Het toppunt van E-MTB performance de CANYON Spectral:ON CFR

Meer bereik, minder gewicht, meer power – de volledig nieuwe Canyon Spectral:ON is de ultieme E-MTB allrounder voor iedereen die geen genoeg kan krijgen van de trails. Met een enorme toename van 15% of zelfs 42% in actieradius dankzij de nieuwe, door Canyon ontwikkelde, 720Wh en 900Wh accu’s. Met een totaalgewicht van 21.8kg is de Spectral:ON (Spectral:ON CFR, 720Wh accu, Medium) uitgerust met 155 mm veerweg achter, 150 mm voor en een mullet wielsetup. De Spectral:ON is een van de lichtste, meest dynamische full-size E-MTB’s van deze tijd – zelfs met de enorme toename in actieradius.

Canyon Spectral:ON CFR

De juiste balans vinden tussen actieradius en speels rijgedrag is niet makkelijk. De grootst mogelijke accu op een fiets monteren betekent niet per se toegevoegde waarde tijdens dit rit. Om te voorkomen dat het een log beest wordt is Canyon een andere weg in geslagen met de nieuwe Spectral:ON met een volledig nieuw frame en een accu met een nieuwe celstructuur waardoor zowel de actieradius als de rijkwaliteit omhooggaat. Het resultaat is een e-mountainbike die rijders de twee dingen biedt die ze het liefst willen – uitstekende rijeigenschappen en het vermogen om de hele dag door te gaan.

Lichter. Stijver. Sterker.

Canyon heeft het frame van de Spectral:ON volledig opnieuw ontworpen en het gewicht van het frame gereduceerd. De volledig nieuwe carbon lay-up en een nog efficiënter frameontwerp zorgde voor winst op het gebied van sterkte en het besparen van kostbaar gewicht. Naast het CF-frame dat nu slechts 3.180g weegt, kreeg ook het Spectral:ON platform voor het eerst een CFR-frame met een gewicht van slechts 2.880g. Duurzaamheid en stijfheid van de twee verschillende platforms is hetzelfde, de gewichtsbesparing van het CFR-platform is puur te danken aan een andere soort carbon en de lay-up waarmee het gelegd is. Zoals deze fiets betaamt die is ontworpen om hard over de ruigste trails te rijden, voldoen zowel het CF- als het CFR-frame nu aan nog hogere en strengere “Category 4E”-teststandaarden voor sterkte en schokbestendigheid.

Dezelfde drang om de Spectral:ON een echt bombproof beest te maken heeft Canyon ertoe gebracht om de stijfheid van de achterkant te verhogen door een nieuwe brug voor de staande achtervork toe te voegen, en door gebruik te maken van stevige kogellagers en massieve 15mm steekassen. Het voordeel hiervan is een vering die soepel blijft in slechte omstandigheden en een uitstekende duurzaamheid. Een minder voor de hand liggend (maar niet minder belangrijk) voordeel is een merkbare verbetering van de stuurprecisie omdat de stuggere verbindingen tussen de framedelen de stijfheid van de achterkant verhogen – iets wat rijders zullen waarderen wanneer ze de grenzen van snelheid en gezond verstand opzoeken.

Canyon Spectral:ON CFR

Meer bereik. Minder gewicht.

Door de accucellen horizontaal te plaatsen, creëerde Canyon een compactere en efficiëntere accu lay-out. Ook de plaatsing van de accu in het frame zelf werd geoptimaliseerd door de Shimano EP8 motor in een hoek van 30 graden naar boven te kantelen. Hierdoor kon Canyon de accu lager in het frame plaatsen – vóór de motor in plaats van erboven. Het eindresultaat is een lager zwaartepunt en een uitgebalanceerde gewichtsverdeling, waardoor de Spectral:ON een absolute machine is die de hele dag tegen de grond gaat, door de bochten scheurt en het vermogen heeft om de hele dag door te gaan. Dankzij de enorme 720Wh of 900Wh accu elimineert de Spectral:ON terloops de angst voor actieradius met een 15%/42% hogere capaciteit dan standaard accu’s.

Canyon Spectral:ON CFR

Nog steeds speels. Nu meer capabel.

Laten we maar meteen met de deur in huis vallen. Ja, de nieuwe Spectral:ON is langer, lager en slacker. Maar nee, dit is niet de slackste, langste, meest progressieve E-MTB op de markt. En daar is een goede reden voor: Canyon had niet als doel een E-Gravity of E-Enduro fiets te bouwen. De Spectral:ON is gemaakt om de ultieme allrounder te zijn – een fiets die zich net zo goed thuis voelt op steile en technische trails als op vloeiende singletracks en af en toe een bezoekje aan een bikepark.

De succesformule? Met 25mm is de reach van de Spectral:ON gegroeid per framemaat om een meer gebalanceerd en gecentreerd gevoel te creëren in de steile afdalingen. Daarnaast is de balhoofdhoek een graad slacker gemaakt en zijn de chainstays met 5 mm groter gemaakt voor meer stabiliteit en balans.

Tenslotte heeft Canyon ongeveer 20 millimeter van de zitbuis afgehaald om meer ruimte te creëren om te manoeuvreren als het er ruig aan toe gaat en om rijders meer mogelijkheden te geven om langere dropper posts te gebruiken. In combinatie met het lichtere en stijvere frame en de mullet wielen, zorgen deze bescheiden, maar significante veranderingen, voor de kenmerkende levendige en speelse rijeigenschappen van de Spectral:ON, terwijl tegelijkertijd de stabiliteit bij hoge snelheid en het vertrouwen op steile, sketchy tracks wordt verhoogd.

Canyon Spectral:ON CFR

Beschikbaarheid

Zowel de Canyon Spectral:ON CFR en de Spectral:ON CFR LTD zijn vanaf nu verkrijgbaar in alle landen behalve de Verenigde Staten. De drie CF-modellen volgen op 5 mei. Om te beginnen zullen beide CFR-modellen alleen verkrijgbaar zijn met de grote 900Wh accu. Vanaf 5 mei kunnen rijders op alle CF- en CFR-modellen kiezen tussen de 720Wh- en 900Wh-batterijoptie. Alle Small Spectral:ON-modellen zijn beperkt tot 720Wh-batterijen vanwege de grootte van hun onderbuizen.

Details Canyon Spectral:ON CFR en CFR LTD

De Spectral:ON CFR LTD (21,94kg met 720Wh batterij/22,85kg met 900Wh batterij) is voorzien van de gloednieuwe en exclusieve RockShox Flight Attendant vering bestaande uit een RockShox Lyric Ultimate Flight Attendant voorvork met 150mm veerweg en een RockShox Super Deluxe Ultra Flight Attendant schokdemper met 155mm veerweg achter. Schakelen en droppen gaat draadloos dankzij een SRAM XX1 Eagle AXS aandrijflijn en SRAM Reverb AXS dropper post. Deze droomfiets wordt afgemaakt door een DT Swiss HXC 1501 carbon wielset, SRAM Code RSC remmen en een Canyon cockpit met deels geïntegreerde kabelgeleiding voor een cleane look.

Canyon Spectral:ON CFR

Allebei de Canyon Spectral:ON CFR en de Spectral:ON CFR LTD met de grotere 900Wh accu zijn nu beschikbaar op canyon.com. De drie Spectral:ON CF modellen en de 720Wh accu’s voor de twee CFR-modellen zijn beschikbaar vanaf 5 mei 2022.

Over Canyon Bicycles

Wat begon in de garage van oprichter Roman Arnold als Radsport Arnold is uitgegroeid tot één van ‘s werelds meest toonaangevende fabrikanten van race-, mountain-, triatlon-, fitness-, stads- en kinderfietsen, alsmede moderne e-bikes. Canyon, dat in 2002 een nieuwe naam kreeg, werkt samen met de beste atleten ter wereld om een reeks bekroonde fietsen te produceren, die pure passie voor fietsen belichamen. Met een sterke reputatie voor echte innovatie, het implementeren van leidende technologieën, strak en duidelijk design en de hoogste standaarden in kwaliteit en service, blijft Canyon wereldwijd uitbreiden en verkoopt het sinds 2008 meer fietsen buiten zijn thuisland Duitsland dan erbinnen. Als baanbrekend direct sales merk zijn Canyon producten exclusief online verkrijgbaar op www.canyon.com.


Electrified #2 is te bestellen in onze webshop. Zie hier de webshop. Wil jij op de hoogte blijven van al het nieuws omtrent elektrische fietsen? Houd dan de nieuwspagina van Electrified in de gaten! Benieuwd naar routes, tips & tricks en nog meer leesvoer? Word abonnee van Electrified E-bike Magazine.

 van