Herfstig weer? Zo blijf je warm en droog op je e-bike.
De dagen worden korter, kouder en natter. In plaats van een workout op je elektrische mountainbike, stap je op je hometrainer. Ook voor ritjes naar de supermarkt of je werk is het verleidelijk je e-bike voorlopig in de schuur op te bergen en in je comfortabele auto te stappen. Zonde, want buiten fietsen heeft veel gezondheidsvoordelen!
Het helpt je lichaam aan de broodnodige beweging, je krijgt Vitamine D voor sterke botten toegediend en de frisse lucht houdt je luchtwegen gezond. Met onze tips spring je voortaan vrolijk op je e-bike, weer of geen weer!
Dag kou: Zo blijf je warm!
Handschoenen
Je bloedsomloop zorgt ervoor dat je lekker op temperatuur blijft. Hoe meer je beweegt, hoe beter de doorbloeding op gang komt. Maar als het echt koud is, heeft je lichaam meer moeite om de lichaamsdelen met de dunste bloedvaten warm te houden. Je handen dus. En zijn je handen eenmaal koud, dan krijg je ze ook niet meer zomaar opgewarmd. Natuurlijk trek jij op een koude dag handschoenen uit de kast. Maar waar moet je eigenlijk op letten bij het kiezen van de juiste fietshandschoenen in de herfst?
- Kies voor handschoenen die winddicht zijn en eventueel voorzien zijn van een windstopper. Bij fietshandschoenen is het fijn om je handen goed te kunnen bewegen, dus kies een soepel en niet te dik exemplaar. Dikke handschoenen zoals skihandschoenen, maar ook wanten zullen je beperken in je bewegingsvrijheid.
- Bij nat weer is het belangrijk dat je handschoenen een goede controle over het stuur houden, antislipmateriaal aan de binnenkant van de handschoen is dus geen overbodige luxe.
- Eventueel kun je kiezen voor handschoenen die zijn uitgerust met touchscreen stof aan de uiteinden van de vingers.
- Ben jij een rasechte koukleum? Denk dan eens aan speciale verwarmde handschoenen voor op de fiets. Deze houden je handen zo’n 6 tot 8 uur heerlijk warm op je e-bike en zijn in 4 uur tijd weer volledig opgeladen.
Muts
Veel warmte gaat verloren via je hoofd. Een warme thermomuts met windbescherming helpt je de warmte gecontroleerd je lichaam te verlaten.
- Draag je een helm? Kies dan voor een speciale helmmuts. Overigens is een helmmuts ook in de zomer een fijne accessoire, hij beschermt je namelijk tegen wespen en insecten. Daarnaast houdt hij zweet en regen uit je ogen.
- In de winter kun je kiezen voor een muts met oorwarmers om koude oren en eventuele oorpijn te voorkomen.
Nekwarmer
Je kunt natuurlijk een sjaal dragen, maar de uiteinden zitten tijdens het fietsen vaak in de weg. Een rolkraag is een beter idee, zo’n nekwarmer heeft geen uiteinden en loopt helemaal rondom je nek.
- Kies voor een waterafstotende en ademende variant van bijvoorbeeld polyester. In de winter houdt wol je beter warm.
- Veel nekwarmers kun je ook nog eens als bandana of zweetband gebruiken.
Sokken
Doordat je op een e-bike wat harder gaat dan op een gewone fiets van je veel wind en kou. Wind sijpelt door je schoenen en je voeten worden sneller koud.
- Om de bloedsomloop optimaal te laten functioneren draag je sokken die niet te strak zitten.
- Kies daarnaast voor sokken van wol, wol heeft ademende eigenschappen en zorgt ervoor dat het zweet wordt afgevoerd. Vermijd in ieder geval sokken van katoen, katoen houdt vocht juist vast.
- Zorg ervoor dat je je schoenen niet te strak aantrekt, zodat er nog een isolatielaag overblijft tussen je sok en je schoen. Dit is essentieel voor warme voeten, hierin kan het zweet verdampen en blijft de warmte beter in je schoen.
- Voor extra trapondersteuning gebruik je een accu voor je fiets, maar ook voor extra warmteondersteuning in je sokken kun je een accu gebruiken. Verwarmde sokken zijn een uitkomst voor mensen die snel last hebben van ijsklompjes op de fiets. Verwarmde sokken zijn uitgerust met dunne warmtegeleiders die aangestuurd worden door een oplaadbare ion-lithium batterij, die jou 6 tot 8 uur heerlijk warme voeten bezorgen.
Dag regen: Zo blijf je droog!
Jas
In de regen biedt een normale jas meestal niet genoeg bescherming.
- Om droog op je bestemming aan te komen draag je een waterdichte jas en ademende jas van hardshell materiaal. Zelfs tijdens een hevige plensbui komt er door deze jas werkelijk geen spatje regen naar binnen. Nadeel is dat deze jas minder warm houdt en je beperkt in je bewegingsvrijheid door de stuggere stof. Je kunt hem overigens prima over je eigen (dons)jas dragen.
- Een softshell jas is een goede keuze bij lichte regen. Softshell jassen zijn namelijk een stuk flexibeler en bewegen soepel met je mee. Ook zijn ze warmer en bieden ze meer draagcomfort. Alhoewel ze dus voorzien zijn van een waterafstotende laag, zijn ze niet geschikt tijdens heftige regenbuien.
- Voor korte buien tussendoor kun je ook overwegen een regencape in je tas te stoppen. Deze schiet je zo aan als het nodig is en blijft voor veel bewegingsvrijheid zorgen. Ook houdt hij de bovenkant van je benen enigszins droog.
- Een verwarmde jas zorgt voor heerlijke warmte op koude dagen. De warmte wordt verspreid over je rug en zorgt voor een behaaglijk gevoel.
Overbroek
Op koude dagen dragen we allemaal een jas op de fiets. Een extra broek vergeten we vaak met natte benen tot gevolg.
- Met een lichtgewicht regenbroek in je tas zijn ook natte benen verleden tijd.
- Goede regenbroeken zijn voorzien van een ademend membraan aan de binnenkant en waterdicht hardshell materiaal aan de buitenkant. Ook kun je kiezen voor regenbroeken met geïntrigeerde schoenovertrekken, voor droge voeten tijdens de meest heftige buien.
- Voor extra veiligheid kun je kiezen voor broeken die afgezet zijn met reflecterende strippen. Dit geldt uiteraard ook voor je jas.
Regenhoes
Met een regenhoes bescherm je van alles:
- Draag je een rugzak? Een speciale rugzakhoes houdt alles droog.
- Is je fietstas niet waterdicht? Speciale fietstashoezen houden alle nattigheid buiten.
- Om doorweekte voeten te voorkomen draag je hoezen of speciale overschoenen.
- Om natte bovenbenen te voorkomen draag je speciale bovenbeenbeschermers die je snel vastzet met klittenband.
- Zelfs je fietsaccu wordt blij van een hoes. Kies voor een bagagedrager accuhoes of een frame accuhoes, aan naar gelang waar je accu zich bevindt. De hoes beschermt tegen vocht, kou en in de zomer voor direct zonlicht.
- Kun je je fiets niet onder een overkapping plaatsen? Vocht is funest voor een lange houdbaarheid van alle onderdelen van je fiets. Overweeg om een regenhoes aan te schaffen die over je hele fiets gaat. Zo blijft hij droog, voorkom je roestvorming en gaat je fiets langer mee.
Tekst: Heatperformance.nl / Beeld: Ronald van der Boon