Het ontwerpproces van BBB cycling

Wie kent ze niet: de donkerblauwe muren vol onderdelen en gereedschap bij je lokale fietsenwinkel? Deze maken al jarenlang deel uit van het interieur van veel fietsenzaken in Nederland en dat is niet zonder reden. Het materiaal is namelijk kwalitatief goed en komt ook nog eens allemaal bij hetzelfde bedrijf vandaan: BBB Cycling. Een kijkje in het ontwerpproces van fietsaccessoires.


BBB Cycling

Dat je bijeen enkel bedrijf terecht kunt voor allerhande onderdelen maakt BBB Cycling aantrekkelijk voor de vele fietsenzaken die ons land rijk is. Zo hoef je niet meer al het materiaal bij tientallen verschillende bedrijven in te kopen, wat het leven een stuk makkelijker maakt. Dat is ook een van de redenen dat het Nederlandse BBB Cycling dit is gaan doen. Zij zijn namelijk begonnen als groothandel, waar ze al vrij snel tegen het inkoopprobleem aan liepen. Om deze reden besloten ze ook zelf materiaal voor fietsen te gaan maken, in de breedst mogelijke zin van het woord: van spatborden tot aan helmen, kleding, gereedschap en vrijwel alles daartussen. De insteek werd kwalitatief goed materiaal voor een goede prijs, en dat is nog steeds waar ze bekend om staan. Het resulteerde in de beginjaren wel in een allegaartje aan producten die totaal niet op elkaar leken: van een uniforme stijl was op dat moment totaal geen sprake.



Design

Hoe anders is dat nu: BBB Cycling heeft ondertussen een duidelijke eigen stijl verworven en die doorgezet op vrijwel al hun producten. De belangrijkste reden hiervoor is misschien wel herkenning en consistentie; als je in een oogopslag aan het design ziet welk merk iets is, heb je als merk al een enorme voorsprong. Maar ook voor de consument heeft het voordelen: de user experience gaat erop vooruit doordat het design de functie duidelijk kan weergeven. En het maakt het ontwerpproces ook simpeler: met een eigen stijl heb je duidelijke richtlijnen, waardoor je minder opties hebt in het proces, wat het overzichtelijker houdt.

Dit alles bepaalt het DNA van BBB Cycling, zoals ze dat zelf zo mooi verwoorden. Dat zijn de pijlers waar ze voor staan:

  • Slim, maar niet over-engineered
  • Waar voor je geld, maar niet goedkoop
  • Functioneel, maar niet saai

Binnen deze pijlers richten ze zich op een breed scala aan verschillende producten die dóór en voor fietsers zijn gemaakt. Producten moeten goed doordacht zijn en goed zijn ontworpen, maar de functie van het product blijft belangrijker dan het ontwerp. Dit klinkt allemaal logisch, maar tegelijk ook nog vrij cryptisch. De vraag is vervolgens hoe zich dat in de praktijk uit.



Uiterlijk

Binnen deze pijlers richten ze zich op een breed scala aan verschillende producten die dóór en voor fietsers zijn gemaakt. Producten moeten goed doordacht zijn en goed zijn ontworpen, maar de functie van het product blijft belangrijker dan het ontwerp. Dit klinkt allemaal logisch, maar tegelijk ook nog vrij cryptisch. De vraag is vervolgens hoe zich dat in de praktijk uit.

Het uiterlijk van de producten is het eerste wat opvalt.

  • Sheared lijnen, wat betekent dat de voor- en achterkant of zijkanten van een product gekanteld zijn. Dit geeft het idee van snelheid of actie.
  • Chamfered randen en hoeken. Dit betekent dat sommige hoeken en randen schuin zijn afgesneden, waardoor je een soort van half-afgeronde hoeken krijgt.
  • Bloated. Dit houdt in dat producten er wat ‘opgeblazen’ uitzien, dus dat het een beetje bol loopt.
  • Signature. Een duidelijke handtekening, wat in het geval van BBB Cycling een reeks schuine strepen is; hieraan herken je het merk direct.

Naast vorm is kleur ook een belangrijke manier om in je ontwerp te differentiëren. Een voorbeeld hiervan is om bewegende onderdelen van een product een andere kleur te geven. Dit is ook precies wat BBB Cycling heeft gedaan: delen van producten die kunnen bewegen – die bijvoorbeeld losgemaakt kunnen worden – zijn grijs, waardoor ze duidelijk zijn te onderscheiden van de rest van het ontwerp. Ook het gereedschap van BBB Cycling gebruikt kleur om zich te onderscheiden; de handvaten hebben het typische BBB-blauw gekregen om zo duidelijk te maken dat het gereedschap is.


Waar ben je?

Designtaal en herkenbaarheid is één, maar als je een nieuw product ontwerpt begint het proces natuurlijk al eerder. En dat begint vrijwel altijd met een probleem dat moet worden opgelost. In het geval van bijvoorbeeld een spatbord: hoe krijg je het voor elkaar om een stabiele en sterke fender te maken op een plek waar weinig ruimte is en die ook goed spray tegenhoudt. Dat begint met veel onderzoek. Denk aan concurrentenanalyse, marktanalyses, praktijktesten etcetera. Combineer de uitkomsten daarvan met de designtaal waar we het al eerder over hadden en je komt tot een prima startpunt om een product te ontwerpen.

Hieruit vloeien veelal meerdere ideeën voort die intern goed worden besproken, wat vervolgens leidt tot de meest geschikte keuze. Een perfecte keuze is er namelijk niet; het is altijd een balanceeract tussen alle pijlers waar je als bedrijf voor staat om zo tot een evenwichtig product te komen. Om binnenshuis snel bepaalde dingen te kunnen testen heeft BBB Cycling ook meerdere 3D-printers staan, tools die niet meer zijn weg te denken in het werk van designers, het biedt enorm veel opties en vooral de kans om op een snelle manier verschillende ideeën in de praktijk te testen, wat waardevolle inzichten biedt.

Hierna volgt de laatste stap: het uiteindelijke concept gaat door naar de productiepartners. Deze hebben veel expertise op het gebied van productie en engineering, waardoor zij weten welke keuzes er nodig zijn om het product goed te realiseren. Vervolgens worden er samples gemaakt, worden die getest, en na zo’n drie of vier keer heen en weer te zijn gegaan komt er een uiteindelijk product. Dit hele proces kan makkelijk meerdere jaren in beslag nemen, een teken dat ze bij BBB Cycling nooit over een nacht ijs gaan.


Duurzaam

Dan blijft er nog de materiaalkeuze over, een belangrijke factor in het productieproces, want hier kan je je als bedrijf flink mee onderscheiden. En niet alleen in de kwaliteit: duurzaamheid speelt een steeds belangrijkere rol. BBB Cycling is zich hier goed van bewust en is zelfs een kartrekker te noemen binnen de wielersport. Zo kiezen ze er waar het kan al voor om RPP te gebruiken: gerecycled polypropyleen. Dit soort plastic heeft vrijwel dezelfde eigenschappen als normaal polypropyleen, maar is al een stuk duurzamer.

Daarnaast is BBB Cycling ook druk bezig met biodegradable materialen. Dit zijn materialen die binnen een afzienbare tijd uit zichzelf afbreken naar stoffen die van nature in de natuur voorkomen, maar in de praktijk vrijwel altijd zijn gemaakt om door professionele composteerbedrijven te worden verwerkt. Dit zijn dus absoluut geen materialen die je zomaar kan weggooien, maar ze kunnen wel makkelijk worden verwerkt en er blijven geen plastics over.

Om het nog een tikkeltje ingewikkelder te maken vormen bioplastics ook een materiaal dat BBB Cycling waar mogelijk gebruikt. Dit zijn dus géén biodegradable plastics, maar het betreft plastic gemaakt van natuurlijke producten, zoals aardappels of mais. Vanwege bepaalde technische eigenschappen kan helaas nog niet álles van gerecycled of duurzaam materiaal worden gemaakt, maar ook hierin gaat de ontwikkeling snel.


Verpakking

Niet alleen bij de producten zelf wordt gekeken naar het verkleinen van de ecologische voetafdruk. Het verpakken, vervoeren en alles daaromheen is goed te verduurzamen. Daar is BBB Cycling dus ook serieus mee bezig. Zo worden de verpakkingen verkleind en qua vorm geoptimaliseerd, wat het vervoer flink optimaliseert. De verpakkingen bevatten daarnaast minder plastic, zijn van onbewerkt karton gemaakt en zijn beprint met soja-inkt. Dit alles draagt bij aan een duurzamer product.

Een mooi voorbeeld hiervan is de BBB Cycling AirSwitch. Dit is een klassieke vloerpomp die voorzien is van een brede stabiele voet met drukmeter en ergonomisch handvat. Qua vorm zijn vloerpompen onhandig in te pakken; ze nemen relatief veel ruimte in, terwijl ze tegelijkertijd niet zo groot zijn. De slimme oplossing van BBB Cycling is om het handvat en voetstuk te demonteren en de pomp op die manier te verpakken, waardoor de verpakking maar liefst vijftig procent kleiner wordt. Zo kan je twee keer zoveel pompen vervoeren!

Ergens is het vanzelfsprekend dat we in een fietsland als Nederland zo veel innovativiteit in huis hebben als het gaat om fietsonderdelen. Naast BBB Cycling zijn er genoeg andere Nederlandse merken die veel innoveren, maar nergens is het spectrum zo breed als bij BBB. Dat maakt het bedrijf wat ons betreft uniek in de fietswereld, niet alleen binnen Nederland, maar wereldwijd.


Voor meer informatie over dit bedrijf neem een kijkje op hun Instagram, Facebook account, of op de website.

Dit artikel komt uit Up/Down & Wielrenblad #6 2023 – Let’s Ride Bikes Special, als u van deze content houd, kunt u deze uitgave ook bestellen via onze webshop, of u kunt een abonnement afsluiten.

 van