04-02-2013 - Mountainbiken, Nieuws

Handen vuilmaken

Zelf aan je fiets sleutelen is een van de leukste dingen die er is. Een van de zelfbouwers uit de vorige UP/DOWN zei het nog: “Na het opbouwen ken je elke millimeter van het apparaat en weet je ook altijd gelijk waar het probleem zit, mocht er onderweg iets kapot gaan”. Daarom stellen we enkele basistools voor en leggen we uit hoe je ermee moet omgaan. Vanaf het volgende nummer gaan we specifieker uitleggen hoe bepaalde klussen in hun werk gaan.

Tekst: Bas Rotgans
Foto’s: Michiel Rotgans

Werkstandaard
Je kan natuurlijk je fiets tegen de muur zetten. Een beter idee is om hem met een paar haken aan het dak van je schuur te hangen. Een nóg beter idee is om hem goed vast te hangen in een werkstandaard. Je zet namelijk nogal wat kracht en dan weet je tenminste zeker dat hij goed vast hangt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pedaalsleutel
Nog steeds de meest voorkomende manier om je pedaal los te maken is een 15 millimeter steeksleutel. Een pedaalsleutel kenmerkt zich door een lange arm, zodat je onwillige pedalen kan lostrekken. Een 6 of 8 millimeter inbus (aan de binnenkant van de crankarm) komt de laatste tijd steeds vaker voor.

 

 

 

 

 

 

 

 

Brackettool
De lagers in de fiets die het ‘t zwaarst te verduren krijgen, zijn die van de bottombracket. Het kan daarom geen kwaad om af en toe je bottombracket-cups te demonteren, opnieuw te vetten en weer vast te draaien met een nieuwe lik montagepasta ertussen. NB: bracket-cups zijn tegengesteld geschroefd!

 

 

 

 

 

Kabeltang
Misschien wel de onderdelen die het meest regelmatig moeten worden vervangen op de fiets: de binnenkabels. Probeer ze niet door te knippen met een ‘gewone’ kniptang. Een kabeltang knipt de einden netjes af (ook van je buitenkabels trouwens) en voorkomt dat de binnenkabel gaat rafelen.

 

 

 

 

 

 

 

Cassettetool en Kettingzweep
Om je cassette te verwijderen, bijvoorbeeld om ‘m eens écht goed schoon te maken of te vervangen, heb je twee tools nodig. Eentje die de borgmoer losdraait en eentje die de cassette tegenhoudt (die draait anders weg). De kettingzweep (stuk ijzer met aan het eind een klein stukje ketting is de ‘tegenhouder’, maar in de foto gebruiken we een speciale tang van Pedro’s. Die schiet niet weg en is daarom wat veiliger. Voor het vastdraaien heb je alleen de cassettetool nodig.

 

 

 

 

 

 

 

Kettingpons
Een nieuwe ketting komt altijd te lang uit de doos. Om hem in te korten heb je een kettingpons nodig. Doe jezelf een lol en koop meteen een ‘stevige’, vaak aangeduid als de pro- of workshop- versie, het zal je nog verbazen hoeveel kracht je moet zetten en dat lukt met die grotere handvatten beter.

 

 

 

 

 

Y–Tools
De handigste tooltjes die je ooit gaat kopen! Op elke punt van het Y-vormige gereedschapje zit een andere inbus 2/2,5/3 en 4/5/6 of Torx 15/25/35. Als je rondom je fiets aan het knutselen bent, kan je met deze tools heel snel wisselen. Zodat je in sneltreinvaart je hele cockpit kan afstellen.

 

 

 

 

 

Y–Tools Torx
Torx-boutjes op fietsen zijn in opmars, maar het meest bekend zijn ze van de boutjes in je remschijven.

 

 

 

 

 

Set inbussleutels
Naast de superhandige Y-tools heb je ook een complete set inbussleutels nodig om aan je fiets te sleutelen, een complete set gaat van 2 tot 10 millimeter dikte. Het liefst met een lange én een korte arm, waarbij een van de twee een kogelkop heeft zodat je onder een hoek ook nog iets kan verdraaien. Zet met de kogelkop niet al teveel kracht.

 

 

UP/DOWN blog: hét blog voor en door mountainbikers

Naast het mountainbike magazine UP/DOWN, geniet je online van het UPDOWN mountainbike blog. Dit blog wordt beheerd door de makers van UP/DOWN, die net als jij maar wat graag op de mountainbike stappen. Een magazine en blog voor en door mountainbikers dus! Hier vind je alles over mountainbiken: zoals informatieve artikelen en nieuws tot inspirerende verhalen, tips & tricks, foto’s en video’s. Ontdek het zelf op ons blog!

Mountainbikenieuws

Voor het laatste nieuws op het gebied van mountainbiken, check je onze nieuwspagina, hier verzamelen we al onze blogs over aankomende mountainbike gadgets, mountainbike events, mountainbike producten, mountainbike magazines, tips en tricks, trainings schema’s voor mountainbikers en ook advies over fietsvoeding en duurtesten en nog veel meer. Alles wat nieuw is op het gebied van mountainbiken lees je hier als eerste. Zo ook een aankondiging van het nieuwste mountainbike magazine van UP/DOWN.

Tips & Tricks voor het mountainbike

Vraag jij je wel eens af wat je kan doen tegen de hongerklop? Wat voor voeding en training je nodig hebt om beter te kunnen presteren op de mountainbike? Of wat koffie en bier kan doen aan je conditie en herstel? Wil je fitter worden op de fiets of heb je bepaalde of een veel voorkomende fietsblessures? Of wil je gewoon simpelweg je techniek verbeteren? En waar moet je nou op letten bij de aanschaf van een nieuwe mountainbike of andere accessoires voor op de mountainbike? Het antwoord op deze, en nog veel meer, vragen, vind je in de categorie tips & tricks op ons blog!

Leesvoer voor iedere mountainbiker

Zit je even niet op de mountainbike, dan hebben wij wat lekker leesvoer voor je. In deze categorie van ons blog vind je interessante achtergrondverhalen over uiteenlopende thema’s. Van recente onderzoeken op het gebied van mountainbiken tot de zithouding op en het afstellen van jou fiets. En van de mooiste trails op je fatbike of op je enduro bak, of het diepgaande artikelen over je mountainbike held of je favoriete mountainbike parcours. Ook de mooiste reisverhalen over mountainbiken in de Alpen of de Ardennen komen aan bod.

UPDOWN online

Ben jij ook altijd zo benieuwd naar de nieuwste editie van UP/DOWN? Op ons blog lees je het altijd meteen als er een nieuwe editie van ons magazine uit is. Je vindt hier een preview van een aantal artikelen en krijgt zelfs al een sneak peek in het nieuwe magazine. Bovendien geven we een overzicht van de gehele inhoud van het magazine. Zo weet je pricies wat je in de nieuwste editie van UP/DOWN mountainbike magazine kunt verwachten. Ben je (nog) geen abonnee van UP/DOWN? Dan kun je de (digitale of geprintte) uitgave direct via de webshop bestellen. Of word abonnee, zodat je UP/DOWN altijd als eerst op de mat ontvangt!

 van