16-02-2022 - Kitesurfen, Nieuws, Leesvoer

Fit blijven in de winter – Tips & tricks

hoe blijf je fit in de winter? Wanneer er temperaturen van beneden de 5 graden gemeten worden houden veel kitesurfers het voor gezien. Een deel van de kiters ruilt dan het kiteboard om voor een snowboard (of ski’s). Natuurlijk zijn er ook kitesurfers die in hun hol verdwijnen (lees: op de bank, onder een dekentje) waar ze wachten tot de lente weer begint. Naar alle waarschijnlijkheid is het lichaam aan het begin van het seizoen niet zo fit als dat het was aan het einde van het seizoen. In dit artikel geef ik vijf tips om ervoor te zorgen dat jij het kite seizoen van 2022 goed begint en fit blijft in de winter.

Fit blijven in de winter

LET’S GO OUTSIDE
Hoe blijf je fit in de winter? Je Hoeft natuurlijk niet direct drie avonden van de week in te ruimen voor een sessie in de gym. Om het lichaam fit te houden, en misschien vooral: om je geest fit te houden en om je fit te voelen, is tijd buiten spenderen erg belangrijk. Daarom is het tijd om die ANWB-wandelschoenen onder uit de kast vandaan te trekken en kilometers te gaan maken. Ga wandelen! In de duinen bijvoorbeeld want hellingen en dalingen en onverharde, ongelijke grond houden de knieën en benen sterk. Vind je wandelen suf? Met hardlopen train je je conditie en de frisse buitenlucht geeft je na het rennen waarschijnlijk een extra voldaan gevoel.

Wanneer je liever met een groep bezig bent of in plaats van alleen conditie ook (gericht) spieren wil trainen, zou je bootcamps kunnen overwegen. In veel steden worden ook tijdens de wintermaanden buiten bootcamps gegeven. Geen zin om met een groep te trainen? In sommige (stads-)parken vind je attributen waarmee je buiten kunt sporten, zoals evenwichtsbalken.

Fit blijven in de winter

ZWEMMEN
Voor de hand liggend misschien, maar zwemmen is top voor het hele lichaam en daarom ook perfect om fit te blijven in de winter. Je traint je conditie wanneer je een half uur baantjes gaat trekken. Daarnaast zijn er veel aqua-fit-oefeningen om je spieren sterker te maken. De buikspieroefeningen zijn bijvoorbeeld erg effectief: wanneer je de oefeningen doet voelen ze waarschijnlijk niet zwaar. Maar, verwacht de dag erna flinke spierpijn.

IN DE GYM
Ga je toch de gym in? Dan zijn er veel oefeningen die specifiek geschikt zijn voor kitesurfers. Kies als warming-up voor roeien. Met roeien train je bovenbeen-, rug/ buik- en schouderspieren en werk je ook aan je conditie. Om je armen en hoge rugspieren te trainen kun je vervolgens oefeningen doen waarbij je jezelf moet optrekken of gewicht naar je toe moet trekken. Of doe bijvoorbeeld dumbel rows. Heb je thuis een ruimte om oefeningen te doen, dan zou je de gym kunnen laten voor wat het is natuurlijk. Een aantal oefeningen die je ook thuis kunt doen:

  • Jump squats
  • Lunges
  • (Side) planks
  • Push-ups
  • Burpees

NAMASTÉ
En tot slot, yoga! In eerdere edities van Access kiteboard magaizne schreven we er al over.Voor kiters is een flexibel en sterk lichaam eigenlijk onmisbaar. En dit is dus wat het beoefenen van yoga voor je doet. Je traint jouw core. Een sterke core is essentieel voor jumps en tricks. Daarnaast zorgt een sterke core voor een sterke rug wat nodig is bij het kitesurfen. Yoga bevordert niet alleen de kracht, maar ook de balans. Een betere balans kun je trainen met yoga. Deels doe je dit door te leren focussen en te concentreren. Hierdoor zul je tricks beter kunnen landen. 

FOOD
Behalve bewegen is voeding natuurlijk ook belangrijk. Comfort food is in de wintermaanden erg verleidelijk: koolhydraat- en calorierijk eten. Denk: stomende stamppot, een cheesy lasagne-schotel en creamy quiches. Om te zorgen dat je trapeze gewoon weer past, is het heroverwegen van je voeding belangrijk: is die tweede keer opscheppen echt nodig? Kun je het vlees misschien vervangen door een seizoensgroente zoals pompoen? Waarschijnlijk weet je dat je in de wintermaanden minder vitamine D binnen krijgt. Dit zorgt ervoor dat sommige mensen zich een stuk minder energiek voelen. Behalve tijd buiten spenderen kun je ook met voeding jouw vitamine D-stash aanvullen. In (wilde) champignons en paddenstoelen zit bijvoorbeeld vitamine D. Daarnaast zit vitamine D in veel dierlijke producten zoals vette vis. Let hierbij wel op wat je koopt: in kweekzalm zit nauwelijks vitamine D! Liever geen vlees of vis? Dan kun je kiezen voor bepaalde ontbijtgranen, yoghurt en margarine die verrijkt zijn met deze en andere vitamines.


Dit artikel “Over fit blijven in de winter” komt uit Access #5 van 2021. Voor meer kitesurf nieuws, Tips & Tricks, leesvoer en de andere magazines kijk op Ridersguide.nl. Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van Access en volg ons op Facebook en Instagram

 van