13-06-2022 - Nieuws, Wielrenblad

Gravelbikes op mountainbike terrein

In ons kleine kikkerlandje stikt het van de mountainbikeroutes. Ze variëren enorm, van prachtig onderhouden flowy single tracks tot modderige brede bospaden en alles daar tussenin. Tot voor kort zag je op deze routes vanzelfsprekend alleen maar mountainbikes, maar sinds de komst van de gravelbike zie je ook steeds meer kromme stuurtjes verschijnen. Dat het kan is één ding, maar is het niet gewoon een gevalletje van bringing a knife to a gunfight? Wij testen dit uit met de Kanzo Adventure van Ridley.

Kanzo Adventure
Met de gravelbike de mountainbikeroutes op

Sinds de komst van de gravelbike heeft dit type fiets zich flink ontwikkeld. In eerste instantie leken gravelbikes nog veel op cyclocrossers, maar de frames veranderden al snel. De geometrie werd wat relaxter, je kon er steeds bredere banden in kwijt, en in sommige gevallen werd er zelfs vering aan toegevoegd. De geometrie komt soms dicht bij die van mountainbikes uit de jaren negentig en als je dat combineert met voorvering lijkt je gravelbike al bijna een mountainbike met een dropbar.

Bij Ridley hebben ze de ontwikkelingen vanzelfsprekend ook opgemerkt en ze besloten om er een nieuwe stap aan toe te voegen met de Kanzo Adventure. Volgens Ridley is dit meer dan een gravelbike. Ze noemen het zelfs een avonturenfiets. Met onder andere ruimte voor maar liefst 29×2.1 inch banden komt deze fiets inderdaad verbazingwekkend dicht bij een mountainbike. De beste plek om zo’n fiets eens aan de tand te voelen is natuurlijk een mooie gevarieerde mountainbikeroute. In Zuid-Limburg vinden we met de route van Windraak precies wat we zoeken. Een fraai parcours van twee uur die je voert over de uitlopers van het heuvelland, bestaande uit een mooie mix van brede gravelwegen, technische afdalingen en smalle singletracks. We pakken de route op vanaf Sittard en duiken al snel het heuvellandschap in.

Meer informatie over de route? Klik dan hier.

Kuitenbijters

Het grootste voordeel van een gravelbike ten opzichte van een mountainbike is misschien wel het gewicht. Vanwege onder andere de carbon voorvork is een beetje gravelbike al snel een paar kilo lichter dan een mountainbike en vooral bergop merk je dat goed, die paar kilominder scheelt aanzienlijk. Maar als het dan weer écht steil wordt kan je met een gravelbike nog wel eens tekortschieten qua versnellingen, wat vaak resulteert in de bekende hike-a-bike.

In het Limburgse heuvelland merken we dat meteen. Hoewel we de meeste klimmetjes goed opkomen, kent deze route een aantal venijnige kuitenbijters waar we de limieten van de Kanzo Adventure tegenkomen. De gravelbanden hebben minder grip dan we zouden willen en de laagste versnelling is soms ook simpelweg te groot. Gelukkig hebben de moderne gravel-groepsets een steeds groter bereik. En als je een nog lichter verzet zoekt kan je vaker wel dan niet een mountainbikecassette op je gravelbike monteren.

Kanzo Adventure
Kanzo Adventure

Stuiteren

Op de snellere stroken onderweg zijn we vanzelfsprekend in het voordeel met onze gravelbike. Zolang het rechtdoor gaat over brede gravelwegen en bospaden maken we lekker snelheid onderin de beugels, al blijft het wel opletten geblazen, we kunnen elk moment weer ergens een single track tegenkomen. Wat altijd een probleem blijft op gravelbikes, dat zijn remkuilen. Ondanks dat de Kanzo een comfortabele gravelbike is missen we de vering van een mountainbike meteen als we een technische downhill vol remkuilen induiken. Onze handen vangen alle klappen op en we moeten al snel in de remmen, wat er in de praktijk voor zorgt dat we nóg harder stuiteren. Natuurlijk is er de mogelijkheid om met voorvering te rijden, zoals bij mountainbikes. Steeds meer gravelbikes bieden deze optie en als je van avontuur houdt is het wel verleidelijk: het geeft je meer comfort, wat vooral op lange ritjes of bikepacktochten erg fijn kan zijn. Het nadeel is dat je wel inlevert op gewicht en stuurgedrag. Je kan het ook de andere kant opgooien door een krom stuurtje op je mountainbike te zetten en zo een zogeheten monstercrosser te maken. Terwijl we het Limburgse heuvelland weer achter ons laten zijn we het er wel over eens dat het erg leuk kan zijn om eens met een gravelbike uit je comfort zone te gaan. Op een fiets als de Kanzo Adventure heb je de mogelijkheid om de grenzen te verkennen. Dat is misschien wel het leukste wat je op een fiets kan doen.

Mes

Het komt er wel op neer dat je met de meeste gravelbikes nog steeds het ‘mes’ op de mountainbikeroute bent, maar dat hoeft niet erg te zijn. Naast dat het goed is voor je technische skills, is het ook leuk om eens wat anders te doen op de fiets. Met de nieuwste generatie gravelbikes vervaagt de grens met mountainbikes wel steeds meer. Een andere geometrie, voorvorken met vering en ruimte voor mountainbikebanden, dit alles biedt perspectief voor mensen die slechts plek hebben voor een enkele fiets, of voor degenen die simpelweg het beste van beide werelden willen.

Ridley Kanzo Adventure

De gloednieuwe Kanzo Adventure is een echte alleskunner. Het frame biedt verschillende mogelijkheden om allerlei accessoires te monteren, van extra bidonhouders tot frametassen, en er is zelfs een geïntegreerde dynamokabel-routing. In het frame passenbanden van maar liefst 29×2.1 inch, zodat je op ruiger terrein ook veel soorten mountainbikebanden kan inzetten. De fiets is met zowel een carbon voorvork als een geveerde voorvork verkrijgbaar, mocht je meer comfort zoeken. De variant die wij mochten testen is afgemonteerd met Sram Rival AXS eTAp en gaat over de toonbank voor 4899 euro.

Tekst en foto’s: Merlijn Spenkelink


Dit artikel komt uit de speciale editie van Wielrenblad. Namelijk Let’s Ride Bikes #2, dit is een blad gemaakt in samenwerking met Wielrenblad en Up/Down. Hier staat dus niet alleen al het wielrennieuws in, maar ook allemaal mountainbikenieuws. Klik hier om deze speciale editie te bestellen.

Wil je meer wielrennieuws, Tips & Tricks, leesvoer en de laatste magazines kijk op Ridersguide.nl. Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van Wielrenblad en volg ons op Facebook en Instagram!

 van