06-09-2021 - Wielrenblad, Nieuws, Leesvoer

Het Bregenzer Woud: Een fietsjuweel in Vorarlberg

Het Bregenzerwald in Oostenrijk ligt bij het Bodenmeer, dicht bij de buren Duitsland, Zwitserland en het Vorstendom Liechtenstein. De locatie geldt als een bijzondere plek en er valt veel te ontdekken. Een minstens zo groot pluspunt van het gebied is dat het nog niet volledig ontwikkeld is voor toerisme. Hierdoor is Bregenzerwald minder druk bezocht, met weinig verkeer. Kortom, perfect voor racefietsers en gravelracers. 

Met de vele verschillende dalen biedt het gebied uitdagende tochten: over de Hochtannbergpas naar Warth, de Faschinajoch naar het Große Walsertal of de Furkajoch naar Feldkirch. Wie het rustig aan wil doen, rijdt over de Lorenapass naar het Bodenmeer of over het Rohrmoostal naar het naburige Allgäu. Het Bregenzerwald heeft ruim 32.000 inwoners, verdeeld over 23 dorpen. De dorpen zien er opvallend goedverzorgd uit, met kenmerkende houten architectuur, in een spannende combinatie van oud en nieuw.   

Ook de alpiene landbouw speelt een grote rol in het kenmerkende landschap. Voor het onderhoud en de verzorging daarvan is het zogenaamde 3-fasenbeheer van de weiden een belangrijke basis. Deze eeuwenoude vorm van beheer vond dan ook zijn weg naar de UNESCO-lijst van cultureel erfgoed.  

Een andere specialiteit van het Bregenzer Woud is de kaas, de regionale trots en het perfecte souvenir. De plaatselijke koks zijn creatief en serveren hun regionale gerechten in de talrijke uitstekende restaurants en herbergen. Een hoogtepunt van het Vorarlbergse fietsseizoen is de Highlander Radmarathon in augustus. En sinds kort is er ook een heus gravel-evenement, dat luistert naar de naam ‘Into the Wold’, een dialectterm die ‘het bos in’ betekent. 

Into the Wold 

Het nieuwe vierdaagse gravelfestival Into the Wold staat in het teken van het verkennen van het Bregenzerwald in al zijn facetten. ‘Het gaat er niet om wie de snelste is, maar om samen iets moois te beleven’, zeggen de organisatoren. Hoogtepunt wordt een grote gezamenlijke fietstocht, waarbij de deelnemers fysiek worden uitgedaagd, maar ook de ruimte en tijd krijgen om te genieten van de indrukwekkende natuurspektakels van de regio. Regionale topcateraars zorgen voor een hapje en een drankje. Het programma is gevarieerd, met een sprint-challenge, yoga, een bioscoop, begeleide tochten rond bepaalde thema’s en natuurlijk de grote gravelride op zaterdag. Er zijn twee routes van verschillende lengte, die vanuit Mellau vertrekken en de deelnemers naar de mooiste plekjes van de regio brengen. De langere route beslaat ongeveer 95 kilometer en 2.500 meter hoogteverschil, de kortere route ongeveer 60 kilometer en 1.200 meter hoogteverschil. Hotel Bären in Mellau serveert al voor de start een regionaal superontbijt en topcateraars staan de hongerige gravelaars op te wachten met hoogwaardige snacks en maaltijden in de zogenaamde ‘Labe-Stationen’ (verversingsposten). Bekroond chef-kok Wolfgang Mätzler zal onder andere aanwezig zijn. 

Into the Wold is bedoeld om gravelfans zo breed mogelijk te inspireren. Zo zijn er op vrijdag en zaterdag yogasessies. Ook is er op vrijdag een architectuurrondleiding – waarvoor geen fietservaring nodig is – en op zaterdag een culinaire workshop met kookboekenschrijfster Jessica Lerchenmüller. Het team dat gewoonlijk de keuken van Hotel Hirschen runt en dat onder leiding staat van chef-kok Jonathan Burger, zal voor het dorpshuis van Mellau koken. Het plein voor het dorpshuis wordt gedurende de vier dagen omgetoverd tot het ‘Gravel Café’ – met koffie van Trevo Coffee Roastery uit Au. 
Uiteraard houden de organisatoren ook de situatie met corona en alle daarmee verband houdende officiële eisen nauwlettend in de gaten. Als het niet mogelijk is om het evenement begin juli veilig en verstandig uit te voeren, zal de eerste editie van Into the Wold worden uitgesteld tot september 2021. 

Highlander Radmarathon 

De Highlander is een cyclosportieve tocht waarbij je Vorarlberg van zijn zwaarste en mooiste kant leert kennen. Je kunt rekenen op 187 kilometer en 4.040 hoogtemeters, zeven of meer uren op de fiets met zon, regen en mogelijk sneeuw. Ingrediënten die de Highlander-fietsmarathon maken tot wat hij is: een persoonlijke uitdaging. Tegelijkertijd vindt voor de ‘iets’ minder fanatieke sporters de ‘Tour around Vorarlberg’ plaats, van ‘slechts’ 146 kilometer en meer dan 2.400 hoogtemeters. Het Highlander-weekend biedt ook een gevarieerd aanvullend programma. Er is een pasta-party, een ‘Käferle-Cup’ voor kinderen, het Sport Mathis Stadtkriterium met spannende duels en het fietsersfeest met kleurrijke muziek op de Schlossplatz.  

TOP EVENEMENTEN  

Highlander Radmarathon 8 augustus 2021 – highlander-radmarathon.at

Into the Wold juli/september 2021 – intothewold.at

FIETS HOTELS 

Hotel Bären & Café Deli***, Mellau 
baerenmellau.at 

Hotel Wirtshaus Zum Gämsle***, Schoppernau 
gaemsle.at 

Voor meer informatie ga naar Roadbike-holidays.com of bregenzerwald.at 


Deze route staat in het gepubliceerde magazine: Wielrenblad #2 2021. Deze kun je bestellen in de Soul Webshop. Ook is het blad beschikbaar in de Soul Kiosk App. Wil je voortaan geen nummer van je favoriete magazine meer missen? Word dan snel abonnee van Wielrenblad!

 van