Help, surfersoor!
Iedere (water)sportliefhebber is zuinig op zijn of haar lichaam en weet dat een goede conditie en een goede warming-up ervoor zorgen dat je veel blessures voorkomt. Maar wat te doen met je oren? Het oor is erg kwetsbaar en wordt vaker blootgesteld aan gevaren van buitenaf dan we ons realiseren. Helemaal als het op watersporten aankomt, zijn oren een zwakke plek. Het scheuren van je trommelvlies is daarbij het meest acute probleem dat je kan overkomen tijdens een surfsessie, maar er zijn ook andere gevaren waar je een oor, eh oogje op moet houden!
Een surfersoor of het scheuren van de trommelvlies is te voorkomen met oordoppen. Bestel ze hier in de SoulShop!
Zwemmersoor of Otitis Externa
Zwemmersoor ontstaat doordat het oorsmeer als beschermingslaag niet meer in tact, of geheel weg is. Watersporters die met regelmaat in het water van hun passies genieten zijn hiervoor kwetsbaar. Daarnaast zijn er versterkende omstandigheden wanneer je ook nog eens in zoutwater en in een tropisch klimaat surft. Opgedroogde zoutkristallen onttrekken meer vocht uit de huid dan zoet water en maken het scheuren van de huid gemakkelijker. Je huid voelt droger aan na surfen in zout water dan na surfen in zoet water. Hetzelfde geldt voor zout water in je oren en op je trommelvlies, waardoor de kans op een gescheurd trommelvlies toeneemt.
Gescheurd trommelvlies
De meest acute oorkwetsuur is het scheuren van je trommelvlies. Een harde landing op je oor of een zachte landing met ontstoken oor trakteert jou op het einde van je seizoen. Het genezingsproces kan oplopen tot wel vier maanden! Hopelijk blijft littekenweefsel je bespaard en keert je gehoor weer terug zoals voor het ongeluk, maar ook dat is niet zeker.
Surfersoor of Exostosis Diffuse
De meest nare vorm van oorblessure is het surfersoor oftewel Diffuse Exostosis, wat goedaardig verspreide botvorming betekent. Dit fenomeen, waar je altijd te laat achterkomt, ontstaat door de wisselwerking van wind, water en kou. Je lichaam reageert omdat ze de invloed ervan wil stoppen en maakt nieuw bot in je oorbuis aan. De symptomen van surfersoor zijn een afname van het gehoor (met name in de hogere frequenties) en lidmaatschap van de club van hoofdschudders die het achtergebleven restant water uit hun oor proberen te schudden. Vanaf deze tweede fase heb je bovendien een vergrote kans om ook zwemmersoor op te lopen. Naast al deze nadelen heeft surfersoor wel een voordeel, door de vernauwing van de oorbuis wordt de kans kleiner op een trommelvlies perforatie. Maar goed, of je daar nou blij van wordt als je knallend van de koppijn je oren aan het uitschudden bent… Naast het missen van de hoge tonen kun je ook last hebben van een zeurende pijn, en kan het zelfs nodig zijn een ingreep met een frees of een beitel te ondergaan, geen pretje. Bovendien is een behandeling helaas geen garantie dat je voorgoed van problemen met je oren bent verlost. Er zijn gevallen bekend van gevallen waarbij de piep na de operatie niet meer weggaat.
Help, wat doe ik eraan?
Om te voorkomen dat je trommelvlies door uitdroging scheurt, kun je je oren na het surfen uitspoelen met zoetwater. Maak ze droog en gebruik hiervoor nooit wattenstaafjes maar bijvoorbeeld het puntje van je handdoek of een tissue. Heb je last van oorontsteking en gebruik je hiertegen oordruppels, hou je dan aan de maximale duur zoals vermeld in de bijsluiter. Blijf je een ontsteking houden, raadpleeg dan je huisarts of KNO arts. Voor tijdens het surfen zijn er verschillende manieren om surfersoor tegen te gaan. Allereerst kun je natuurlijk een cap of een hoofdband dragen. Om echt effectief te zijn moeten deze goed afsluiten. Maar aangezien je imago daar natuurlijk gruwelijk onder lijdt en jij misschien voor een deel bent gaan surfen om dat leuke chickie te versieren, is dit wellicht geen optie voor je. In dat geval kun je kiezen voor het varen met oordoppen.
Oordoppen beschermen je oren oa. tegen een surfersoor en het scheuren van je trommelvlies! Bestel ze hier in de SoulShop!
Oordoppen
Er zijn veel soorten goedkope oordoppen verkrijgbaar, varierend in prijs van 5 tot 10 euro. Al deze oordoppen moeten in je oorbuis. Dit heeft als nadeel dat je lichaam extra oorsmeer aanmaakt dat ontstekingbevorderend is. Het risico is ook dat je ze te diep in je oor steekt waardoor je trommelvlies beschadigt. Doordat de meeste van deze oordoppen dicht zijn kunnen ze bovendien de communicatie en de waarneming beperken. Er zijn ook goede specialistische doppen te krijgen, die je oorschelp als een zegel afsluiten en niet in je oorbuis hoeven. Een goed voorbeeld daarvan zijn Doc’s Proplugs. Het nadeel: ze zijn met 22,- euro een stukje duurder. Als we de makers moeten geloven is het het geld dubbel en dwars waard, hoeveel zou jij ervoor over hebben om geen zeurende pijn in je oor te hebben, of maanden te herstellen van een pijnlijke operatie? Proplugs zijn er ook met drukventiel met als groot voordeel dat het de druk en communicatie doorlaat met nauwelijks een effect op je evenwichtsorgaan. Daarnaast verhogen ze de gevoelstemperatuur, dus meer dagen per jaar varen zonder cap of hoofdband.
Als je oren je lief zijn
Of je nou kiest voor een hoofdband, oorplug of deze boodschap gewoon negeert, wij hebben je gewaarschuwd. En het zou toch lullig zijn als je surfmaten bellen met de vraag of je gaat varen en je antwoord is: ‘Nee, vandaag niet, ik heb hoofdpijn…’
Motion windsurf mag. – abonnee worden?