20-02-2018 - Wielrenblad, Nieuws, Leesvoer

Het Kopje van Bloemendaal

Het Kopje van Bloemendaal is beroemd en berucht bij mensen in de Randstad. Toegegeven, de stijgingspercentages zijn niet extreem en een beetje geoefende fietser redt het wel om de puist op het buitenblad te bedwingen, maar in een regio waar polderlandschap de norm is neemt het Kopje een speciale plek in.

Het Kopje is van nature een hoge duin met een uitkijkpunt dat een bijzonder beeld oplevert. De plek stond een tijdlang bekend als de Wilhelminaduin. De voormalige koningin bracht in 1894 als kind met haar moeder, koningin Emma, een bezoek aan het Kopje. Als eerbetoon werd de duin naar haar vernoemd. Aan het begin van de twintigste eeuw besloot men de duintop te verhogen. In die tijd woedde in Zuid-Afrika de zogeheten Boerenoorlog, tussen de Afrikaners – veelal nazaten van Nederlandse kolonisten – en de Britten. Daar noemden ze een plotseling oprijzende heuvel of kleine berg een kopje. Als herinnering aan deze oorlog werd de hoge duin in Bloemendaal daar na een ophoging in 1907 naar vernoemd.

In 1910 werd er een oriënteertafel bovenop de heuvel geplaatst door de vereniging Bloemendaals Bloei. Deze werd verplaatst naar het Julianaduin in Aerdenhout toen er in 1926 een monument voor wethouder Abraham Koolhoven geplaatst werd op het Kopje. Dat monument ging tijdens de Tweede Wereldoorlog verloren en de Duitsers bouwden er een bunker zodat het mobiel geschut in de buurt in de gaten gehouden kon worden. In 1946, een jaar na de bevrijding, werd de bunker omgebouwd tot uitkijktoren. Plannen om er een futuristisch bouwwerk van te maken vonden nooit doorgang. Ter ere van het honderdjarig bestaan van Villapark Duin en Daal werd de toren in 2007 opgeknapt. Tegenwoordig is het uitkijkpunt nog altijd de moeite waard om te bezoeken. En aan de voet van het uitkijkpunt op de Hoge Duin en Daalseweg kun je ook nog eens lekker pannenkoeken eten.

Het Kopje van Bloemendaal

Het Kopje als trainingsplek voor wielrenners

Een rondje over het Kopje van Bloemendaal fietsen levert je altijd wel een persoonlijk record op Strava op. Er zijn inmiddels zo’n dertig segmenten en het lijkt wel of er wekelijks een nieuwe aan wordt gemaakt. Nog even en er is er voor elke klinker één. Wielrenners denken bij het Kopje van Bloemendaal al snel aan Gerrie Knetemann.

Hij trainde er vaak om zijn vorm te testen en heeft er zijn vrouw ontmoet. Het zogeheten ‘Achtje van de Kneet’ is voor velen nog steeds een populair trainingsrondje en wie Bloemendaal passeert tijdens een ritje rijdt meestal wel even om zodat er gesprint kan worden naar finishstreep. Hoewel, een echte finishstreep is er niet, de brievenbus op de top neemt sinds jaar en dag de honneurs waar. Inmiddels zijn er tienduizenden pogingen geweest van Strava-gebruikers en ligt de snelheid van de snelste tijd (van alle kanten) zo rond de 40 km/u. Wie er wel eens omhoog is gefietst weet dat dat een snelheid van formaat is.

Het Kopje van Bloemendaal

Het Kopje beklimmen

Je kunt het Kopje van drie verschillende kanten beklimmen. Als je er een langere training van gaat maken doe je natuurlijk het Achtje van Knetemann.

Noordkant

Vanuit Bloemendaal draai je de Zomerzorgerlaan op. Geniet nog even van het fijne asfalt, want aan het einde van de weg draai je linksaf de klinkers op. Bij de parkeerplaats van het pannenkoekenrestaurant kun je stoppen, de echte bikkels rijden nog een stukje door. Stukje naar beneden, stukje omhoog, dáár is de befaamde brievenbus dan eindelijk. Het asfalt in de afdaling geeft je het gevoel dat je zweeft.

Het Kopje van Bloemendaal

lengte: 1,46 km // gem. stijgingspercentage: 2,9% // steilste 300 m: 6,6% // hoogtemeters: 43 m

Zuidkant

Dat asfalt van voorgenoemde afdaling is de kant waar je nu omhoog fietst. Vanuit Overveen ga je de Hoge Duin en Daalseweg op. Het asfalt stuurt je in een flauwe bocht rechts omhoog. Bijna boven stuiter je de klinkers op, naar links, daar is de top al.

Het Kopje van Bloemendaal

lengte: 0,68 km // gem. stijgingspercentage: 4,3% // steilste 300 m: 7% // hoogtemeters: 29 m

Koninginneduinweg

De minst populaire kant. Niet alleen omdat de aanloop niet voor de hand ligt, dit voelt vooral als de zwaarste kant. Vanaf de Midden Duin en Daalseweg stuur je rechts de Koninginneduinweg op. Au, deze klinkers liggen er slecht en steil bij. Je tuurt naar links en net na het pannenkoekenrestaurant vervolg je de route van de Noordkant.
Het Kopje van Bloemendaal

lengte: 1,22 km // gem. stijgingspercentage: 3,4% // steilste 300 m: 7,3% // hoogtemeters: 41 m

Achtje van Knetemann

Je start op de kruising Hoge Duin en Daalseweg – Koninginneweg. Na de klinker afdaling – voorzichtig in verband met naderend verkeer – ga je naar rechts. Doorrijden tot je aan het einde de Zuidkant opdraait. Vervolgens doorfietsen tot de kruising waar je begonnen bent. Nu ga je naar links na de klinker afdaling. Doorrijden tot het einde en naar links, waar je de Noordkant oprijdt. Vervolgens herhaal je dit rondje net zo vaak als je kunt.Het Kopje van Bloemendaal

lengte: 3,6 km // gem. stijgingspercentage: n.v.t. // steilste 300 m: 7% // hoogtemeters: 64 m

Tot slot

Als je van plan bent het Kopje van Bloemendaal in een van je ritjes op te nemen kun je aan de Zuidkant de Zeeweg richting Zandvoort meepakken. of de Bergweg richting de Ruïne van Brederode aan de noordkant. de omgeving van Bloemendaal is een prachtig gebied waar je je als fietser niet snel zult vervelen. Bedenk je ook dat er gewoon verkeer over het Kopje rijdt en er bewoners van een erf kunnen komen. let daarom op je snelheid en houd rekening met een ander. Zeker op mooie dagen in het weekend kan het er druk zijn. een ongeluk is altijd sneller gebeurd dan dat je er van hersteld bent.


Dit artikel is afkomstig uit het Wielrenblad nummer 1 van 2015, Deze kun je nabestellen in de webshop. Maar natuurlijk kun je het best abonnee worden, zodat je geen fietsverhalen meer hoeft te missen. Digitale uitgaven zijn ook altijd verkrijgbaar in onze Soul Kiosk App.

Wil je de route zelf fietsen? Download het GPX bestand hier: GPX bestand: Kopje van Bloemendaal

 van