Gravel Series Limburg kijkt terug naar ‘gravel’ seizoen

In 2019 twee unieke gravel evenementen met bijzondere link naar het thema bevrijding – Liberation. De organisatie achter de Gravel Series Limburg kijkt met veel plezier terug naar het afgelopen ‘gravel’ seizoen. Meer dan zevenhonderd wielrenners uit Nederland, België en Duitsland namen deel aan dit nieuwe event op de Limburgse wielerkalender.

Wat is ‘gravellen’?

De Gravel Series Limburg zijn toertochten die voeren over de vele onverharde gravelpaden die Zuid-Limburg rijk zijn. Er wordt gereden op mountainbikes, crossfietsen en speciale gravelfietsen. De Gravel Series Limburg bestaan uit drie aparte events. Dit is een bewuste keuze geweest om de pracht van het Limburgse landschap het hele jaar door [25 maart, 13 mei en 13 oktober] te presenteren aan de deelnemers.

Gravel Series Limburg1

Banaan wijkt voor Limburgs fruit

De organisatie besloot vanaf het eerste event ook direct samen te werken met Limburgse fruittelers. De banaan moest plaats maken voor de Limburgse appel en peer. Een succesvolle zet waarmee veel aandacht voor de fruittelers en voor het landschapsbeheer is gegenereerd. Deze stap is een bewuste keuze licht George Deswijzen van de Stichting Crossborder Cycling Limburg toe. “Wij maken met z’n allen gebruik van de Limburgse landwegen en genieten van de mooi verzorgde velden en boomgaarden. Het is dan ook niet meer dan logisch dat we ook kiezen voor Limburgse appels en peren. In elk jaargetijde is het landschap waarin we fietsen anders. Dit weten onze deelnemers die uit Nederland, België en Duitsland komen zeer te waarderen. Het is daarom juist belangrijk dat fruittelers het landschap zo mooi kunnen blijven preserveren voor ons en de daaropvolgende generaties.”

Gravel Series Limburg2

Gravel Series Limburg introduceert ‘Liberation’ edities 2019

Vanwege het grote succes van de gravel series in 2018 heeft de organisatie besloten om in 2019 een vervolg te geven aan het evenement. Voor 2019 staan dan ook twee zeer bijzondere Gravel evenementen op de agenda. De Stichting Crossborder Cycling Limburg heeft gekozen om het thema van de bevrijding (Liberation) aan de Gravel series te koppelen.

In de praktijk betekent dit dat op zondag 5 mei 2019 (Bevrijdingsdag) en in het eerste of tweede weekend van september (75 jaar bevrijding Zuid-Limburg) twee gravel ritten worden georganiseerd over verschillende afstanden. Bij deze ‘Liberation’ edities wordt de vrijheid van Nederland op 5 mei en in september 2019 de vijfenzeventigjarige herdenking van de bevrijding van Zuid-Limburg gevierd.

De ‘Liberation’ edities worden gekenmerkt door bijzondere ritten over de vele mooie gravel en onverharde paden in Zuid-Limburg (Eijsden-Margraten, Maastricht, Gulpen-Wittem, Vaals, Simpelveld, Voerendaal, Valkenburg, Kerkrade) en de grensstreek. Genieten van het unieke Zuid-Limburgse landschap en aandacht voor de Limburgse fruitteelt die zo bepalend is binnen hetzelfde landschap is een belangrijk aspect. Daarnaast passeren we vele plaatsen die een eigen uniek verhaal vertellen over het thema bevrijding, vrijheid, gedenken en herdenken. Hierbij valt o.a. te denken aan de Amerikaanse begraafplaats in Margraten, Mesch het eerste Nederlandse dorpje dat bevrijd werd, de Siegfriedlinie en de vele monumenten die teruggrijpen naar de historie van de Tweede Wereldoorlog in Zuid-Limburg. Tevens zullen verschillende re-enactors gekleed in kleding uit die tijd aanwezig zijn op en langs de route.

 van