06-04-2011 - Surfen, Nieuws

Het einde van een tijdperk

Op elf september sloot Go Klap definitief de deuren van zijn surfshop. Nederlands oudste surfshop is niet meer. Go speelde als pionier een belangrijke rol in de vaderlandse surfgeschiedenis. Hij was een van de eerste Nederlandse surfers, speelde een actieve rol in de begindagen van de Holland Surfing Association en, misschien wel zijn belangrijkste bijdrage, voorzag als eerste de Nederlandse surfers van surfboards en toebehoren.

Foto: Ray Max

In 1969 deed Go zijn eerste surfervaring op. Hij was direct verkocht. Surfboards waren op dat moment echter nog niet verkrijgbaar in Nederland. Nog datzelfde jaar kocht hij, tijdens een watersportbeurs in Engeland, zijn eerste eigen polyester pop-out board bij Tiki Surfboards. Niet veel later bestelde hij bij Tiki ook materialen om zelf boards te kunnen maken. De zes blanks, een rol glasvezeldoek en een tonnetje polyesterhars werden door Go in Braunton (UK) opgehaald en vanaf Barnstaple met diverse treinen naar Dartmouth vervoerd als handbagage. Eenmaal daar aangekomen met het museumtreintje, werden de blanks achter een bootje naar de Tangaroa-catamaran geroeid, die daar door een kennis gekocht was en naar Nederland overgevaren moest worden.

In Nederland groeide de vraag naar degelijk surfmateriaal geleidelijk, wat Go deed besluiten in 1973 ‘Handelsonderneming Klap’ te beginnen. Vanuit zijn appartement in de Ruychaverstraat verkocht hij materialen op het gebied van surfen, windsurfen en skateboarden. In 1974 werd de handelsonderneming, na het behalen van de toen vereiste detailhandelspapieren, omgedoopt tot ‘Go Surferhuis’. De skateboardgekte had inmiddels zoveel vraag opgewekt, dat het mogelijk werd om parttime een echt winkelpand te betrekken aan de Badhuisstraat. In de ochtend werkte Go als technisch tekenaar voor een ingenieursbureau en vanaf 13.00 uur was zijn winkel open, waar vele jongeren hem dagelijks op stonden te wachten. Na vijf succesvolle jaren in de Badhuisstraat verhuisde de winkel in 1983 naar de Dr. Lelykade waar de winkel later werd omgedoopt tot ‘Go Klap Surf en Skateshop’.

Ondanks de groeiende concurrentie wist Go het hoofd boven water te houden. Het assortiment werd breder en onder invloed van zijn rechterhand Michiel de Lange, zelf een fanatiek ijshockeyer, begon hij ook steeds meer inlineskates en ijshockeymateriaal te verkopen. Go gaat niet de geschiedenisboeken in als de meest commerciële winkeleigenaar. Kwaliteit stond voorop. Hij hechtte veel waarde aan tevreden klanten en goede spullen wogen zwaarder dan makkelijk te verkopen handel. Juist daarom was Go de ideale winkel om naast je gebruikelijke materiaal dat ene specifi eke ding te kopen dat verder nergens te krijgen was. De winkel heeft voor de ware liefhebber altijd een haast museumachtige status gehad.

Hoewel Go zelf, als gevolg van fysieke problemen en andere interesses, al jaren niet meer surft, stond hij tot het laatst aan toe in de winkel. Nu het pand aan de Dr. Lelykade op de nominatie staat om gesloopt te worden is het voor Go tijd om van zijn oude dag te gaan genieten. Zijn liefde voor de zee blijft hem altijd bij. Aan het roer van zijn nieuwe sloep verkent hij tegenwoordig het water van Vlaardingen en omgeving en met zijn waveski wil hij de golven weer gaan trotseren. Met het sluiten van zijn winkel komt er een defi nitief einde aan een tijdperk.

De overgebleven handel is binnenkort online aan te schaffen via de webshop van Go op www.goklap.nl

 van