06-03-2018 - Wielrenblad, Nieuws, Leesvoer

Hellingsweetjes: De Bemelerberg

Een vloeiende bochtenweg omgeven door groen draait en keert vanuit Bemelen naar de top van het plateau van Margraten. Aan de linkerkant doorbreekt een mergelgroeve het pittoreske natuurgebied. Een kudde schapen graast in de weilanden en zorgt voor het behoud van een open landschap. Niks herinnert hier aan het drama dat zich in 1998 afspeelde tijdens de WK-finale. Michael Boogerd, op jacht naar de leider van de koers, verloor hier aan de voet van de Bemelerberg alle hoop op de regenboogtrui door een lekke band.

Tekst: Rick Brauwers

De Bemelerberg, die officieel Krekelberg heet, is voor elke wielerorganisatie een dankbare helling. Door zijn schoonheid is dit asfalt een vast onderdeel in vrijwel elke toertocht of wedstrijd in de regio. Het bordje aan de voet van de helling, waar verwezen wordt naar een maximaal stijgingspercentage van 11%, is dan ook nergens voor nodig. Met een maximaal stijgingspercentage van 6% hoeft deze helling zich nergens voor te schamen. Wat niet steil is, moet mooi zijn.

Lengte beklimming 820 M

Totaal hoogtemeters 40 HM

Gem. Stijgingspercentage 4,9%

Max. Stijgingspercentage 6%


Dit artikel is afkomstig uit het Wielrenblad nummer 1 van 2017, Deze kun je nabestellen in de webshop. Maar natuurlijk kun je het best abonnee worden, zodat je geen fietsverhalen meer hoeft te missen. Digitale uitgaven zijn ook altijd verkrijgbaar in onze Soul Kiosk App.

 

 van