02-06-2017 - Kitesurfen, Nieuws, Leesvoer

Hoe maak je een kiteboardfilm?

Er zijn tegenwoordig steeds meer actiecamera’s op de markt en daarmee zie je ook steeds meer zelf geschoten content online komen. Ondanks dat het makkelijker dan ooit is om filmbeelden te verzamelen, kan het nog wel fink lastig zijn om er een strak filmpje van te maken. Steven Akkersdijk geeft je een paar basics voor het maken van een vette actie film.

Tekst Steven Akkersdijk Beeld Ydwer van der Heide / TomTom & Steven Akkersdijk

Gebruik een selfiestick

De meeste camera’s zoals de TomTom Bandit en de Gopro Hero hebben een zeer wijde lens. Hiermee zal je bijna altijd de actie in beeld krijgen, maar het probleem is dat de actie vaak zeer ver weg plaatsvindt. Je kunt je bijvoorbeeld afvragen of het nou een enthousiaste druppel in je case is of dat jij daar nou echt twintig meter hoog door de lucht komt zeilen. Een manier om dit soort teleurstellingen en verwarringen te voorkomen is door zeer dicht op de actie te filmen. Duidelijk voor iedereen, maar helaas niet zonder consequenties. Het grote nadeel is dat je zo een board in je mooie gezichtje kan krijgen als je niet oppast. Neem daarom eens een selfiestick mee om te filmen. Hierdoor ben je toch alweer een extra meter van de actie verwijderd. Scheelt je zo een paar hechtingen, een trip naar het ziekenhuis en je eigen risico. Je kan natuurlijk ook met de instellingen van de camera spelen: zo is het meestal mogelijk om het beeld wat minder wijd te zetten (een soort van zoomen).

Hoe maak je een kiteboardfilm? 2

Lik de lens van je camera

Een vaak voorkomend probleem zijn waterdruppels op de lens die erg afleiden of precies voor het mooiste gedeelte van het beeld hangen. Het klinkt misschien raar maar het helpt als je de lens van de camera aflikt en daarna weer even onder water dompelt. Je speeksel werkt namelijk waterafstotend op de lens. Je kan ook een aardappel doormidden snijden en dan de lens ermee inwrijven. De sappen van een aardappel hebben namelijk hetzelfde effect als speeksel. Ik zelf ben meer een likker.

Gebruik mounts

Er zijn een hoop verschillende manieren om je shots vast te leggen. Zo zijn er verschillende mounts die je kan gebruiken. Een leuke accessoire die je niet zo snel bij het kitesurfen zou gebruiken is de eerder genoemde selfiestick. Hier kan je een aantal hele leuke shots mee maken, maar ik raad het gebruik alleen voor gevorderden aan, want kiten met één hand kan nog wel eens voor problemen zorgen, zo heb ik geregeld ondervonden.

De linemount is echt een klassieker. Als je recht van boven wordt gefilmd kan het beeld er af en toe wel wat saai uitzien. Dit vooral omdat je de hoogte niet goed schatten. Het word al snel een stuk beter als je de kite wat lager houdt en de horizon erop krijgt. Deze manier van filmen is erg gaaf als je op een mooie plek bent met helder water! Er zijn verschillende soorten en maten op de markt te verkrijgen. Sommige mounts hebben elastiekjes en anderen, zoals de Beastmount – een leuk project van onze Bram Bast -, werken zonder rubber en latex.

Hoe maak je een kiteboardfilm? 4

 

Een andere en zeer simpele manier om filmpjes mee te schieten is met een zogenaamde mouth mount. Dit is eigenlijk gewoon een bitje waar je op kan bijten waardoor de camera zowat in je mond zit. Hierdoor krijg je een bijzonder shot met het perspectief vanuit jouw ogen, of zoals je wilt… mond. Als je geen zin hebt om een hele mount hiervoor te halen kan je ook altijd in de floater bijten. Alleen je tandarts zal het waarschijnlijk minder leuk vinden.

Handig voor je edit

Nadat je al deze content hebt geschoten en op je camera hebt staan wil je natuurlijk een dikke edit maken. Vaak genoeg zal je zien dat de kleuren in de foto’s er zeer flets uitzien. Dit kan je verhelpen door met simpele fotobewerkingsprogramma’s de kleuren en het contrast omhoog te gooien.

Als je de hele dag hebt gefilmd eindig je hoogstwaarschijnlijk met een harddrive vol met filmpjes. Natuurlijk heb je geen zin om de hele dag mislukte backrolls uit te zoeken. TomTom heeft hier een handige app voor uitgevonden. De Bandit heeft meerdere acceleratiemeters waarmee het ‘highlights’ registreert. Dit doet dit kleine beestje door te zoeken naar pieken in de snelheid en G-krachten. Deze hoogtepunten worden vervolgens overzichtelijk weergegeven waardoor je veel sneller klaar bent met je footage uitzoeken. Daarnaast kan het natuurlijk ook leuk zijn om bijvoorbeeld de snelheid of G-krachten in het eind filmpje te editen.

Hoe maak je een kiteboardfilm? 5

Na het lezen van dit artikel heb je geen excuus meer om niet het water op te gaan en dikke content te creëren. Ga ervoor en overspoel ons met alle actie die de wereld anders zou moeten missen!

Steven vaart met Core Kiteboarding en maakt gebruik van Mystic accessoires.

Dit artikel is afkomstig uit de Access #3 van 2016. Dit nummer kunt u hier bestellen. Wil je niks meer missen op het gebied van Kitesurfen word dan abonnee

 van