29-07-2013 - Surfen, Nieuws

Hans van den Broek wint eerste Green Surfer Award

Op zaterdag 27 juli reikten de Surfrider Foundation Holland en Reef de eerste Green Surfer Award uit aan surfer en surfschooleigenaar Hans van den Broek. Hans is al jaren actief in de Nederlandse surfscene en werd op deze bijzondere avond beloond voor zijn duurzame bijdrage aan de de sport en zijn locale surfspot in Scheveningen. De Green Surfer Award werd uitgereikt tijdens de Reef Midsummer Night, een jaarlijks terugkerend surffeest van Reef.

Hans van den Broek was door Surfrider Foundation Holland en Reef Nederland genomineerd voor zijn energieneutrale surfschool Surfles.nl en het al jaren organiseren van leukste schoonmaakactie van Nederland: de Clean Up Kids. Hans van den Broek is bovendien al jaren op diverse vlakken een voorbeeld in de Nederlandse surfscene; als voormalig Nederlands longboardkampioen en als vooraanstaand bestuurslid van de HSA (de Nederlandse Golfsurf Vereniging).

Alle genomineerde surfers zijn natuurlijk winnaars, aldus Surfrider Foundation. Zowel Chris, Hans als Julian leveren ieder op hun eigen manier een bijzondere bijdrage met hun voorbeeldgedrag voor andere surfers en strandliefhebbers. En dat is hard nodig, als je bijvoorbeeld ziet hoeveel afval er op een gemiddelde zomerdag achterblijft. Chris Way, eigenaar van Ozlines in Wijk aan Zee, is surfcoach/ surfschooleigenaar en heeft daarnaast een kleine surfshop met vooral duurzame merken. Hij organiseert ook elk jaar ekele clean ups op de stranden van Wijk aan Zee en Texel. Julian Yoshi van Vliet is tijdens zijn studie begonnen met een surfboardreparatiebedrijfje genaamd Dingdoctor. Tegenwoordig gebruikt hij zijn ervaring en studie duurzaam ontwerpen voor het ontwikkelen van surfboards uit volledig duurzame en gerecyclede grondstoffen met zijn bedrijfje JY surfboards in Scheveningen.

Surfrider Foundation en Reef vonden dat dat dit soort surfende ondernemers het verdienen om eens in de schijnwerpers te staan en kijken tevreden terug op de eerste Green Surfer Award 2013. Wat deze jongens doen is voor hen heel vanzelfsprekend, maar ze zijn een voorbeeld voor veel surfers en andere strandliefhebbers.

Dit was een mooie gelegenheid om dat eens op een feestelijke manier te onder de aandacht te brengen. Het uitverkochte Reef’s Midsummer Night was het perfecte evenement om dit te doen. Met het aansluitende optreden van Scheveningse band Splendid werd het een ouderwets surffeest!

 van