16-06-2022 - Wielrenblad, Leesvoer

Gravelty Maxim


In maart 2022 trok Franc in zijn Chrysler voor de allereerste keer sinds enige tijd weer eens Brabant binnen. De afgelopen 2 jaren waren we nog best wel eens onderweg geweest, maar het was alweer een langere tijd geleden dat Franciscus de Regio grens had overschreden. Franc pikte mij ´s morgens op in ´s-Hertogenbosch om door te rijden naar Eindhoven. Wij hadden met nog enige vrienden afgesproken om er op uit te gaan op onze gravelbikes vanuit het Eindhovens wielercafé de Cyklist.
Enige weken terug, door een beetje trommelgeroffel in WhatsApp hadden vijf vrienden een rode cirkel om zaterdag 12 maart gezet. We hadden onze koppen samen gestoken om weer eens heerlijk gezamenlijk te gaan fietsen. We gingen voor een georganiseerde tocht om zo ook op voor ons allen niet al te bekend terrein te gaan rijden. En wat is er dan mooier om een gravel tocht, die het volgende beloofde; Geniet van de omgeving rondom Eindhoven, op meer dan 85% onverharde paden met prachtige vergezichten. Het parcours is grotendeels vlak maar met best nog wat hoogteverschillen.
Na het succes van de eerste editie van de Gravelty Maxim tocht in 2021 door het Limburgse landschap rondom de Mijnstreek. Heeft de organisator NL Tour Rides er voor gekozen om de tweede editie van de Gravelty Maxim door het mooie Brabantse landschap rondom Eindhoven, via Geldrop over de Strabrechtse heide te laten verlopen. Je kunt kiezen uit twee dagen en uit één van de twee gravel routes (75 KM of 95 KM). Wij hadden met elkaar voor de kortere afstand gekozen, dit doordat er enige in onze groep nog met hun herstel na ziekte bezig waren. Zo waren we nog met ons vieren.
Op vrijdag moest Michiel jammer genoeg ook door ziekte afzeggen. Franc en ik troffen Branco met wat heen en weer gebel uiteindelijk op een parkeerplaats naast de ingang van de wielercafé de Cyklist. Wij trokken nog snel de rest van onze lange fietskleding aan. We zouden elkaar allen rond half tien treffen aan de voordeur van het café. Lilo nummer vier van onze crew kwam net na ons aangereden op haar mooie gravel bike.

Dat Lilo een bikkel is dat wisten Franc en ik door onze jarenlange vriendschap met haar al. En Branco weet het nu ook.

Hoi zei ze alsof het hartje zomer was toen ze kwam aanfietsen in haar korte wielershirt in maart. Ik ga er niet omheen draaien nee, het was echt een geweldig fietsweer dag. Maar in een kort shirtje opduiken, ik had het direct heeeeel koud door alleen al naar haar te kijken. Ze had stiekem haar lange mouwen shirt of armstukken vergeten. Wil je wat van ons lenen? Nee ik krijg het altijd te warm zei onze bikkel. Ok brrrr zei en dacht ik, dan eerst meer een warme kop koffie voordat we gaan of niet!?… We melden ons aan en pikten onze startpakketten op. De sponsor Maxim had er een behoorlijk verrassingspakket van gemaakt. We kwamen handen te kort, een bidon, sportrepen, buisje met sportdrank tabletten en sokken van Maxim, nog een verpakte Belgische wafel en enig andere verpakte lekkernijen plus blaadjes van andere partner. Man als je dit nu allemaal zou moeten meebrengen he, dan heb je minimaal je 15 liter bike pack zadeltas nodig. Gelukkig stond de auto om de hoek.

gravelty maxim
Eerst koffie

Maar nu echt een snelle warme kop koffie in het cafe binnen en dan gogogo…

Na een bakkie koffie, een plasje at ik nog een banaan en vroeg Lilo of ze wel zeker wist dat ze in haar korte mouwen shirt wilde starten of dat ze toch iets van ons wilde lenen? Nee dat komt wel goed mannen! En zo trokken we er op uit. De eerste paar kilometers verliepen nog criss cross door Eindhoven voordat we Dutch gravel onder onze banden hadden. We doken al snel enige grind paden op om richting Geldrop en de Strabrechtse heide te gaan. Zoals eerder gezegd deze omgeving is voor mij en ook de rest nog een redelijk onbekend gebied. Ik heb al wel eens eerder op de heide gereden en daar is het erg mooi. In het eerste uur nadat ik even was gestopt voor een plasje. Trok ik mij weer op gang om het gat tussen de anderen en mij weer te sluiten. Gelukkig kon ik even in het wiel hangen van drie gasten die ontzettend aan het stoempen waren en me net hadden ingehaald. Ik zag Lilo alweer in de verte en met dit tempo had ik het gat zo weer gesloten.

Psssssssssssst

Wat is dit nou ja hoor een leegloper. Ik was in een dikke doorn gereden, en daar was geen dichtmiddel tegen opgewassen. Ik belde snel Franc met de mededeling dat ik lek stond, of ze even op me konden wachten of langzaam door rijden. Franc was direct omgedraaid om me een helpende hand toe te steken, al was er niet veel te helpen. Ik pakte mijn prop en duwde deze in het gat, oeps te ver. Ik pakte nog een prop en stopte deze deze keer wel goed in het gat. Knalde mijn CO2 pompje op het ventiel en pompte met de handpomp nog een beetje bij, en daar gingen we weer. We sloten ons weer aan bij Lilo en Branco die even waren gestopt, ze dronken net wat toen wij weer aansloten. We reden uiteindelijk toch nog op een mooi tempo over de bos, gravel paden en door de (leek wel op een zandbak in een cyclocross koers) heide zand. Recht door zo’n bak mul spul rommelen. Los zand, het blijft een vak apart. Franc en ik konden wel van het technische aspect genieten, hard trappen, kont naar achteren op het zadel en handjes losjes aan het stuur. Zodat je door het mulle zand heen surft. Branco en Lilo reden ondanks dat ze er een hekel aan hebben er ook super strak doorheen. Merendeel van de route op de heide verliep op mooie gravel paden, maar hier en daar ook even over een singletrail en een breed bospad, ware Dutch gravel 😁

gravelty maxim
gravelty maxim

Het gebied

De Strabrechtse heide bekend om z’n prachtige uitgestrekte heidelandschap, gravel wegen worden afgewisseld met brede zandwegen, bospaden, singletracks, fietspaden en brede asfaltwegen. De afwisseling zit hem echter niet alleen in de ondergrond, ook qua natuur wisselen bos, heide en het boerenlandschap zich in hoog tempo af. De Strabrechtse heide verbaast altijd weer. Er zijn prachtige vergezichten, zeker in combinatie zoals het op zaterdag 12 maart was met wolkenvelden en zonlicht. De organisatie NL Tour Rides die de route had bedacht had in mijn ogen bijna de minst mooie paden op de heide weten te vinden op één of andere manier. Begrijp me niet verkeerd hoor ik heb een geweldige en gezellige dag gehad. Maar dit viel me op, en dat wilde ik gewoon even eerlijk opmerken. Ik sprak er ook een insider over die heel veel op de Strabrechtse heide rijd en die beaamde dat ook. Zoals eerder gezegd ik ken deze omgeving niet bepaald op mijn duimpje. Toch weet ik door hier wel eens vaker met een tocht over de heide te zijn gekomen dat er wel nog mooiere alternatieven voor een gravel toertocht mogelijk zijn. De insider vroeg mij ook nog of ik de hoeveelheid, 85% onverharde paden vond kloppen? Ik zei nee, het was zeker weten geen 85% onverhard op onze 75 KM gravel route. Dit hadden zij ook waargenomen op de langere route, dat deze ook meer verhard dan beschreven was.
Via Maxim heb ik al begrepen dat dit in overleg met NL Tour Rides zeker aangepakt en verbeterd zal gaan worden… Zodat je in maart 2023 weer vanuit het Eindhovens wielercafé de Cyklist van de Gravelty Maxim routes kunt gaan genieten.

route gravelty maxim
De route

Nog even dit over de sponsor Maxim


Behalve passie voor gezonde en functionele voeding hebben ze vanuit Maxim een passie voor duursport en fietsen in het bijzonder. Ze zijn fan van de wielersport in het algemeen en hebben de sport omarmt. Ze zijn o.a. voedingspartner van profteams, maar koesteren vooral de band met social ride – vriendenclubjes en individuele sportmannen en vrouwen. Maxim’s roots liggen in Scandinavië of beter gezegd in Noorwegen waar het merk ruim 25 jaar geleden geboren is. Dat ze daar trots op zijn en daarom ook graag wat terug geven aan de wielersport. En dat doen ze dus door middel van een eigen gravel tocht.

Hierbij wil ik Maxim nog eens bedanken voor het gratis deelnamepakket die ik heb gewonnen via de instagram deelactie MERCI!


Dit is wat je voor je inschrijfgeld van € 29,- krijgt!

  • Een gezellige, kleinschalige Gravelty Maxim tocht (het aantal deelnemers is gelimiteerd tot 300 per dag)
  • Gpx-bestanden van de routes (vanaf één week voorafgaand aan de tocht)
  • Één gratis ‘Coffee-to-Go’.
  • Bij de start krijg je een verrassingspakket voor onderweg met voldoende eten en drinken (bananen – sportrepen – water – iso-drank etc.)
  • Een heerlijke verse pasta
  • Een heerlijk biertje van Lucky 13 Beer, of een ander biertje.
  • Geen gratis parkeergelegenheid voor de auto.
  • Hier geldt betaald parkeren; maximaal € 6,50 per dag
  • Een gezellige ambiance bij de start- en finishlocatie: wielercafé de Cyklist.

Ook nieuwsgierig geworden naar de volgende Gravelty Maxim, Check hun site.

Deze tekst is geschreven door een deelnemer van de Gravelty Maxim – Marcel Liu/Licello.nl

Foto’s door Branco @[un]paved cyclinglifestyle, Franc.


Wil je meer wielrennieuws, Tips & Tricks, leesvoer en de laatste magazines kijk op Ridersguide.nl. Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van Wielrenblad en volg ons op Facebook en Instagram!

 van