterking om de veiligheid op peil te brengen zal bij Hondsbossche en Pettemer  zeewerking ca. 30 miljoen kuub zand aangebracht worden. Hierdoor zullen unieke surfspots van petten en Camperduin verdwijnen. Zowel Surfrider Foundation Holland als de Holland Surfing Association zijn voorstander van deze kustversterking. Wel willen zij graag zien dat dit op een manier gebeurt die zowel veiligheid als behoud van de unieke surfcondities oplevert. Daar zijn zeker mogelijkheden voor, maar door Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en Rijkswaterstaat worden geen concrete toezeggingen gedaan.

De surflocaties Petten en Camperduin worden door de Nederlandse surfgemeenschap beschouwd als twee van de beste surfspots van Nederland. Spots met deze consties zijn zeldzaam in een land als Nederland. Met name Petten heeft een lange geschiedenis van surfwedstrijden en events. Daarnaast zijn er diverse surfscholen, surfverenigingen en surfshops in de regio direct afhankelijk van deze surflocaties.Juist nu de sport de afgelopen jaren sterk groeit en toeneemt in poulariteit is het behoud van dit soort surfspots voor surfers van groot belang.

Zie voor meer informatie

 

Foto: Ruben Snitslaar

 van