07-04-2011 - Skiën, Nieuws

Halfpipe skiën Olympische sport

Eerder vandaag heeft het Internationaal Olympisch Commitee besloten het halfpipe skiën goed te keuren als Olympische sport voor de Winterspelen van 2014 in Sochi, Rusland. Het besluit kwam tijdens een Executive Board vergadering van het IOC in Londen. Het IOC heeft het besluit om de Slopestyle discipline eventueel ook toe te voegen aan het programma nog even uitgesteld.

Terwijl in de ski industrie de voor- en nadelen van halfpipe skiën als Olympische sport bekend waren, analyseerde het IOC de sport afgelopen jaar, en kwamen tot de conclusie dat de sport “would increase universality, gender equity and youth appeal, and in general add value to the games.”

Dit besluit komt als erkenning voor een aantal partijen die zich al jaren inzetten om de sport toegevoegd te krijgen aan het programma voor de Winterspelen. “Voor atleten betekend dit de mogelijkheid om mee te doen aan een evenement waar ze voorheen alleen naar konden kijken” aldus Canadese halfpipe coach Trennon Paynter. “Op veel manieren is het de grootste halfpipe competitie ter wereld. Voor alle skiërs en coaches die hun tijd aan deze sport wijden is het iets wat we allen al tijden wilden doen, en we zijn zeer blij dat we deze kans krijgen”

Simon Dumont, één van de beste halfpipe skiërs ter wereld, zei het volgende: “Ik heb het gevoel dat ik al veel bereikt heb in mijn carriére. Ik heb de European Open, de X Games, de Gravity Games, etc reeds gewonnen. Het is altijd al een droom geweest om te strijden voor Olympisch goud. Dit is zeker een grote dag voor het freeskiën”

Nu dat de grote vraag is beantwoord zal de aandacht komen te liggen bij hoe dit allemaal mogelijk gaat worden gemaakt. Een grote zorg is hoeveel nationale teams individuele teams zullen selecteren. De halfpipe ski-sport is nog relatief jong, hierdoor komt de vraag wie de landen mag representeren in de World Championships en de Spelen.

De volgende grote vraag is: Wat zal dit doen voor onze geliefde sport? Zullen de autoriteiten het concept van progressie in de weg staan? Of zal dit juist een heel nieuwe impuls zijn voor de progressie van de sport? We zullen het in ieder geval nauw in de gaten gaan houden!

 

 van