27-10-2016 - Snowboarden, Nieuws, Leesvoer

Hoe zit dat ook alweer?

In de eerste TASTE editie van 2016 staat de grote taste snowboard test 2016. Altijd leuk zo’n snowboardtest, maar misschien ben je wel vergeten waar je ook alweer op moet letten als je überhaupt een board wil kopen. Zoals de juiste lengte, de breedte of flex. Wij helpen je even op weg met deze FREQUENTLY ASKED QUESTIONS.

1.

Hoe lang moet mijn snowboard zijn?


DIDIER:
De lengte is puur persoonlijk. Klassiek gezien neem je voor snelheid/ stabiliteit een grotere lengte en voor meer draaicomfort en speelsheid een korter board. Laat je vooral niet afschepen met een ‘onder de kin’-truc. De combinatie tussen rijder (lengte/gewicht/geslacht) en rijstijl bepaalt eerder wat de lengte van het board dient te worden.

DENNIS:
Freestylers nemen over het algemeen een korter board, zodat ze niet alleen wendbaarder zijn maar ook minder gewicht aan hun voeten hebben. Freeriders nemen vaak een langer board, voor meer snelheid en drijfvermogen. Veel merken hebben een sizechart op hun site geplaatst, hiermee kun je zien welke lengte voor jou geschikt is (indicatief).

HARRY:
De lengte is afhankelijk van hoe zwaar je bent. Het board moet een bepaalde spanning teruggeven om goed te kunnen snowboarden. Ben je te zwaar dan druk je door de spanning heen. Ben je te licht dan heb te weinig power om je board goed te beïnvloeden. Oude verhalen als ‘zoveel centimeter van je kin af’ gaan niet meer op. Kijk naar iemand die relatief lang is maar dun of iemand die klein is en zwaar. Vaak heb je de mogelijkheid met je gewicht twee, drie verschillende lengtes te rijden. Tegenwoordig worden er ook boards gemaakt die je korter kan rijden dan normaal, zonder dat je inlevert op stabiliteit. Je bent daardoor superwendbaar, maar toch stabiel. Dit komt door een andere constructie van het board.

RUBEN:
Het is door de huidige technologie niet meer zo zwart-wit als vroeger. Afhankelijk van je uiteindelijke doel op de berg varieert de lengte. Wil je vooral door poeder knallen, dan is je board wat langer. Wil je vooral jibben, dan wordt hij korter. Grofweg gezien moet een board groot genoeg zijn om je gewicht te dragen, maar klein genoeg om het goed te kunnen controleren.

 

2.

Is de highback van mijn Binding nog belangrijk?


JASPER: 
De highback is zeker belangrijk, deze zorgt ervoor dat je meer druk kan zetten op je board. Voor elk type rijder is er een geschikte highback, van heel stug tot flexibel. Met een stugge highback heb je meer controle op hoge snelheden, met een flexibele highback heb je meer bewegingsvrijheid – voor als je bijvoorbeeld tricks wil doen. Als je beginnend snowboarder bent is een flexibele highback ook fijn omdat dan niet elke foute beweging meteen wordt afgestraft.

DIDIER:
Meer ‘forward lean’ zorgt voor meer kantendruk. Bij technisch carven is dit een must. Dit resulteert wel in spierpijn in je kuiten en bovenbenen. Poederrijden heeft aanzienlijk minder druk nodig, omdat we de kanten vrijwel geheel ontzien. Dennis: Highbacks zijn belangrijk voor je bochtenwerk. De highback zorgt ervoor dat je binding direct reageert en dat jij snel een bocht kunt inzetten. In de freestylewereld is er een trend om zonder highback te rijden, dit wordt gedaan voor het losse gevoel. Wat weer heel fijn is voor de jongens en meiden die graag rail willen rijden.

RUBEN:
De highback is zeker belangrijk en ook vaak iets wat over het hoofd gezien wordt. De highback is namelijk zo af te stellen dat het precies de support geeft aan je rijstijl. Voor freestyle of rails en boxen wil je eigenlijk zoveel mogelijk bewegingsvrijheid. Een highback die haaks op je snowboard staat is in dit geval beter. Wil je echter hard carven, dan wil je maximale support van je highback. Je kan er dan voor kiezen om je highback een aantal graden te kantelen. Hierdoor heb je in de bochten meer support van je highback.

faq1

3.

Op welke afstand moet ik mijn bindingen instellen?


JASPER:
Als je je benen buigt, moeten je knieën boven je voeten zitten. Over het algemeen raden we de reference-stand aan, dit is meestal de perfecte afstand als je de juiste boardlengte rijdt.

DIDIER:
De maximale breedte geeft maximale druk op de nose en tail. De minimale breedte moet toch echt dezelfde lengte zijn als de afstand tussen je knie- en enkelgewricht. Dit is tevens de lengte die minimaal tussen je bindingen moet zitten.

DENNIS:
De afstand hangt af van je eigen lengte en rijstijl. Je kunt in het algemeen de reference-stand aanhouden, maar als dit niet prettig is dan wijk je hier gewoon van af. Freestylesnowboarders staan bijvoorbeeld iets ruimer, zodat bij sprongen de druk beter wordt verdeeld op de knieën.

HARRY:
Wijd uit elkaar staan kan fijn zijn met freestylen en iets dichter bij elkaar is makkelijker om bochten te snijden. Gemiddeld sta je, afhankelijk van je lengte en style, tussen de 56 en 64 centimeter uit elkaar. De stand zelf kun je als allrounder het beste bij je voorste voet tussen de 18 en 21 graden zetten. In deze hoek staat je voet recht boven je knie, wat voor meer controle zorgt. De achterste binding zet je op ongeveer min 9 tot 12 graden. Dit zorgt voor de meeste stabiliteit.

RUBEN:
Ik zou altijd beginnen met je bindingen op de reference-stand te zetten. Dit staat aangegeven op je board.

4.

Moet ik letten op de breedte van mijn snowboard?


DENNIS:
De breedte van het board is vooral belangrijk voor mensen met grotere schoenmaten, vanaf maat 45. Naast de gewone snowboards zijn er ook ‘wide boards’, die breder zijn in het midden. Dit is om te voorkomen dat de tenen te ver uitsteken tijdens het bochtenwerk of in de diepe sneeuw.

HARRY:
Heb je schoenmaat 41 tot 43 dan is rond de 25 centimeter breedte goed. Heb je 43 tot 45 dan kies je eerder 25,3 tot 25,8 centimeter. Vanaf maat 45 tot 46 kom je uit bij 26 tot 26,5 centimeter, en ‘wide board’. Als je een te wijd board hebt, heb je geen goede druk op de kant. Hierdoor is je plank minder goed te beïnvloeden.

RUBEN:
De breedte bepaalt ook deels het oppervlak. Hoe breder, hoe meer oppervlak en dus hoe beter je board zal blijven drijven in de diepe sneeuw. Maar het gaat ook vaak samen met de radius van je plank. Bij een breder board heb je te maken met een grotere radius en dus langzamere, geleidelijkere bochten. Heerlijk om pistes te cruisen. Een smaller board heeft vaak een kleinere radius en is dus wendbaarder. Dit is juist fijn als je tricks wilt doen.

5.

Wat moet ik eerst aanschaffen als ik niet alles in een keer kan kopen: een board, boots of bindingen?


JASPER:
Boots! Het belangrijkste van je set-up, als deze goed zitten ben je sowieso stoked! Al heb je een goed board of dure bindingen, als je slechte boots hebt, dan heb je veel minder plezier.

DIDIER:
Goede snowboards kun je huren, goede schoenen niet. Geef liever driehonderd euro uit aan schoenen, dan alles half-half. Op schoenen sta je acht uur per dag en ze kunnen na een dag je vakantie verpesten. Daarna laat je je in een shop adviseren over de bindingen voor bij je board.

HARRY:
Boots zijn het verlengde van je voet waarmee je je board aanstuurt. Als dat goed zit heb je veel meer gevoel met je board en zo controleer je hem makkelijker.

RUBEN:
Het is niet alleen smerig om in een paar boots te stappen waar vorige week iemand in een konijnenpak mee op de bar stond te dansen, de kwaliteit van huurboots is tevens dramatisch slecht. Je eigen boots, die bij je passen, alleen door jou gedragen worden en ook nog eens qua kwaliteit tien keer beter zullen zijn, is echt je eerste stap van je eigen gear. De rest komt later wel, trust us.

6.

Wat zegt de flex van het board en hoe weet ik welke flex ik wil?


RUBEN:
De flex van je board is de mate waarin je board meegeeft onder druk. Als jij bijvoorbeeld op je achterste voet leunt en je kunt je voorste voet bijna in je nek leggen, heb je een erg flexibel board. Krijg je ‘m echter geen centimeter van de grond, dan heb je te maken met een heel stijf board.

JASPER:
Over het algemeen is het zo dat naarmate een board stijver wordt hij meer geschikt is voor snowboarden op snelheid en kracht, maar dit kan je niet zo afmeten. Het heeft meer te maken met de shape en materialen die in het board verwerkt zitten. Ik zou dus zeggen dat de flex van een snowboard erg weinig zegt over wat voor type snowboard het is. Als je bijvoorbeeld twee exact dezelfde snowboards hebt qua flex, maar de ene is een camber en de ander een rocker, dan zullen ze snowboarden als twee compleet verschillende boards.

DENNIS:
Mensen die echt een board willen dat harder kan gaan, willen graag een stijver snowboard. Een stijf board heeft minder snel de neiging om te klapperen op hoge snelheden. Het nadeel is dat dit het board ook minder vergevingsgezind maakt, dus dit is niet aan te raden voor beginners. Een snowboard dat flexibeler is zie je bij veel beginners en rijders die graag in het park zitten. Deze snowboards zijn vergevingsgezinder en hebben ook een speels karakter.

HARRY:
Een flexibele plank is makkelijker te beïnvloeden op lage snelheid. Dit is fijn in het park bij het railen, bij pistetrucs en als je een beginnende snowboarder bent. Je levert alleen vaak wel wat in qua stabiliteit op hoge snelheden. Alhoewel dit de laatste jaren steeds beter opgelost wordt door de diverse snowboardmerken. In de poeder, maar ook in de halfpipe en op grote kickers, rij je een wat stijvere flex.

7.

Waar moet ik dan op letten bij het kiezen van een board?


JASPER:
Bedenk goed wat je wil doen met het snowboard, hoe je jezelf ziet snowboarden in de toekomst, wat je nu al kan en nog wil leren. Als je voor jezelf een goed beeld hebt, kun je in de gespecialiseerde shops goed advies krijgen over de diverse mogelijkheden.

DIDIER:
Geef een board de kans, echt slechte boards worden niet meer gemaakt. Is een board echt niets voor je, probeer dan goed te verwoorden wat jou niet bevalt aan een board. Dan kun je beter geadviseerd worden. Koop geen board voor de komende tien jaar. De ontwikkeling gaat hard, dus laat je verrassen. Snowboarden is makkelijker en leuker geworden, maar de vormen en techniek ook onduidelijker en lastiger voor de consument.

DENNIS:
Wintersport is big business en grote ketens doen hier ook aan mee. Maar vaak met een kleiner assortiment en zonder productkennis of ervaring. Daarom is het aan te raden om online te oriënteren en de snowboardtestdagen bij te wonen. Een gespecialiseerder assortiment toont vaak ook een bredere kennis aan.

8.

Zijn er bepaalde boards die meer geschikt zijn voor de indoorbaan?


JASPER:
Op de indoorbaan is het belangrijk dat je een board hebt dat een heel snel belag heeft. Je wil zoveel mogelijk snelheid krijgen in de kleine ruimte die de indoorbaan heeft. Een sintered belag is daarom het beste.

9.

Wat is torsiestijfheid en is dat belangrijk bij het kiezen van een board?


JASPER:
Torsiestijfheid is de fl ex van het board als je hem in de lengterichting tordeert, dit is een belangrijk onderdeel van het board, alleen zegt het net als de fl ex van een board vrij weinig over de rijstijl, je kunt dus niet zeggen: ik zoek een board met veel torsiestijfheid, want dat kunnen alle type boards zijn.

DENNIS:
Torsiestijfheid zorgt mede voor de reactietijd van een snowboard. Zo heeft een snowboard met veel torsiestijfheid, een fractie van een seconde nodig om een bocht te maken. Perfect dus voor mensen die van het mooie bochtenwerk houden.

RUBEN:
Ook hier geldt: hoe soepeler, hoe makkelijker te hanteren, maar hoe minder controle. Het is dus weer afhankelijk van wat je er mee wil doen op de berg. Als beginner kun je beter een wat soepeler board nemen. Maar ben je toe aan mach vijf, dan is een boardje met een hogere torsiestijfheid een betere keuze.

10.

Moeten de bindingen net zo stijf/flexibel zijn als mijn snowboard


DENNIS:
Als je het optimale uit je nieuwe board wil halen, zet je liever geen flexibele bindingen op een stijf board. Alhoewel het wel mogelijk is, zal je met een flexibele binding op je stijve board nooit de strakke bochten kunnen maken die je voor ogen had.

Dit artikel is afkomstig uit Taste #1 2015. Wil je het volledige tijdschrift lezen, dan kun je deze bestellen via onze webshop. Verder kan je natuurlijk voor het gemak abonnee worden.

 van