Fietsen op Tenerife: van lavavelden tot regenwoud

Het is er het hele jaar door prima weer. Zelden te warm óf te koud. De wegen zijn in goede staat, er is weinig verkeer, en je kan er monsterklimmen afvinken van je lijstje. Er is zelfs een hotel op hoogte, waar het hele jaar door logischerwijs veel profs verblijven. Maar wat nog lang niet iedereen weet is dat er naast die prachtige geasfalteerde wegen enorm veel gravel is, die je dieper laten doordringen in de prachtige natuur rondom de Teide dan wanneer je op de weg blijft. Tijd om eens te kijken hoe de onverharde caminos negros erbij liggen op Tenerife. 

Want zwart is een deel van het gravel hier absoluut. En gek is dat natuurlijk niet als je bedenkt dat Tenerife een vulkanisch eiland is, en de Teide simpelweg een grote slapende vulkaan. De laatste uitbarsting was in 1909. Dat mag ruim honderd jaar geleden zijn, rondom de Teide kan je de lavastromen nog zien liggen.  

Al komen we die op de eerste dag nog niet direct tegen. We zijn op pad met Christophe en Romen, twee locals die tevens bij Bikepoint Tenerife werken en die voor ons de gravelbikes hebben geregeld. We bevinden ons vandaag voornamelijk ten zuiden van de grote vulkaan, waar we beginnen met een prachtige asfaltklim vanuit Granadilla naar Vilaflor. Het asfalt is perfect, de weg is rustig en de zon brandt fijn op de huid; het is nu bijna jammer dat we op een gravelbike omhoog rijden. Maar dat verandert gelukkig al snel. Na een lokale snack en het bijvullen van de bidons in Vilaflor draaien we een brede gravelweg op; vanaf hier komen we voorlopig geen asfalt meer tegen.  

Vuurvast 

Het pad slingert langs rotsmassieven en door naaldbossen, terwijl we regelmatig een prachtig uitzicht hebben op de oceaan, die in de verte en zo’n tweeduizend meter lager schittert in de zon. De Canarische den, waar een groot deel van die naaldbossen uit bestaat, is volgens Romen een bijzondere boom. Hij laat ons een zwartgeblakerde variant zien waar gek genoeg verse groene naalden uit groeien; deze den is behoorlijk vuurvast en het grootste deel overleeft ogenschijnlijk makkelijk de bosbranden die hier soms voorkomen.  

Deze boom is sowieso wel het type overlever: naast dat ie goed tegen vuur kan, kan ie ook goed omgaan met de droge omstandigheden die je op het eiland aantreft. Want droog is het, er is bijna nergens water te vinden en het gravel lijkt hier soms wel op zand.  

Als we er net lekker in zitten loopt de weg volgens onze navigatie plots ogenschijnlijk dood. Gelukkig is dat in de praktijk niet zo; Christophe wijst ons op een klein rotsachtig geitenpaadje dat omlaag voert.  

Het is tijd voor een serieuze hike-a-bike door een diep uitgesleten rivierbedding, een inspanning die ons zeker een kwartier kost en door de aanhoudende droogte een tricky bedoeling is geworden. Eenmaal aan de andere kant worden we gelukkig weer beloond met een prachtig gravelpad, waarvan het grootste gedeelte omlaag gaat. De snelle afdaling brengt ons via prachtige gravel-haarspeldbochten en slecht onderhouden asfalt weer terug in de bewoonde wereld. 

Vulkanen 

Tenerife staat bekend om haar vele microklimaten, en dat is duidelijk terug te zien in de omgeving. De tweede dag zitten we ten noordwesten van de Teide, en de huidige omgeving lijkt in de verste verte niet op wat we gisteren zagen. Het gravel is om te beginnen een stuk grover en er liggen veel rotsen; bij vlagen wanen we ons op een mountainbikeparcours. De omgeving is bijna buitenaards te noemen; bizarre rotsformaties, veelal opgebouwd uit gestold lava, overheersen in dit desolate landschap. De zon brandt fel op de donkergekleurde rotsen terwijl de heldergroene naalden van de Canarische den de omgeving genoeg kleur geven. Zo nu en dan hebben we zicht op de oceaan; de eilanden La Gomera en La Palma zijn zichtbaar in de verte. Fietsen op Tenerife voelt als reizen door meerdere werelden.

Het weer verandert soms net zo snel als de uitzichten. Het ene moment fietsen we in een heerlijk zonnetje met een gevoelstemperatuur van twintig graden, en voor we het weten waaien er wolken over en rijden we door een dikke mist, terwijl de temperatuur richting de enkele cijfers gaat. Juist dan doorkruisen we een zwartgeblakerd maandlandschap: alles is  zwart, op een enkele den na, en de witte wolkenflarden die voorbij waaien steken hard af tegen dit zwarte gravel. Maar dat duurt niet lang. Voordat we het goed en wel doorhebben zijn we alweer in een dicht bos beland; de omgeving verandert voor ons gevoel elke tien minuten. 

Buitenaards 

In het bos lopen de gravelwegen een stuk beter. Het rotsachtige lava-gravel heeft plaatsgemaakt voor bosgrond zoals we dat ook in Nederland kennen. In een afdaling vol met prachtige kombochten en een afwisselend uitzicht op zowel de zee als de Teide is het dan ook niet moeilijk om in de flow te raken; we sturen joelend en lachend door de bochten op onze gravelbikes terwijl ons achterwiel soms uitbreekt. Heerlijk! Fietsen op Tenerife is puur fietsplezier.

En net als we denken dat we het mooiste van de dag er al op hebben zitten rijden we weer een open lavavlakte op. De 3.718 meter hoge top van de Teide domineert de horizon. Er gaat bijna iets dreigends vanuit, alsof de vulkaan het gebruik van zijn omgeving voor nu gedoogt, maar in stilte zijn moment uitkiest om alles ooit weer terug te pakken. Het doet je klein voelen, en dat is nog een understatement. De tientallen kilometers aan lavavelden worden af en toe onderbroken door dennenbomen, maar verder lijkt niets hier aards. Het is alsof je naar een andere planeet bent gefietst. 

Regenwoud 

Hoe anders is het aan de oostzijde van Tenerife. De laatste dag van ons verblijf fietsen we ten noordoosten van Santa Cruz de Tenerife, een gebied dat vrijwel het tegenovergestelde is van wat we de afgelopen dagen hebben gezien. Al vanaf de kust, waar we starten, is het prachtig groen. De hoge luchtvochtigheid is meteen merkbaar, en we zien de laaghangende wolken steeds dichterbij komen als we omhoog fietsen. Hoe hoger we komen, hoe groener het wordt, maar ook hoe natter. We rijden nu overigens weer een prachtige asfaltklim omhoog. De percentages zijn mild, de omgeving is zoals overal op Tenerife simpelweg erg mooi, en de uitzichten zijn fenomenaal. Als je even omlaag kijkt zie je de weg helemaal vanuit de kust omhoog kronkelen langs de steeds groener wordende bergwanden. Fietsen op Tenerife eindigt zoals het begon: onvergetelijk.

Eenmaal bovenaan de klim bereiken we een bergkam waar we zowel de noord- als zuidkust zien; terwijl de bossen bijna aandoen als een tropisch regenwoud. Als het uitzicht even weg is rijden we door tunnels van diepgroene begroeiing in en uit de wolken, terwijl het als gevolg van de hoogte hier absoluut niet warm is. 

De reden voor dit klimaatverschil tussen het noordoosten en zuidwesten van Tenerife zit ‘m in de wind en de Teide. De wind komt voornamelijk uit het noordoosten, en die voert regelmatig regen aan. Maar de Teide en de bergen er omheen zijn groot genoeg om een natuurlijke barrière te vormen tegen dit slechte weer, waardoor het allemaal aan de noordkant van het eiland blijft hangen. Zo heeft het eiland twee distinctieve klimaten, die zoals gezegd ook weer verschillende microklimaten met zich meebrengen. 

Gravel is aan deze kant van het eiland overigens weinig te vinden. We pakken een paar mooie – zelfs modderige – stroken mee, maar als je echt alleen gravel zoekt hoef je deze kant van het eiland niet te bezoeken. Maar dat maakt het hier niet minder mooi. De groene omgeving is simpelweg prachtig, en hoewel het wat fris is deren de paar regenbuien die we over ons heen krijgen allerminst. Een koffiestop bij een lokaal cafeetje met heerlijke broodjes en dito taartjes maakt de dag compleet, en terug in het hotel genieten we na van een paar prachtige dagen fietsen op Tenerife.  

Want hoewel Tenerife nog vooral bekendstaat als bestemming voor je racefiets, is het wat ons betreft minstens zo geschikt voor de gravelbike. De schoonheid van het eiland ervaar je misschien nog wel beter op deze fiets, omdat je echt ín de natuur komt, en tussen de vulkanen en over het lavapuin rijdt. Een unieke ervaring, die is voorbehouden aan Tenerife. 

Bekijk Hotel Barceló Tenerife voor een goede uitvalsbasis voor al je gaat fietsen op Tenerife. Het hotel heeft een prachtige bikeroom waar je je fiets kan stallen, eraan kan sleutelen en ‘m kan schoonmaken. De directe omgeving biedt genoeg prachtige wegen en gravelpaden, maar als je het eiland verder wil verkennen is het handig om een auto te hebben. Je kan ook samen met een gids van Bikepoint Tenerife op stap, zoals wij hebben gedaan.


Wil je meer van dit soort artikelen lezen en altijd up-to-date blijven? Abonneer je dan op SOUL Cycling Magazine! Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws rondom wielrenfietsen? Volg ons op Instagram en Facebook. Ontdek hier meer interessante blogs vol inspiratie en tips! Wil je de gehele Let’s Ride Bikes #3 2024 bestellen klik hier!

 van