05-10-2020 - Nieuws, Wielrenblad

Hoe Innovatie een hele generatie Belgische tijdrijders heeft geïnspireerd

Jarenlang heeft België nooit meegestreden voor de medailles bij het wereldkampioenschap tijdrijden. Sinds enkele jaren start de Belgische ploeg als potentieel medaillekandidaat. Tegenwoordig staan ze zelfs aan de start als topfavoriet, zowel voor het huidig wereldkampioenschap als de komende Olympische Spelen in Tokyo. Het aanbod van Belgische tijdrijders van wereldklasse is groot: Victor Campenaerts, Remco Evenepoel, Wout van Aert, Yves Lampaert en Thomas De Gendt,…

Aerodynamische fietskleding

Vanaf 2012 is de Belgische kledingfabrikant Bioracer gestart met de ontwikkeling van aerodynamische fietskleding. In samenwerking met de Universiteit van Dresden en TU Delft werd ontdekt dat een aerodynamisch tijdritpak een voordeel kan opleveren van 1sec/kilometer. Het ontstaan van deze Speedmaster pakken zorgde op de Olympische Spelen van Londen voor titels en medailles. Deze kleding werd opgepikt door meerdere World Tour ploegen. De gekende Bioracer Stripe-stof mouwen zorgde voor een revolutie binnen het wielrennen. Kleding gaf plots een groot prestatievoordeel.  

Nóg sneller

Bioracer ging op zoek naar producten en materialen om de renners nog sneller te maken. Op deze manier zijn ondermeer Aerosokken ontstaan, een aerodynamische sok die de renner een voordeel geeft van 4 tot 8 watt afhankelijk van zijn of haar snelheid. Voor de Olympische Spelen van Rio 2016 werd een nieuwe generatie wedstrijdpakken ontwikkeld. De Bioracer-renners kregen hierdoor een extra voordeel op de kampioenschappen. De pakken worden in België ontwikkeld en geproduceerd. Het Bioracer Protolab is uniek in België, 10 werknemers werken voltijds aan ontwikkeling en het ontstaan van nieuwe producten in sporttextiel.

Persoonlijk aanmeten

Voor optimaal voordeel en pasvorm heeft elke Bioracer-renner een op maat gemaakt tijdritpak. De renner wordt opgemeten om vervolgens een eigen uniek patroon te krijgen. Natuurlijk is de houding op de fiets het belangrijkste. Hiervoor werd het Bioracer Motion™ en Bioracer Aero™ systeem ontwikkeld.
Bioracer Motion™ is een 3D fietsanalysesysteem dat gebruikt wordt om de perfecte biomechanische houding op de fiets te vinden. Het maakt de impact van verandering in symmetrie en stabiliteit zichtbaar.
Bioracer Aero™ is een virtuele windtunnel die real-time feedback geeft over hoeveel watt winst een houding kan opleveren. De software is zeer toegankelijk voor elke fietser om sneller te worden. Al sinds zijn juniorenperiode gebruikt Remco Evenepoel deze tool om zijn houding te optimaliseren. Hierdoor vond hij een nog snellere houding en als stimulans ging hij verder trainen op een compactere houding.

Windtunnel

Bioracer moest steeds naar het buitenland trekken voor windtunnel testen. In samenwerking met de leden van Bike Valley, onder meer Voxdale, Lazer en Ridley, werd in 2016 een unieke lage-snelheid windtunnel (30 – 108 km/u) gebouwd. Hierdoor werd het mogelijk om meer en sneller te gaan testen en kregen Belgische renners toegang tot deze testfaciliteiten. Victor Campenaerts werd al snel kind aan huis. Deze kennis en onderzoek was een belangrijke bouwsteen van zijn uurrecord. Training en focus zorgden ervoor dat Victor de eerste Belg ooit werd die een medaille haalde op het wereldkampioenschap tijdrijden. Jaarlijks komen een 5-tal World Tour ploegen en federaties over de vloer om te testen.

Samenwerking

Een voorbeeld van een mooie samenwerking vond plaats in de zomer van 2019. Bioracer en de Belgische federatie trokken met Remco Evenepoel naar Bike Valley voor zijn eerste windtunneltest ooit. Door optimalisatie van zijn houding en kleding bereikten we een uitzonderlijk lage CdA-waarde. hierdoor moet Remco slechts 290 watt trappen om 50km/u te fietsen. Een gouden medaille tijdens het EK en een zilveren medaille op het WK tijdrijden waren het resultaat.

Het wereldkampioenschap wielrennen in Imola zorgde al snel voor een gouden en bronzen medaille voor Bioracer met de Nederlandse vrouwen. Vandaag kunnen de Belgen weer meestrijden voor een medaille en toekomstige Belgische renners inspireren om te focussen op tijdrijden en innovatie.


De nieuwste uitgave van Wielrenblad kun je bestellen in de Soul Webshop. Losse exemplaren zijn ook weer verkrijgbaar in de betere boekhandels. Ook is Wielrenblad #2 2020 beschikbaar in de Soul Kiosk App. Wil je voortaan geen nummer van je favoriete magazine meer missen? Word dan snel abonnee van WielrenbladDan ontvang alle nummers als eerste in je brievenbus en profiteer je van alle voordelen voor onze trouwe abonnees. Bovendien houd je ook meer tijd over voor je volgende tocht!

 van