07-04-2011 - Snowboarden, Nieuws

Het Bataleon Benelux-team

“Our boards are not flat. Yeah for it!” Met deze slogan lanceerde Bataleon in 1998 snowboards met ‘triple base technology’, TBT. Dit houdt in dat de onderkant van het board niet geheel plat is, maar dat de nose en de tail in de breedte in drie vlakken gebogen zijn. Inmiddels is het jonge merk volwassen geworden, maar het is wel lekker rebels gebleven. Bataleon sponsort een aantal veelbelovende rijders in Nederland en België. Voor Taste voldoende reden om eens kennis te maken met het Bataleon Benelux-team.

Tekst: Yayeri van Baarsen
Foto’s: Lenn Verjans en Nike 6.0

Het begon allemaal met wat gekke, hardwerkende designers, artiesten, wetenschappers en natuurlijk ervaren snowboarders uit Noorwegen die geloofden dat TBT snowboarden leuker zou maken. In het begin dacht iedereen dat we een beetje raar waren en dat ons idee niet zou werken, maar daar hebben we ons niets van aangetrokken. Boarders merken snel genoeg dat met TBT snowboarden gewoon relaxter gaat.

Feedback van onze rijders op onze boards is erg belangrijk. Zij zijn de aangewezen personen om commentaar op de boards te geven, ze rijden er het hele seizoen mee en merken meteen wanneer een board te zwaar of te zacht is of wanneer de kanten net iets beter kunnen. Zo is David van Gessel dit jaar bij de meeting in Amsterdam geweest en heeft hij ons daar geweldig geholpen met ideeën voor de collectie 2011-2012.

Hoewel we in november na het vertrek van Joey van Essen nog maar twee Benelux-teamrijders voor het Europese team hebben, ben ik nog niet echt actief op zoek naar nieuwe rijders. Wel houd ik altijd de markt in de gaten voor nieuw talent. Ik krijg veel sponsoraan-vragen per e-mail, maar meestal maken mijn rijders of andere managers mij attent op nieuwe veelbelovende snowboarders. Dan maak ik een afspraak met ze en kijk ik naar video-opnames om te zien hoe ze rijden, hoe ze over komen.

Tegenwoordig zijn er zoveel goede snowboarders dat we voor het Bataleon-team rijders willen die iets extra’s hebben. Ze moeten niet alleen goed kunnen snowboar-den, maar ook een eigen stijl hebben. Persoonlijkheid en charisma van de teamrijder zijn erg belangrijk. Ons motto zegt het al: ‘Smile, it’s snowboarding!’ Natuurlijk, serieus rijden, veel trainen en wedstrijden doen is belangrijk, maar we willen vooral graag dat onze rijders plezier beleven aan het snowboarden, of ze nu wedstrijden doen, filmpjes maken of gewoon met vrienden boarden.

Kenmerkend voor Bataleon is de informele relatie met onze teamrijders: niet zakelijk, maar juist persoonlijk, een beetje als een grote broer. We proberen altijd een paar keer per seizoen met het hele team bij elkaar te komen. Dan praten we niet alleen over snowboarden, maar ook over vrouwen, werk, het leven, over alles eigenlijk.

Verder hebben we een Bataleon Benelux Flow-team, ook wel ‘The family’ genaamd. Deze jongens worden wel gesponsord met materiaal, maar gaan het hele seizoen hun eigen weg. Dit team bestaat uit Martijn van Wit-tenbergh, Bruno Callens en Ruud Statucki.

David van Gessel
David is ‘the craziest Dutch rider out there’! Hij is meer gefocust op filmen dan op wedstrijden rijden en gaat helemaal los op een rails, vooral urban. Vorig seizoen heeft hij niet gereden vanwege een knieblessure, maar over een paar maanden is hij weer van de partij en gaat dan waarschijnlijk weer met Private filmen en zal hij naar Mayrhofen reizen. Hij heeft veel krachttraining gedaan tijdens zijn blessuretijd en is daardoor sterker geworden. We verwachten veel van David wanneer hij weer op zijn board staat.

Kevin Bronckaers
Kevin is het tegenovergestelde van David, hij is juist een rustige jongen. Maar dan wel eentje die zwaar competitief is, vooral in de halfpipe en op de kicker. Hij behoort tot de beste snowboarders van België en neemt deel aan wedstrijden overal ter wereld. Zo werd hij vorig seizoen zesde bij de big-airwereldbekerwedstrijd in Quebec. Kevin leert snel en is een gedreven rijder.

 van