Hoe herken je een goede wingfoil spot?

Tuurlijk, als we konden kiezen voor de best mogelijke spot om te wingen stond een fijn zandstrand met vlak, turquoise water van rond de 30 graden boven aan het lijstje. Misschien nog een klein grasveldje erbij om op te tuigen? Een grote parkeerplaats? Hee, laten we er ook nog een drankje met parasol bij doen. Omdat jij waarschijnlijk niet op Hawaii woont zul je het moeten doen met wat je gegeven is. En dat is in Nederland heel wat!

Ons kouwe kikkerlandje biedt meer dan genoeg spots om te wingen, en als je een paar richtlijnen in gedachten houdt kun je zo het water op. Het handige aan wingfoilen is dat je helemaal niet veel ruimte hebt om je klaar te maken, anders dan bijvoorbeeld het geval is bij kiten. Een klein plekje om je spullen klaar te maken en minimale toe gang tot het water zijn meestal al voldoende. Wel zijn er een aantal zaken die je liever mijdt. Denk aan rotsen, ondiep of wierrijk water en een iets te ruige shorebreak. Sowieso zet je de eerste stappen op wingfoilgebied het beste op binnenwater, als je op zee gaat kies dan voor een dag met geen of weinig golven. Hou rekening met zones waar je niet mag watersporten, de nabijheid van badgasten en de daarbij komende boeienlijnen, dit geldt ook voor havens voor pleziervaartuigen. Zorg er ook voor dat je op de hoogte bent van eventuele vaargeulen voor de scheepvaart, een rustig voorbijtrekkend vrachtschip is zo over het hoofd gezien als je in de weer bent met je wing. Als je de keuze hebt, zorg er dan voor dat je downwind van andere watersporters bent; zeker in het begin zul je je anders in no-time tussen de rondrazende windsurfers en kiters bevinden. Ideale windkracht en -richting Als je net begint met foilen wil je het liefst een steady 15 tot 20 knopen wind, krachtje 4 à 5. Op deze manier heb je geen pomptechniek nodig, je kunt als het ware passief op de foil komen door gewoon aan je wing te hangen.

Lichte wind is prima om de wing te leren kennen en je eerste meters te maken op een windsurfboard of SUP, maar om voor het eerst echt op de foil te komen en te vliegen ben je beter bediend met een windkrachtje meer. Als je begint met wingfoilen is het raadzaam niet het water op te gaan bij offshore wind, wind dus die vanaf het land naar het water blaast. Als er hierbij iets misgaat vind je jezelf terug midden op het water (of in Engeland), zonder terug te kunnen komen. Kies dus liever voor sideshore of onshore wind, zodat je weet dat je makkelijk terug aan land kunt komen. Onshore wind is veilig, maar zorgt er meestal voor dat het water wat ruiger is, wat de eerste pogingen om te wingen lastiger kunnen maken. Wind van de zijkant (side shore) is de ideale windrichting. Observeer voor je het water op gaat waar je uitkomt als je afdrijft. Kun je gemakkelijk terug het water uit en lopend terugkomen? Als dit niet het geval is kun je beter een andere spot kiezen.

Voor meer Wingfoil nieuws, wingsurfen, Tips & Tricks, leesvoer en de laatste magazines kijk op Ridersguide.nl. Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van Wingfoil magazine #1 en volg ons op Facebook en Instagram!

 van