14-06-2023 - Mountainbiken, Nieuws

Hermida kondigt de Škoda Titan Desert Almeria 2023 aan

Enkele veranderingen in een formule die al iconisch is in het Spaanse mountainbiken. De Škoda Titan Desert Almeria 2023 is geüpdatet in zijn format, maar behoudt een route die alle kwaliteiten van de provincie Almería benut.

Van het spectaculaire Cabo de Gata tot het historische Velefique, van de Tabernas-woestijn tot de wadi’s die leiden naar de Álvarez de Sotomayor-basis. Vier etappes, tussen 7 en 10 oktober, zeer onderscheidend en met een sterke eigen identiteit.

Ongeveer 350 kilometer en meer dan 6.000 meter hoogteverschil die de mountainbiker José Antonio Hermida, zilveren medaillewinnaar in Athene 2004 en wereldkampioen in de olympische crosscountry discipline, heeft afgelegd. Een route die hij nog beter zal leren kennen wanneer hij zijn debuut maakt in de race in oktober.

Stage 1. El Toyo – El Toyo


De race begint met een lusetappe van 100 kilometer rond El Toyo. De wind die langs de kaap van Gata waait, kan de ontwikkeling van de dag beïnvloeden.

Hermida’s tip: “De etappe is zeer technisch in de eerste helft, maar vanaf Albaricoques wordt het sneller en zanderiger. Het is belangrijk om energie te besparen voor het tweede deel van de etappe”.

Stage 2. El Toyo – Tabernas

Een dag volop in het middelgebergte. De technische moeilijkheidsgraad is hoog, vooral na het passeren van de stad Nijar. Vanaf hier begint een zware beklimming, de eerste grote uitdaging van deze Škoda Titan Desert Almeria 2023.

Hermida’s tip: “Laten we niet verslappen nadat we de top van Loma del Perro hebben bereikt. Het pad dat voor ons ligt is spectaculair, maar erg technisch, met veel te verliezen en weinig te winnen. Dus geniet ervan, maar wees voorzichtig”.

Stage 3. Tabernas – Tabernas


Op de derde dag verschijnt de veronderstelde koningsetappe van de Škoda Titan Desert Almeria: de Škoda We Love Cycling. Het is niet alleen de etappe met de meeste kilometers, maar in het midden doemt een kolos op die een plek heeft in de geschiedenis van het Spaanse wielrennen: de Alto de Velefique.

Hermida’s tip: “De legendarische Velefique-etappe, maar wees voorzichtig: er zit later een klein valstrikje in. De beklimming eindigt niet op de top. Daarna wacht ons een vals plat met een steil slotgedeelte. Vanaf daar volgt een zeer rotsachtig en technisch pad. Dus bewaar wat energie tijdens de beklimming”.

Stage 4. Tabernas – El Toyo

Deze vierde etappe heet Legión Espíritu de Marcha (Legioen Geest van Mars). Dit is vanwege de aanwezigheid van de Álvarez de Sotomayor Militaire Basis in de route, de kazerne van de Brigade Koning Alfonso XIII II van het Spaanse Legioen.

Hermida’s tip: “Laatste dag van de race en we hebben de Legioenbasis voor ons liggen. Ongeveer een uur inspanning op op- en neerwaartse stukken. Een behoorlijke slijtageslag op dat traject, maar dan gaan we op weg naar Toyo en worden we Titanen.”

Klik hier voor meer informatie!


Voor meer Mountainbike nieuws, Tips & Tricks, leesvoer en de laatste magazines kijk op Ridersguide.nl.  Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van Up/Down en volg ons op Facebook en Instagram!

 van