Het mountainbikegebied Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn
Leogang draait al veertien jaar mee als locatie voor de Downhill World Cup en zal bij de meeste mountainbikers wel ergens een lichtje doen branden. Echter, er is veel meer te beleven dan enkel het kijken naar de snelste dames en heren; het uitgebreide gebied in en rondom Leogang kent een groot netwerk (Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn) aan trails die via skiliften aan elkaar zijn gekoppeld. De van oudsher toeristische skidorpjes bieden daarnaast alles wat je als biker kunt wensen, zoals bikeshops, bier en schnitzels.

Het gebied staat in de winter bekend als ‘Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn’ en verbindt, je raadt het al, de dorpjes Saalbach, Hinterglemm, Leogang en Fieberbrunn met elkaar tot een uitgestrekt skigebied. Dit Skicircus bevindt zich in het Oostenrijkse Salzburger Land en maakt deel uit van het district Zell am See, op ongeveer elf uur rijden vanaf Utrecht.
Het mountainbikegebied Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn bestaat uit de trails tussen deze dorpen en los daarvan gebruiken ze The Epic Bikepark Leogang als benaming. Om het makkelijker, en vooral korter, te houden noemen we dit vanaf nu gewoon ‘het gebied’. In totaal vind je hier negentig kilometer aan mountainbiketrails en negen liften verspreid over zeven verschillende bergen. Volgens eigen zeggen is dit hiermee het grootste fietsgebied van Oostenrijk. Naast specifieke mountainbiketrails liggen er ook nog honderden kilometers gravelpaden. Wanneer je gebruik wil maken van de liften, dan geeft een liftpas je toegang tot alle liften in het gebied. Verblijf je bij een van de aangesloten accommodaties, dan ontvang je een Joker-Card waarmee je tweemaal per dag gratis (met je fiets) in een gondel omhoog mag. Daarnaast geeft deze Card twintig procent korting op de aanschaf van je liftpas, dus zeker de moeite waard.
The Challenge in Saalbach
Wanneer in het hoogseizoen alle liften zijn geopend, is het mogelijk om bijna alle trails en dorpjes aan elkaar te lussen in een grote ronde. Dit meet om en nabij de zestig kilometer en bevat 5.000 hoogtemeters afdalen en vijfhonderd klimmen. Wij bezoeken het gebied in het rustige voorseizoen in begin juni, wat als nadeel heeft dat nog niet alle liften en trails geopend zijn; de Challenge zit er voor ons dus niet in tijdens deze trip. Echter, wij hebben deze tijdens een eerder bezoek gereden en we kunnen hem van harte aanbevelen. Je ontdekt hiermee in een dag direct wat het gebied allemaal te bieden heeft en doordat je langs de verschillende dorpen rijdt is het overal prima pauzeren. Start wel op tijd en houd de tijd in de gaten, je wilt niet in de verkeerde vallei staan op het moment dat de liften sluiten…

Naast de bike
Zoals het Oostenrijk betaamt liggen overal op de bergen diverse terrassen en lunchtentjes waar je veel mountainbikes ziet staan. De prijzen zijn vriendelijk, waardoor het een uitdaging wordt om je niet elke middag vol te stoppen met schnitzels en Kaiserschmarrn. Hoewel onze hotels op basis van halfpension het niet nodig maakten ’s avonds uit eten te gaan, zijn er in alle dorpjes voldoende restaurants te vinden. Thuis koken kan natuurlijk eveneens, er zijn overal supermarkten. Ook qua bikeshops zit het wel goed, in elk dorpje vind je er meerdere, waar je naast reserveonderdelen ook terecht kunt voor een nieuw setje kleding, een helm of handvatten.
Leogang
Wij starten onze trip vanuit Leogang om lekker warm te kunnen draaien in het bikepark. Ons hotel Rupertus is nabij de lift gelegen, net zoals veel andere hotels en accommodaties. Het dorpje zelf ligt drie kilometer verderop, maar voor ons bikers is het gebied rondom de lift alles wat je wil hebben, met restaurants, een fietsafspuitplek en een uitgebreid skills-park, dat zonder lift (of liftpas) te gebruiken is. Vanuit hier pakken we de Asitz-gondel die je met een tussenstop naar 1.762 meter hoogte brengt. Vanuit hier beginnen eigenlijk alle trails, die onderweg soms in elkaar overlopen. Leuk, want zo kun je verschillende segmenten met elkaar combineren.

We beginnen de dag met de groene Steinbergline, een flowtrail met een totale lengte van 7,8 kilometer. De trail is een eindeloze aaneensluiting van kombochten en rollers die start in de alpenweides, om uiteindelijk het bos in te voeren. De trail is goed gebouwd, waardoor deze zowel voor beginners als gevorderde rijders interessant is. Onderaan de trail, die niet helemaal in het dal eindigt, rollen we een stuk over het gravel om uiteindelijk onze weg omlaag te vervolgen over het onderste deel van de Hangman II-trail. Anders dan de naam doet vermoeden is dit een soort uit de kluiten gewassen flowtrail met grotere kombochten en sprongen (allemaal tafels). Dit maakt ook deze trail geschikt voor alle niveaus en de betere rijders kunnen genieten van de airtime op de sprongen. Onderaan is het een paar minuten trappen over het asfalt tot je weer bij de lift bent aangekomen. Trouwens, vlak voor je bij de lift uitkomt zit er aan je linkerhand een Spar-supermarkt met een zeer goede bakkerij die broodjes op bestelling maakt. De warme worst kunnen we je aanraden!
Gladde wortels
Na al dit goed geshapete trailgeweld gaan we op zoek naar wat contrast, en wel in de vorm van de AlteSchmiede-trail. Een enduro-trail bij uitstek en hij start direct in het bos, waar het ten tijde van ons bezoek flink vochtig is. De trail start vrij tam met een houten brug en een bredere trail die duidelijk is aangelegd. Gedurende de afdaling komen we echter steeds uitdagendere secties tegen met gladde off-camber wortels, rockgardens en sprongen. De trail is zeer gevarieerd en heeft een wat natuurlijker karakter dan de echte bikepark-trails.

Vanuit hier traverseren we de Flow Link-trail in naar het middenstation. De trail is fantastisch wanneer je van snelheid en sprongen houdt en had van ons nog wel veel langer mogen zijn. Aangekomen bij het middenstation van de lift kun je kiezen voor de zwart gekleurde WC-track Speedster, de Hangman II of de Flying Gangster. Wij kiezen voor de laatste. Deze trail is glad geshaped en bestaat uit flinke jumps en drops en hij mixt regelmatig met de Speedster. Ook wanneer je minder vlot rijdt is de trail te doen, maar hij is echter wel een stuk leuker op snelheid, zo kun je de sprongen halen.

De Speedster moet je, wanneer je niveau dat toelaat, natuurlijk een keer gereden hebben. Een rondje geeft je genoeg inzicht en respect voor de rijders die zich hier, regelmatig in natte omstandigheden, tijdens de World Cup omlaag storten. Onderaan de trail takt deze nog af naar de Bongo Bongo, Valis Hölle (naar de in Saalbach wonende downhillkampioene Valentine Höll) en Forsthoftrail; allemaal zwart gekleurd met een stevig karakter. Een aantal trails is ten tijde van ons bezoek niet geopend.
Eenmalig
Net iets boven het liftstation in het dal vind je zoals gezegd een royaal skillspark met diverse oefenruns met kombochten, jumps en drops, een airbag en een pumptrack. Leuk om op te warmen of aan het einde van de dag sessies op te houden. De enige natuurlijke trail direct in het bikepark is de Matzalm-trail. Deze blijkt een dag eerder voor een wedstrijd te zijn gebruikt, in de stortregen… dus er is weinig rijdbaars te vinden. Het is een zwart gekleurde trail met veel stenen en vooral heel veel wortels. Hoewel de trail in rijdbare toestand leuk is, bevat deze ook grote stukken gravelweg en is de weg terug naar het liftstation best een stukje trappen, wat er waarschijnlijk voor zorgt dat de meeste mensen het bij een keer rijden zullen houden.

Vanaf de top van de Asitzbahn is het mogelijk om over te steken naar de top van de Kohlmais-lift, om vanuit daar naar Saalbach af te dalen. De correct genaamde Würzeltrail is ongeveer vijf kilometer lang met zo’n 150 meter hoogteverschil op en neer. Vanuit Leogang is de eerste anderhalve kilometer nog prima te doen, wel met een steile singletrackklim. Daarna beginnen de wortels, die het uitermate lastig maken voldoende snelheid te behouden om eroverheen te rollen, zeker in de kletsnatte omstandigheden waarin wij rijden. Houd er rekening mee dat deze trail wanneer nat, uitdagend kan zijn. Je zult niet heel hard vallen gezien de lage snelheid, maar fietsend over een eindeloos worteltapijt zit een ongeluk in een klein hoekje. Let ook op dat je aan het einde van de dag nog voldoende energie overhoudt om deze trail weer terug te rijden.
Natuurlijke trails
Belangrijk om te weten is dat het in Oostenrijk niet is toegestaan om buiten de voor MTB aangemerkt trails te rijden. Naast de genoemde trails ligt er dus nog een netwerk aan tourfiets-routes, al zijn dit voor het overgrote deel gravelpaden. Deze zijn weinig interessant voor een groot deel van de mountainbikers. Tenzij je juist van brede gravelpaden houdt natuurlijk, dan kun je je lol op hier. Ben je dus op zoek naar een uitgestrekt netwerk van natuurlijke wandelpaden waar je over kan (en mag) fietsen, dan zit je hier verkeerd. Ben je op zoek naar de Oostenrijkse gezelligheid en een flink aantal bijzonder goed aangelegde trails in een netwerk waarbij je meerdere bergen en valleien aan kunt doen, dan zit je hier helemaal goed.
Op naar Saalbach
Vanaf de Würzeltrail kom je uit op de blauwe Panorama-trail, die voor iedereen een waar feest is. De kombochten in Saalbach zijn uitermate goed geshaped met hoge opstaande randen die vragen om een horizontale fiets. Links en rechts liggen optionele sprongen, bestaande uit tafels en gaps, waardoor rijders van alle niveau’s samen kunnen rijden. Op een derde maken de kombochten deels plaats voor een jumplijn van allemaal tafels, ook deze zijn perfect geshaped en onze vrouwelijke redactrice Anna, die nog niet zo handig is met springen weet al na drie runs alle tafels te springen. Onderaan de trail duiken we het bos in en treffen we een mix aan van kombochten, jumps en hier en daar wat houten bruggen. Dit gaat eigenlijk door tot aan Saalbach in het dal. Ook hier vinden we onderaan de lift een klein skills-park met, heel schattig, mini-versies van alle trails die rondom Saalbach zijn te vinden.

In Saalbach kun je via de weg naar Hinterglemm fietsen of – wanneer geopend – de lift de andere berg op pakken om zo het gebied te doorkruisen. Wij houden het bij een lunchstop bij de lokale bakkerij om daarna de Panorama-trail nog een paar keer te testen. Aan het einde van de dag rijden we vanaf de Kohlmais dezelfde Würzel-trail weer terug naar Leogang, om daar de dag af te sluiten met een große Weizen op het terras, uitkijkend op het skills-park waar de lokale helden hun kunde laten zien.
De vallei aan de andere kant van Saalbach
Bij aanvang van de resterende fietsdagen stappen we een klein half uur in de auto naar Saalbach om daar, vanuit Hotel EVA,(die komma hoort erbij) de andere vallei te ontdekken. Hier liggen zes liften, twee vanuit Saalbach en drie vanuit Hinterglemm. Tijdens ons bezoek zijn er twee gesloten, waardoor we de trails op de Schattberg Ost en Zwölferkogel niet kunnen rijden. De Kohlmais heeft enkel de Panorama-trail, maar aangezien die zo goed is besluiten we hiermee toch de dag te openen. De verbinding naar Hinterglemm is voor ons dus niet mogelijk met de lift, in plaats daarvan fietsen we over de weg naar de twee andere geopende liften in Hinterglemm, ongeveer vijftien minuten trappen over relatief vlak terrein. We starten met de Reiterkogel, waar twee trails liggen: de Blue-line en de X-line. De blauwe trail is een beetje vreemd, het is duidelijk een flowtrail, maar hij blijkt iets te vlak aangelegd waardoor, voor ons, de baan niet heel logisch aanvoelt. We komen overal snelheid tekort en komen niet in de flow van de baan. De X-line is het andere uiterste, deze is goed aangelegd, maar dan wel voor de zeer capabele rijders. De trail start al met een qualifier (een obstakel dat je moet kunnen bedwingen om de trail überhaupt te kunnen rijden): een drop van een dikke meter hoog. Hierna is de trail vooral steil en technisch met flinke sprongen en onderin een zeer technische north shore sectie: een smalle houten brug die op tot wel twee meter hoogte door het bos zwiert om te eindigen met een drop van rond de vier meter. Wanneer je het niveau hebt, is het wel een toffe en uitdagende trail, de sprongen zijn zeer goed aangelegd.
Vanuit hier steken we over naar de Schätberg West-gondel, wederom een luxe gondel die ons omhoog brengt. Vanaf de top lopen er twee trails omlaag, een roodgekleurde Hacklberg-trail en een zwarte Bergstadl die zich afsplitst van de rode. Onderin gaat zowel de rode trail als de zwarte over in de blauwe trail, die trouwens ook vanaf het middenstation te bereiken is, mocht je het rode deel niet zien zitten. De Hacklberg-trail is een combinatie van eigenlijk alles wat je als mountainbiker in een trail wilt: natuurlijke secties, rollers, jumps bestaande uit zowel tafels als optionele gaps, kombochten en een fraai uitzicht over de vallei. Overal zijn features te vinden, uiteenlopend van een drop van twintig centimeter tot een kleine roadgap, en de trail wordt, hoe beter je ‘m kent, steeds leuker. Hoewel de trail als rood staat aangemerkt, is hij voor de rijders die zich doorgaans alleen comfortabel voelen op een blauwe trail ook te doen; er zitten misschien twee of drie secties in waarbij je van je fiets moet stappen. De trail is trouwens ook flink lang, wat ‘m erg leuk maakt. Uiteindelijk kom je uit bij het middenstation, waar de blauwe trail je terugvoert naar de gondel. Deze trail is een mix van optionele jumps en kombochten, een fijne afsluiter na de lange en intensieve rode trail.

De gondel brengt ons weer omhoog. Het is tijd voor de laatste trail van ons bezoek, de zwarte Bergstadl. Dit is een mooie natuurlijke trail met steile en technische secties. Je start over alpine terrein met grove en puntige stenen en rockgardens die in de huidige natte omstandigheden op zijn minst uitdagend te noemen zijn. Weinig aangelegde features hier, de lijn is goed gekozen. Er zitten een paar kleine stukken traverseren in, niet alles loopt recht omlaag.
Lager duiken we het bos in waar steile secties met heel veel gladde wortels ons het leven proberen zuur te maken, het is speuren naar secties waar we veilig kunnen remmen. De nattigheid speelt ons hier parten, we vermoeden dat de trail wanneer het droog is een stuk rijdbaarder (en leuker) is. Het einde van deze trails sluit aan op het laatste stuk van de blauwe zodat we flowy af kunnen sluiten.
Fieberbrunn
De oplettende lezer zal zich nu afvragen: er was toch nog een dorpje? Klopt, Fieberbrunn maakt ook deel uit van het netwerk, maar daar worden de liften deze zomer vernieuwd en ze zijn momenteel dus niet geopend.

Verblijf
Tijdens ons bezoek aan Leogang verbleven wij in Hotel Rupertus, dat onderdeel is van Mountainbike Holidays. Zowel het ontbijt als het diner was hier dik in orde. Veel van de Oostenrijkse hotels hebben een wellness-ruimte, zo ook Hotel Rupertus, die dit serieus aanpakte met diverse sauna’s en rustruimtes: een waar genot na een dagje inspanning op de fiets.
Hotel EVA, in Saalbach is een familiehotel, wat duidelijk merkbaar is aan de hartelijke ontvangst. Ook hier een luxe ontbijt en diner en voldoende wellness om het lichaam bij te laten komen van de dag. Vlak naast het hotel zit de EVA,ALM, een leuke bar met terras waar veel bikers aan het einde van de dag wat komen drinken. Het hotel ligt midden in het centrum, dus genoeg vertier op loopafstand.
Beide hotels maken een vakantie compleet onbezorgd, zolang je fiets en jij blijven functioneren doen zij de rest. Het Mountainbike Holidays-label wil zeggen dat het hotel is ingericht om fietsers te ontvangen, met bijvoorbeeld een overdekte en bewaakte fietsenstalling en een ruimte om aan je fiets te sleutelen. Ook vind je hier stopcontacten voor een eventuele e-bike en soms een wasservice voor je vieze fietskleding. Een overzicht van alle bestemmingen en hotels vind je op bike-holidays.com en onder #myPlace2Bike
Klik hier voor meer informatie over Oostenrijk’s grootste fietsregio. Wil je meer van dit soort artikelen lezen en altijd up-to-date blijven? Abonneer je dan op UP/DOWN Mountainbike Magazine! Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws rondom mountainbiken? Volg ons op Instagram en Facebook. Ontdek hier meer interessante blogs vol inspiratie en tips! Daarnaast hebben we een productguide met meer dan 200 mountainbikes, waarbij je mountainbikes kunt vergelijken op basis van jouw criteria. Klik hier om een kijkje te nemen!