13-04-2021 - Kitesurfen, Nieuws, Leesvoer

Hoe maak je een BOOGIELOOP?

In deze How 2 laat ik een van mijn favoriete tricks zien, de boogieloop. Dit is een inverted frontroll met kiteloop. Dat houdt in dat je omgekeerd ondersteboven hangt met je voeten boven je hoofd in een voorwaartse rotatie terwijl je de kite in een loop stuurt. Klinkt ingewikkeld? Is het ook, maar deze trick geeft een super goed gevoel en ik ga je helpen om het veilig uit te voeren.

Is een boogieloop niet gewoon een frontroll kiteloop?

Een boogieloop en een frontroll kiteloop zijn twee verschillende dingen. Bij een boogieloop roteer je rond de as van je spreaderbar in een inverted rotatie terwijl je bij een frontroll kiteloop rond de as van je ruggegraat roteert in een draaibeweging. De kans op een harde val is minder groot bij een boogieloop dan bij een frontroll kiteloop. Ik zal je vertellen waarom. Bij een frontroll kiteloop loop je de kite nadat je lichaam rond is. Hierdoor kun je behoorlijk gedesoriënteerd zijn in de lucht waarna je nog de kiteloop moet trekken.

Bij een boogieloop is het meer één. beweging. Bij de afzet start je al meteen met het inzetten van een inverted frontroll met een aangespannen buikspieren, gebogen knieën en je lichaam in een haakse hoek ten opzichte van de kite, klaar voor de trekkracht die de kite geeft tijdens de kiteloop. Je zet je kiteloop in terwijl je onderste boven hangt op het hoogste punt van de sprong. Dat vergt wel een goede timing en is natuurlijk best eng. Maar eenmaal geland geeft het veel voldoening.

De weg naar de boogie

Ik stel voor dat je de volgende vier stappen doet om de boogieloop zou veilig mogelijk te maken.

1. Hoge kiteloop

Het goed kunnen uitvoeren van een hoge kiteloop is de basis van alle gevorderde kiteloop tricks. Zorg ervoor dat je met name de afzet onder de knie hebt. Glip niet weg en hou je edge. Ga niet te veel met de wind mee. Dit vermindert de spanning op de lijnen waardoor je niet hoog genoeg gaat en de kite je niet goed opvangt op het einde van de kiteloop. Weet zeker dat je dit beheerst. Access kiteboard magazine heeft er vaak genoeg over geschreven. Lees deze artikelen anders terug.

2. Inverted frontroll

Je moet vloeiend inverted frontrolls kunnen uitvoeren. Zodra je van het water loskomt gooi je hoofd over je voorste schouder en breng je je achterste been omhoog om je lichaam in de inverted rotatie te zetten. Ga ervoor dat je board de lijnen raakt. Zo weet je dat je genoeg bent ingedraaid.

3. Hoge inverted frontroll

Zodra je de inverted frontroll perfect kunt uitvoeren kun je hem steeds hoger gaan doen. Een van de meest gemaakte fouten is dat mensen die voor een boogieloop gaan geen hoge inverted frontroll kunnen of niet goed kunnen. Als je geen hoge inverted frontroll kan, begin dan niet aan een boogieloop! Iets wat mensen tegenhoudt om rotaties te doen bij hoge sprongen is dat ze vaak de basisvaardigheden voor hoge sprongen vergeten. Zo vergeten ze bijvoorbeeld om voldoende snelheid te maken. Het ligt voor de hand om je snelheid te verminderen omdat je natuurlijk wat bang bent maar een hoge snelheid genereert power en die heb je nodig om hoog te gaan.

Een ander veel gemaakte fout is dat de kite niet hard genoeg wordt ingestuurd. Je moet snel gaan en hard insturen anders kun je nooit hoog genoeg gaan om de sprong af te maken. Je moet leren deze kracht te gebruiken voor een inverted frontroll anders kun je nooit een boogieloop maken. In het algemeen is het zo dat de kiteloop veiliger wordt als je hoog gaat dus moet je je focussen op hoge inverted frontrolls voordat je aan de boogieloop begint.

4. The boogieman

Het moment dat je de hoge inverted frontroll en hoge kiteloop gemasterd hebt ben je klaar voor de boogieloop. Hier zijn mijn gouden tips:

EVEN EEN WAARSCHUWING VOORAF. DIT IS EEN MOVE WAAR JE NIET MEE WILT ROTZOOIEN. JE KAN SERIEUS GEBLESSEERD RAKEN. DOE DE EERSTE KEREN NIET MET TE HARDE WIND EN GEBRUIK EEN KLEINE KITE. EEN 7 OF 8 M2, ZODAT DE KITE SNEL DE LOOP RONDGAAT.

4 GOUDEN TIPS VAN MIKE

Roteer langzaam

Om tot een volledige inversie te komen op het hoogste punt van de sprong moet je langzaam roteren. Als je te snel draait heb je de kans dat je al geroteerd bent terwijl je nog omhoog aan het gaan bent. Je raakt dan uit balans. Het beste punt om de kiteloop in te zetten is als je volledig inverted bent op het hoogste punt van de sprong. Dit omdat je dan in de juiste hoek bent ten opzichte van de kite, met je knieën gebogen en je buikspieren aangespannen zodat je helemaal klaar bent voor elke kracht die de kite aan je geeft. Als je te snel roteert is de timing ook een stuk lastiger.

De kiteloop trekken op het juiste moment

Als je kijkt naar een sprong kun je de tijd verdelen in een vaarfase en in een vluchtfase. Zodra je loskomt van het water heeft de kite erg veel kracht. Deze vermindert in de vluchtfase. Als je de kite te vroeg loopt heeft ie te veel kracht, de kans is groot dat de loop je ‘uit elkaar’ trekt waardoor je de controle verliest. En als je later in de vluchtfase de kiteloop trekt is de kracht veel beter te controleren en je zit waarschijnlijk hoger in de lucht. Als je te lang wacht heeft de kite te weinig kracht en zal die je niet opvangen op het einde van de loop. In het midden van je vlucht is het veiligst. De kite geeft je een goede ruk en vangt je op het einde weer op.

Crank the bar

Wanneer je boogieloops aan het oefenen bent is het in het begin heel belangrijk dat je de bar een maximale ruk geeft. Wanneer je in een inverted rotatie zit is de bar dicht bij je lichaam waardoor je moeilijker kracht kan zetten op de bar. Hierdoor draait de kite te langzaam en te laag waardoor die je niet meer zal opvangen op het einde van de kiteloop, waardoor je waarschijnlijk hard zal crashen. Dus zeker voor je eerste boogieloops: trek maximaal aan de bar om zeker te zijn dat de kite je zal opvangen.

Span je buikspieren

Nadat je uit de boogieloop komt en naar beneden gaat is de kans groot dat je benen onder je bungelen waardoor je niet goed kunt landen. Om dit te voorkomen span je je buikspieren en trek je benen iets in. Dit vertraagt ook je rotatie.

Zodra je de landingsplek ziet trek je je voorste been iets om de klap op te vangen en soepel te landen. Je bent er. Sick!

Ik hoop dat je wat hebt aan mijn tips die voor het eerst gepubliceerd zijn in een magazine. Wil je beter worden in big air tricks, bezoek eens een clinic van mij. Ik heb regelmatig clinics in Kaapstad maar kom ook naar Europa toe. Meer informatie kun je vinden op www.gethighwithmike.com

Tekst Mike Mac Donald Beeld Kyle Cabano


Dit artikel over ‘Hoe maak je een boogieloop?’ komt uit Access #5 van 2020. Voor meer kitesurf nieuws, Tips & Tricks, leesvoer en de laatste magazines kijk op Ridersguide.nl. Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van Access en volg ons op Facebook en Instagram!

 van